FJERNER PLAKK: Scan-bildene til venstre viser pasienter før behandling med den nye medisinen. Etter medisinering, særlig hos nederste pasient med høyest dosering, har plakken som knyttes til Alzheimers nesten forsvunnet. FOTO: Institute for Regenerative Medicine (IREM) Zurich
FJERNER PLAKK: Scan-bildene til venstre viser pasienter før behandling med den nye medisinen. Etter medisinering, særlig hos nederste pasient med høyest dosering, har plakken som knyttes til Alzheimers nesten forsvunnet. FOTO: Institute for Regenerative Medicine (IREM) Zurich

beskrives som største gjennombrudd på 25 år:

Ny medisin kan gi håp for Alzheimers-syke

Medisinen fjernet Alzheimers-plakk på hjernen og reverserte symptomene hos pasientene i studien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Zurich publiserte nylig resultatene fra en klinisk test av en ny Alzheimers-medisin, og konklusjonen kan være banebrytende.

Hos pasienter behandlet med den høyeste dosen av antistoffet aducanumab, forsvant hjerneplakken som knyttes Alzheimers fullstendig, skriver The Telegraph.

Etter seks måneder med behandling sluttet disse pasientene også å surre og være forvirret, noe som tyder på at sykdommen ble reversert.

Resultatene beskrives som det største gjennombruddet på feltet de siste 25 årene.

– Dette gjør oss optimistiske til at vi potensielt kan gjøre et stort steg fremover i behandlingen av Alzheimers, sier professor Roger Nitsch.

Plakk på hjernen

Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens, og knyttes til feil i nedbrytningen av proteinet amyloid.

På grunn av dette ender proteinet opp som klebrige klumper rundt om i hjernen, som ofte beskrives som plakk.

Hos pasientene i studien forsvant denne plakken nesten fullstendig da de tok medisinen.

Det er imidlertid noe uenighet på fagfeltet om hvorvidt det er plakkdannelsen eller noe annet som gjør at hjernens oppgaver, som hukommelse og språk, settes ut av funksjon.

– Vi vet at amyloid-proteinene på hjernen er en viktig del av Alzheimers-prosessen, men vi vet ikke sikkert at den er involvert i skadeforankringen, sier professor Laurence Bindoff ved Universitetet i Bergen til TV 2.

– Meget interessant

Likevel mener den norske professoren at funnene i studien er svært interessante.

INTERESSANT: Professor Laurence Bindoff beskriver funnene som meget interessante. FOTO: UIB
INTERESSANT: Professor Laurence Bindoff beskriver funnene som meget interessante. FOTO: UIB

– Det er meget interessant dersom antistoffet i medisinen er trygt og pasientene tåler det. Da har vi en veldig kurant måte å si om amyloid-proteinene har en effekt på demensprosessen i seg selv, sier han.

Verdens helseorganisasjon regner at nærmere 50 millioner mennesker verden over er rammet av Alzheimers. Medisiner som i dag er tilgjengelige kan til en viss grad hemme symptomer, men klarer ikke å reversere eller stoppe sykdommen.

Tidligere har et amerikansk legemiddelselskap også sett gode resultater med et antistoff for å fjerne plakk. Men da selskapet begynte å teste på større grupper mennesker, fikk de problemer med å vise til de samme effektene. Fortsatt pågår testing av denne medisinen.

– Enestående effekt

Antakelig vil antistoffet fra det sveitsiske universitetet være mest effektiv for pasienter i den tidlige fasen av sykdommen. Pasientene i denne studien hadde alle milde symptomer, og testgruppen besto kun av 165 personer, skriver The Guardian.

Professor Nitsch er likevel svært entusiastisk over funnene.

– I høydose-gruppen har plakket nesten fullstendig forsvunnet. Effekten av denne medisinen er enestående, sier han.

Medisinen må fremover testes på større grupper pasienter, for å se om den har samme effekt også da.