– Hei, så hyggelig det er her! Inga Marte Thorkildsen er på besøk i cafeen på Økernhjemmet, der det sitter smilende eldre rundt bordene.

Her er også Knut (81) og Bjørg Gundersen (75), som har vært gift i 55 år. I 2009 fikk hun demensdiagnosen, og kom til Økernhjemmet i sommer.

– Vi er så fornøyde. Vi ville hit, vi har jo bodd rett nedi her på Risløkka og gått på dagsenteret. Så vi har jo snakket om det underveis, etter at hun ble syk, at hvis tiden kommer at hun må ha annen hjelp enn det jeg kan gi, så ville hun hit til Økern, sier Knut til TV 2.

Han tar et kjærlig tak hånden til Bjørg, og da lyser ansiktet hennes opp i et smil.

– Ja, det er et savn å ha ho her, i stedet for hjemme, men det må bare gå, sier han tappert.

– Vi har vært gift i 55 år, så du blir veldig bundet til hverandre etter så lang tid. Jeg pleiet henne hjemme i seks og et halvt år, sier Knut, som stort sett er på besøk hos Bjørg hver dag. Han skryter av hvor kompetent personalet er.

Bar, restaurant, butikk og kaniner

GIFT I 55 ÅR: Bjørg Gundersen (75) har demens, og får besøk av ektemannen Knut (81) nesten hver dag her på Økernhjemmet. Foto: Anja Lohne Holm/TV 2
GIFT I 55 ÅR: Bjørg Gundersen (75) har demens, og får besøk av ektemannen Knut (81) nesten hver dag her på Økernhjemmet. Foto: Anja Lohne Holm/TV 2

Økernhjemmet brukes som et utstillingsvindu for kommunale sykehjem i Oslo. Her her har de både butikk, bar, restaurant, karpedam, kaniner som hopper rundt i hagen og en hyggelig café. Åshild Skårland er avdelingssykepleier og fungerende institusjonssjef, og tror det er ildsjelene, og ikke eierne, som har avgjørende betydning for kvaliteten.

KOMMUNAL BAR: Inga Marte Thorkildsen i 60-talls-baren som Økernhjemmet fikk installert i 2010. Foto: Anja Lohne Holm
KOMMUNAL BAR: Inga Marte Thorkildsen i 60-talls-baren som Økernhjemmet fikk installert i 2010. Foto: Anja Lohne Holm

– Jeg er sikker på at andre kommunale hjem kan få til det samme, og også private. Jeg tror ikke det er så veldig farlig om det er kommunalt eller privat, det er de som jobber her som betyr noe, sier hun til TV 2.

Bildene fra Manglerudhjemmet i Oslo har gått landet rundt den siste uken. På det private sykehjemmet har de eldre nemlig butikk, pub, spa og restaurant.

Hvem er best?

Daglig leder ved Manglerudhjemmet, Hilde Helland, sa tirsdag at hun ikke trodde dette hadde vært mulig dersom sykehjemmet var kommunalt. Det fikk også tidligere ordfører Fabian Stang til å kaste seg inn i debatten. Manglerudhjemmet skal nemlig bli kommunalt om to år, noe Stang mener er en utrolig dårlig idé fra dagens Oslo-byråd.

POPULÆR: Avdelingssykepleier og fungerende institusjonssjef Åshild Skårland er populær blant beboerne. Foto: Anja Lohne Holm
POPULÆR: Avdelingssykepleier og fungerende institusjonssjef Åshild Skårland er populær blant beboerne. Foto: Anja Lohne Holm

– De sa før valget at de var imot privat drift fordi kvaliteten ble dårligere. Og nå ser vi at kvaliteten ble så god som den er på Manglerudhjemmet, og likevel er de imot det. Og da spør jeg om grunnen til det? Er det for å straffe de eldre og syke? sa Fabian Stang til TV 2 onsdag.

Manglerudhjemmet har redusert medisinbruken med 40 % etter at de la om driften.

Uttalelsen får byråd for eldre Inga Marthe Thorkildsen til å reagere. Også på det kommunale Økernhjemmet har de redusert medisinbruken med 37% de siste årene.

– Jeg synes jo det er litt paradoksalt at en som har vært med på å styre kommunen i 18 år er så redd for kommunen. Fabian Stang har jo nesten VÆRT kommunen. Men vi skal nå hvertfall vise at man ikke trenger å være redd for kommunen – kommunen kan også. Dette er et godt eksempel på at det er mulig å få til, og slik de har det her er helt fantastisk, skryter byråden.

Lover flere sykehjemspuber

På Økernhjemmet har de hatt bar og kaniner siden 2010. De har også en egen restaurant, og avdelingene lager all maten sin selv. «Kolonialen på Økern», altså en egen butikk for beboerne, fikk de på plass i 2015.

Byråd Inga Marte Thorkildsen mener at et hverdagsliv, med butikk, kjæledyr, restaurant og bar vil bli mer vanlig på Oslos sykehjem fremover.

– Kan du love at flere hjem blir som dette?

– Det kan jeg! Jeg kan ikke love at de blir like fine, her har de et veldig godt utgangspunkt med Sverre Fehn-arkitekturen, atriumet og alt på en flate. Men at vi utfra de forutsetningene sykehjemmene har, skal klare å lage hjem for beboerne, det skal vi, sier hun.

EGEN RESTAURANT: PÅ Økernhjemmet serveres egenproduserte tre-retters måltider. 
EGEN RESTAURANT: PÅ Økernhjemmet serveres egenproduserte tre-retters måltider. 

Pengene ligger ikke på bordet ennå, men også det er noe Thorkildsen lover å se nærmere på.

– Vil det komme flere midler?

– Ja jeg tror vi trenger å ha stimuleringsmidler slik de har fått her, og se hva som er mulig å få til, og også hvordan kan vi trekke på ressursene i lokalsamfunnet på en annen måte enn det vi har gjort hittil i Oslo. Det er mange som ønsker å bidra i sykehjemmene, så jeg tror vi har et stort uforløst potensiale der, sier hun.