TV 2 Hjelper deg har testet seks av de mest solgte tremannsteltene i Norge. FOTO: TV 2 Hjelper deg
TV 2 Hjelper deg har testet seks av de mest solgte tremannsteltene i Norge. FOTO: TV 2 Hjelper deg

Sjekk hvilke telt som er best i test

Du trenger ikke det dyreste for å få et bra telt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 Hjelper deg har testet tremannstelt, og et av de beste er også blant de rimeligste. McKinley Escape 3 koster bare 1999,- men scorer likevel svært bra:

– Det er romslig, det har god plass og har en del fine detaljer, så dette teltet her kommer høyt opp, sier Trond Augestad, førstelektor ved Norges idrettshøgskole.

Han har vært med på å teste seks av de bestselgende tremannsteltene til under seks tusen, sammen med fire elever på friluftslinja på Norges idrettshøgskole.

Også turentusiasten Elisabeth Lau-Henriksen og hennes datter Dina har vært med å teste telt. Dette er deres råd til deg som skal kjøpe telt:

– Tenk på vekt, størrelse og pris. Skal du gå langt er vekt viktig. Så er det størrelsen. Er det det god plass blir det tyngre. Skal du ha et lett telt og god plass, da blir det dyrt, sier Elisabeth.

De beste teltene i testen er blant de letteste og har i tillegg god plass, men det er også de dyreste teltene i testen. Bergans Trollhetta 3-pers og Helsport Fjellheimen 3-camp er de to teltene testerne gir høyest score. I tillegg til å være romslige er de solide, lette å sette opp og har gode luftemuligheter.

SOVER MYE UTE: Elisabeth Lau-Henriksen og datteren Dina likte Bergans Trollhetta best. De har lang erfaring med å sove i telt og har rundt 50 utenetter i året. Foto: TV 2 hjelper deg.
SOVER MYE UTE: Elisabeth Lau-Henriksen og datteren Dina likte Bergans Trollhetta best. De har lang erfaring med å sove i telt og har rundt 50 utenetter i året. Foto: TV 2 hjelper deg.

Bergans Trollhetta er imidlertid litt billigere og stikker derfor av med seieren.

– Det står fint på få plugger, det er god luft i det, gode løsninger hele veien og veldig god plass innvendig. Når det i tillegg er litt billigere er ikke jeg i tvil om at hvis jeg skulle hatt et tresesongs nå, så er det det jeg ville kjøpt, sier Elisabeth.

Testens vinner

  • Bergans Trollhetta, Terningkast 5

Vekt: 3,17, pris: 4700,-

Kan en overfallsalarm redde deg hvis du blir overfalt?

Teltet har bra takhøyde og det er god plass til tre voksne, samt god lufting. Pluggene er helt OK og det er gode bardunstrammere. Det er veldig enkelt å sette pent opp, og står stramt og fint uten at alle pluggene er satt i.

Trollhetta er litt rimeligere enn det andre teltet som fikk terningkast fem og blir derfor testens vinner.

  • Helsport Fjellheimen 3 camp, terningkast 5

Vekt: 3,15 pris: 5799,-

Et av de minste teltene i pakkvolum. Det er lett og god stramming av barduner. Teltet har god takhøyde og det er god plass til tre voksne. Også her er det god ventilasjon. Litt høy pris.

  • McKinley Escape 3, terningkast 4

Fakta om teltene

- Alle teltene koster under 6000,-
- Alle teltene er sovet i i minst to netter
- Alle teltene er vurdert utifra kriterier som vekt, brukervennlighet, plass, hvor solid teltet virker, luftemuligheter og pris.
- For å sjekke plass ble det brukt liggeunderlag, i tillegg til at testpersonene sov i teltet.
- Begge grupper har vurdert teltene hver for seg, men kom frem til samme resultat.
- Teltene ble testet i perioden mai/juni.

Vekt: 3,5 pris: 1999,-

Det beste budsjettkjøpet. Teltet er billig og har god takhøyde. Det er i midlertid litt trangt til tre voksne, men perfekt med ett eller to barn. Det har også god ventilasjon. Litt dårlige plugger og barduner/strammere, samt at teltet er litt tungt trekker det med. Om du ikke drar på lange og mange turer er dette teltet et bra kjøp.

  • McKinley Venture 3, terningkast 3

Vekt: 2,7 Pris: 1999,-

Det letteste teltet i testen, men også dette er litt rant for tre voksne. Det har helt grei takhøyde, men begrenset ventilasjon da det mangler lufteluke i enden av forteltet. Gode plugger.

  • Bergans Gjendebu/Beitostølen, terningkast 3

Vekt: 3,2 Pris: 1999,-

Trangt og lite telt. Her er det ikke plass til tre voksne og teltet har litt lav takhøyde. Det har imidlertid god ventilasjon. Pluggene er myke og lette, som hjelper på vekta, men gir bøyde plugger alt for lett.

  • Helsport Nordmarka, terningkast 2

Vekt: 3,45 pris: 1799,-

En av disse grillene får terningkast én

Testens taper oppleves som svært lavt under taket og alt for lite til tre voksne. Det er også begrensede luftemuligheter og vanskelig å stramme opp midten av teltet. Det er innvendige stangkanaler som gjør det litt mer klønete å sette opp. Glidelåsene i inngangen kjærer seg også lett fast.

Slik er testen gjennomført : TV 2 Hjelper deg har testet seks tremannstelt til under 6000 kroner. Alle teltene er blant de mest solgte tremannsteltene på markedet og skal fungere i tre sesonger, altså så lenge det ikke er snø på bakken eller vinterstormer.

Testens kriterier: Teltene er testet i to omganger, først av turentusiast Elisabeth Lau-Henriksen og hennes datter Dina, deretter av fire elever og en lærer ved friluftslinja på Norges idrettshøgskole. Begge grupper har gått nøye over teltene og sovet i alle i minst en natt. De har vurdert teltene på vekt, brukervennlighet, plass, soliditet, luftemuligheter og pris.