SJOKK: Hanne Moe Reitan ble sjokkert over kjønnsdelingen ved SFO-planen til Steindal skole i Trondheim. Foto: Privat
SJOKK: Hanne Moe Reitan ble sjokkert over kjønnsdelingen ved SFO-planen til Steindal skole i Trondheim. Foto: Privat

Barnet ditt kommer hjem fra SFO med denne planen i sekken. Hvordan ville du reagert?

Hanne Moe Reitan (38) fikk sjokk av SFO-programmet til en skole i Trondheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag formiddag la Reitan ut et bilde av aktivitetsplanen til SFO for Steindal skole på sosiale medier, med tittelen: «Barnet ditt kommer hjem fra SFO med denne planen i sekken. Hvordan vil du reagere?».

– Jeg ble overrasket over at dette kan finne sted i 2016. Jeg trodde ærlig talt at likestillingen var kommet lenger, ikke minst hos de som jobber med barn i det offentlige, sier Reitan til TV 2.

Som det fremgår av programmet for SFO er det enorm forskjell i tilbudene til gutte- og jentegruppen.

Guttene skal ha aktiviteter, fart og moro.

Jentene skal lage armbånd, penal og såpe og ha neglespa.

Reitan, som er utdannet spesialpedagog, er vararepresentant for Venstre i bystyret i Trondheim og varamedlem i oppvekstkomiteen i kommunen, trodde nesten ikke sine egne øyne.

– Den minner om forholdene for mange titalls år siden. Jeg håper jo det er gjort i beste mening, men vi kan ikke ha en slik holdning i en offentlig skole. Vi kan ikke dele inn kjønn og forsterke stereotypene på denne måten, sier hun.

Rektor ved Steindal skole sier det er elevene selv som har valgt dette.

– Jentene etterlyste noen roligere aktiviteter og guttene har ønsket flere fysiske aktiviteter. Det var slik tilbudet oppsto. Dette er et tilbud som elevene har gledet seg til og som har vært populært, sier rektor Kristin By Vollset ved Steindal skole til Adressa.

Hun understreker at skolen ikke har hatt noen tanker om kjønnsdeling.

Ordføreren avvikler praksisen

Reitan har sendt brev til ordfører Rita Ottervik (Ap) om hva som kan gjøres for å hindre kjønnsdeling og forsterking av stereotyper ved skolene i Trondheim.

– Jeg spør også om hvordan denne saken vil bli håndtert og hva som vil skje i andre lignende tilfeller som kan oppstå senere, sier hun.

Men ordføreren har allerede tatt affære.

– Dette er en praksis som formannskapet både i februar i år og i 2014 slo fast at vi ikke skal ha i Trondheim-skolene. Derfor har rådmannen informert alle rektorer om at de som har slik praksis, må avvikle det, sier ordfører Rita Ottervik til NRK.

– Kjønnsklisjeer fra 50-tallet

Sosiolog og kjønnsforsker Agnes Bolsø ved NTNU sier den kjønnsdelte SFO-planen minner henne om 50-tallets strenge kjønnsdeling.

– Dette gir assosiasjoner til bibelske og religiøse forskrifter for hva kvinner kan gjøre og ikke, og til vitenskapen på 1800-tallet som sa at kvinner ikke hadde hjernekapasitet til arbeid utenfor hjemmet. Det var kjønnsklisjeer som fikk oppsving på 50-tallet, sier Bolsø.

AFFÆRE: Ordfører Rita Ottervik har beordret å avvikle praksisen. Foto: Scanpix
AFFÆRE: Ordfører Rita Ottervik har beordret å avvikle praksisen. Foto: Scanpix

Har fått enorm respons

Reitan forteller at hun har fått enormt mange reaksjoner i løpet av dagen, også fra foreldre som har barn ved skolen.

– Det har tatt helt av, mye mer enn jeg kunne forestille meg. Men det er bra at folk er opptatt av likestilling. Det er helt unødvendig å dele opp etter kjønn på denne måten i dag. Med så mye oppmerksomhet rundt saken håper jeg skolen gjør om på dette, sier hun.

Det kan ikke rektor love, men bedyrer at de kommer til å se på saken.

– Vi kommer til å evaluere tilbudet og vurdere om vi kan gjøre noe annerledes, sier Vollset.