HVEM ER RASKEST I LANDET HER?: Både Sondre Holst Enger (fremst) og Alexander Kristoff er to av verdens bedre spurtere. Her fra etappe 3 i årets Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.
HVEM ER RASKEST I LANDET HER?: Både Sondre Holst Enger (fremst) og Alexander Kristoff er to av verdens bedre spurtere. Her fra etappe 3 i årets Tour de France. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix. Foto: Braastad, Audun

Kristoff vs. Holst Enger: – Føler jeg har høyere toppfart enn Alex

Tour des Fjords blir en duell mellom to av de største norske profilene. Og nesten hver eneste etappe passer duellantene perfekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour des Fjords på TV 2 fra og med 15.30 på onsdag og ut uken

BERGEN (TV 2 Sporten): – Det er meldt regn hver etappe, så det er bare å finne frem regnjakka. Jeg har gjort det bra i regn før, og jeg har et lite fettlager, så jeg tror det skal gå bra for min del. Det er mer synd på klatrerne.

Sondre Holst Enger er klar for en av utfordringene med Tour des Fjords: det begredelige været som er meldt så godt som hver dag hele uken.

Han er også forberedt på det som snakkes opp som den store duellen før det fem dager lange rittet på Vestlandet: duellen mellom ham selv og Alexander Kristoff.

– Det ga meg et lite håp

Kristoff ladet opp med en sterk tredjeplass i det store éndagsrittet Bretagne Classic - Ouest-France på søndag. I samme ritt ble Holst Enger nummer 112.

Yngstemann har likevel minst én grunn til å være optimistisk: toppfarten.

– Jeg var i alle fall raskere enn ham i NM, så det ga meg et lite håp. Så jeg satser på at jeg kan være raskere enn ham på de kommende etappene, sier Holst Enger med referanse til den jevne spurten i Bodø i juni.

Der slo Kristoff Holst Enger - men sistnevnte følte i etterkant at han hadde slått Katusha-rytteren om han ikke hadde blitt hindret helt på tampen.

– Han er veldig god på det å holde spurten lenge, så for min del så er det kanskje lurt å komme bakfra på slutten. For jeg tror jeg er raskere enn ham på kort tid, men han er god på langspurter. Det ga meg håp om å slå ham.

Etappene i Tour des Fjords

  1. Onsdag: Os-Bergen, 142 km
  2. Torsdag: Stord-Odda, 205 km
  3. Fredag: Ulvik-Suldalsosen, 221 km
  4. Lørdag: Stavanger-Sandnes, 163 km
  5. Søndag: Hinna Park-Stavanger, 166 km

– Har du noen gang slått ham?

– Han har slått meg mer enn omvendt. Men det må vi snu på snart, sier han, og legger til:

– Det er ikke lett å slå Kristoff. Han er en seiging. Men alt er jo mulig, så vi skal gjøre det beste for å slå både han og de andre her.

– Det kan fort bli litt for tøft

Kristoff, på sin side, kommer på ingen måte til å undervurdere sin landsmann i IAM-drakt.

Jeg tror formen er OK. Når man blir nummer tre i Bretagne, så vitner det om grei form. Jeg kommer hit med ambisjoner om å vinne etapper, i alle fall. Men det ser rimelig tøft ut noen dager, så sammendraget kan bli hardt, men vi får ta det litt dag for dag. Det kan fort bli litt for tøft. Men er jeg i toppform og de andre nøler litt, så kan det gå bra. Men vi har jo folk som Holst Enger også, som spurter fort og som vanligvis går bedre enn meg i bakkene, så han kan bli vanskelig å slå. Det er nok en del andre også som blir farlige, sier Katusha-rytteren.

Både etappe 1, 4 og 5 skal på papiret være etapper for spurtere som Holst Enger og Kristoff, og etappe 2 og 3 er heller ikke for tøffe til at det ikke er muligheter for de to nordmennene.

– Føler du at rittet er skreddersydd for deg?

– Nei, ikke egentlig. I Bergen er det en relativt hard bakke før mål, og på etappen til Odda skal vi over et fjell før mål, så jeg vil ikke si det er skreddersydd for meg, sier Kristoff.

– Blir det en kamp mellom deg og Holst Enger, eller er det andre som også kan blande seg inn?

– BMC kommer med et sterkt lag. Og mange norske er jo på vei opp, så det blir ikke enkelt.

– Hadde håpet på en bedre værmelding

Selv om de fleste snakker om Kristoff og Holst Enger, er det også flere andre spurtere det er verdt å holde et øye med i Tour des Fjords.

Dylan Page fra Team Roth, Erik Baska fra Tinkoff, Bert Van Lerberghe fra Topsport Vlaanderen-Baloise, Brenton Jones fra Drapac, og, ikke minst, Jokers Kristoffer Halvorsen, er bare noen av de som kan blande seg inn i seierskampen på de flate etappene.

En utfordring for alle sammen: regnet som er ventet å bøtte ned på de fleste etappene.

– Kan det bli nervøst og mange velt på smale, våte veier?

– Det kan det jo, men det reiner såpass mye i Norge at veiene ikke blir så glatte. Men det blir jo et hardere løp når det regner, når det er kaldt og folk fryser, så jeg hadde håpet på en litt bedre værmelding, sier Kristoff.

Det samme hadde Holst Enger, men 22-åringen gleder seg uansett til det siste av de tre store norske rittene.

– Det er jo på en måte hjemmebane, i og med at det er i Norge, så jeg skal gjøre mitt beste for å få til noen resultater. Jeg synes det er veldig gøy å sykle på hjemmebane. Jeg trives her, og jeg er spent på hvordan det går på de kuperte andre – og tredjeetappene, sier han.