KRITIKK: Martin Ødegaard får pepper for treningsmengdene i ung alder av anerkjent trener, men Raymond Verheijen får passet sitt påskrevet av John Arne Riise og Dag Riisnæs i NFF. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KRITIKK: Martin Ødegaard får pepper for treningsmengdene i ung alder av anerkjent trener, men Raymond Verheijen får passet sitt påskrevet av John Arne Riise og Dag Riisnæs i NFF. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Treningsguru stempler Ødegaard som overtrent

Trener Raymond Verheijen slakter Ødegaards treningsmengder. Bare piss, skriver John Arne Riise, mens fagansvarlig i NFF mener nederlenderen bommer i kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om Martin Ødegaards karriere og veivalg er het.

Etter at låneavtalen med franske Rennes gikk i vasken er det mange som mener mye om treningshverdagen til nordmannen i Real Madrid. Om hva som er best for hans utvikling som fotballspiller.

– Hvorfor er han allerede i ferd med å falme bort som 17-åring?

Tirsdag kastet den anerkjent fysiske treneren og fotballguruen Raymond Verheijen seg inn i Ødegaard-debatten.

Treneren, som blant annet har jobbet under Guus Hiddink for Nederland og Sør-Korea, mener at 17-åringen er i ferd med å falme bort som fotballspiller på grunn av overtrening i ung alder.

– Som 15-åring var Martin Ødegaard regnet som et av de beste talentene i verden, men utviklingen ser ut til å gå sakte i 17-årsalderen, skriver Verheijen på Twitter, og fyrer løs videre:

– Med andre ord, han var et topp talent som 15-åring fordi eller tross av 8-10 treningsøkter per uke. Og hvorfor er han allerede i ferd med å falme bort som 17-åring?

Riise: – Bare piss

Nederlenderen mener norske fotballtrenere må lære av feilene som er gjort med Ødegaard.

– Dette er et typisk mønster for talentfulle spillere som er overtrente i ung alder. De peaker for tidlig og går tom før fylte 20 år.

Her har du litt igjen til Fergusons nivå, Pep Guardiola

– Det faktum at Martin Ødegaard var totalt overtrent som barn med 8-10 treningsøkter per uke kan være grunnen til at han kun er 1,76 meter høy i alderen 17 år, skriver treneren.

Kommentarene har fått flere til å steile på Twitter. John Arne Riise mener Verheijens kritikk er tull.

– Bare piss det han skriver, skriver Riise.

– Høres ut som om han bommer

Fagansvarlig for trenerutdanningen i Norges Fotballforbund, Dag Riisnæs, synes Verheijens kommentarer er merkelige.

Spissen tar salto over keeper og lander på beina før han putter ballen i nettet

– Nå er Raymond Verheijen anerkjent, men veldig kontroversiell med mange sterke meninger. Han har refset mange topptrenere de siste årene og har ment at lagene har trent feil osv. Han er kjent for å ta veldig hardt i, forklarer Riisnæs til TV 2.

– Det høres ut som han bommer i tilfelle Martin Ødegaard.

– Det høres veldig merkelig ut. Det høres ut her som han tar veldig hardt i, i tilfeller der han mangler detaljkunnskaper, forklarer Riisnæs.

– Å avskrive Ødegaard kan man ikke gjøre

Han er sterkt uenig i Verheijens påstand om at Ødegaard er i ferd med å falme bort. At Ødegaard har trent mye med ball mener han at ingen tar skade av.

– Det å avskrive Martin Ødegaard kan man ikke gjøre. Det jeg vet om Martin Ødegaards trening er at han har trent mye på egenhånd med ball. Det trenger ikke å være veldig belastende på kroppen. Jeg vil oppfordre barn og unge til å trene mye slik, forklarer Riise.

Riisnæs mener at det er kvaliteten på trening på treningen som teller og at mange økter med ball kan være bra, så lenge spilleren selv ønsker det.

– Det som kan være skummelt, på generelt grunnlag, er at i puberteten får ungdom belastningskader om man bare pøser på med trening og spiller 2-3 treninger i uken. Det kan føre til skader og burnout. Kvaliteten er viktigere enn det å pøse på med mange treninger. Jeg tviler sterkt på at Ødegaard har trent for mye, forklarer han til TV 2.