MARKED: Tusenvis av barn tilbys til familier som ønsker å adoptere barn utenom de offisielle systemene i USA.
MARKED: Tusenvis av barn tilbys til familier som ønsker å adoptere barn utenom de offisielle systemene i USA. Foto: Babel Docs

Den sjokkerende sannheten om adopsjon i USA:

«Jeg skammer meg over å innrømme det, men vi hater virkelig denne gutten»

Hva skjer om barnet du adopterer ikke er slik du ønsker? Svaret vi finner i USA vil sjokkere deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først for tre år siden ble amerikansk adopsjonspraksis satt under søkelyset.

Nyhetsbyrået Reuters fortalte da hvordan amerikanske foreldre som adopterer fra utlandet, gir fra seg barna igjen hvis de ikke er fornøyd.

De fant også ut at flere av adoptivforeldrene tidligere hadde mistet omsorgsretten for egne barn, noen var også dømt for seksuelle overgrep.

Ifølge offisielle tall blir 100.000 barn adoptert i USA hvert år, og hele 25 prosent av adoptivbarna blir forlatt av sine nye foreldre.

Adopsjon i USA organiseres ofte gjennom utenom barnevernstjenesten og lokale myndighetene. Det eksisterer mange løse nettverk på internett hvor man kan se bilder og lese en liten tekst om barn som trenger nye hjem. Det er gjennom disse byråene man finner de aller mest opprivende historiene.

Noen adoptivforeldre legger ikke skjul på at de er mer enn klare for å svikte barnet de har tatt til seg:

En kvinne fra Nebraska som hadde adoptert en 11 år gammel gutt fra Guatemala skrev: «Jeg skammer meg over å innrømme det, men vi hater virkelig denne gutten».

Et par som hadde adoptert en jente fra Kina skrev: «Vi sliter etter fem dager med henne. Vi ber hvem som helst om å ta henne»

Adopsjonsbyråer arrangerer treff for det de kaller «rehoming» av barn. Den beste oversettelsen av dette ordet til norsk er «omplassering». Det er et begrep man vanligvis bruker når kjæledyr trenger nytt hjem.

Rehoming er ikke lov i USA, men det er ingen risiko for å bli straffet hvis man overlater barna sine til andre.

Etter avsløringene til Reuters ble adopsjonssystemet satt under gransking. Etter to år var rapporten klar, og ifølge Huffington Post slår den fast at mange adopsjoner skjer utenom rettssystemet og barnevernstjenesten, og at adoptivforeldre ofte ikke er kompetente til å ta seg av barn som ofte har med seg store traumer.

Her kan du lese hele rapporten fra 2015.

I november viser TV 2 Livsstil dokumentaren «Disposable children». Journalist Sohpie Pezychodny har møtt tre barn, Jack, Poppy og Nita. Alle tre har opplevd å bli sviktet av de menneskene som skulle gi dem et hjem. Hun har også møtt en far som valgte å gi fra seg datteren sin.