Kristoff har astma, men bruker knapt medisinen:

– Hadde fått hakeslepp om jeg skulle ta like mye astmamedisin som skiløperne

Astmamedisin er utbredt også i Sykkel-Norge, men Kristoff har aldri vært borti at friske utøvere har fått tilbudt medisin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour des Fjords på TV 2 fra 15.30 onsdag
BERGEN (TV 2 Sporten): På samme måte som i skisporten, sliter flere av de beste norske syklistene med astma.

Alexander Kristoff er en av dem, og han bruker samme medisin som Martin Johnsrud Sundby: Ventolin.

Der stopper imidlertid sammenligningene.

– Klarer meg stort sett fint uten medisin

Ikke alle er like lystne på å prate om bruken av astmamedisin, men Kristoff er helt åpen om det.

– Jeg har faktisk påvist astma, men jeg bruker ikke så mye astmamedisin. Kjenner jeg at jeg er plaget, så har jeg Ventolin, faktisk, liggende, sier Kristoff dagen før Tour des Fjords.

– Du bruker det bare i «nødstilfeller»?

– Ja. I pollensesongen spesielt føler jeg meg av og til litt tett, i og med at jeg er allergisk, så da kan jeg av og til slite litt med pusten, men stort sett klarer jeg meg fint uten.

– Er du overrasket over det som har kommet frem i Ski-Norge?

– Jeg var overrasket over dosene jeg hørte de tok. Jeg har fått beskjed om at jeg kan ta fem puff om dagen, og de snakker om doser på 50 puff, så jeg hadde fått litt hakeslepp om jeg skulle ta 50 hver dag. Det hadde jo nesten vært en hel boks, så sånn sett ble jeg litt overrasket, forklarer han.

– Fortsatt folk som jukser i sykkelsporten

Katusha-stjernen sier han ikke har fått tilbudt medisin mot sykdommer han ikke har, som TV 2 fortalte forrige uke at flere norske skiløpere har.

En rekke profilerte syklister har dog blitt utestengt på grunn av ulovlig bruk av astmamedisin - italienerne Diego Ulissi og Alessandro Petacchi for å nevne to.

– Føler du astma og bruken av astmamedisin er utbredt i sykkelsporten?

– Jeg vet ikke. Kanskje litt mindre enn i skisporten, for kulden i skisporten trigger det nok litt mer der. I vår sport sykler vi stort sett i varmere forhold, sier han, og fortsetter:

– Sykkelsporten har et dårlig rykte, og det er fortsatt folk som jukser i sykkelsporten, så det skal vi ikke glemme, men jeg tror det er problemer i mange andre sporter også. Så man må se på seg selv i andre sporter. Men denne saken er ganske spesiell. Sundby har jo fått lov av lagledelsen. De mente det var lov, men så viste det seg at det ikke var lov likevel. Man må jo vite reglene selv, men om mine leger hadde sagt at jeg skulle ta de dosene, så hadde jeg stolt på det. Man stoler jo på de rundt seg.

– Tror ikke de doper seg i storstilt skala

Skiforbundet har varslet at de skal starte en granskning av medikamentpraksisen i det norske skimiljøet, og mandag kom det frem at flere utenlandske eksperter kanskje blir involvert i det arbeidet.

– Har du tillit til Ski-Norge?

– Jeg har jo egentlig det. Jeg har ikke tro på at de doper seg i storstilt skala, men denne saken her styrker jo ikke tilliten. Jeg vet at det er mange i utlandet som er skeptiske til skimiljøet fordi de mener at vi er for dominerende.

– Hva tar du av medikamenter og vitaminer og sånt?

– Jeg tar litt Omega 3, da. Men det er stort sett det. Av og til litt multivitaminer om jeg har vært dårlig på grønnsakene, men jeg pleier å spise nok grønnsaker, sier han.