rømte til polen med barna:

Natasha og Erik vil inngå avtale med norske myndigheter

POLEN (TV 2): Foreldrene til tvillingjentene sier at uavhengige fagfolk kan besøke dem for å vurdere situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erik og Natasha Olsen Myra som har rømt til Polen, åpner for å inngå en avtale med norske myndigheter, som er svært bekymret for de 11 måneder gamle tvillingjentene.

– Dersom de vil sende ned uavhengige fagfolk for å vurdere situasjonen er det greit. De kommer til å få se to helt normale barn, sier foreldrene til TV 2.

Barnevernet vil ikke uttale seg om forslaget. Det har heller ikke vært mulig å få noen kommentar fra barneminister Solveig Horne.

– Barne- og likestillingsdepartementet kan ikke kommentere enkeltsaker i barnevernet, skriver kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Johansen til TV 2.

– Klar motstrid

– Her er det klar motstrid mellom ord og handling. Det er påfallende at de samme myndighetene som utrykker stor bekymring for barna, ikke vil reise til Polen for å se hvordan de har det, sier foreldrenes advokat Ole Andreas Thrana.

Både Fylkesnemnda, Barnevernet og politiet har utrykt bekymring for tvillingjentene. Nemnda skriver at foreldrene ikke har forståelse for hva de utsetter barna for av stressreaksjoner, som kan påføre dem traumer.

– Dette er en barnebortføringssak og den etterforskes opp mot omsorgsunndragelse. Slik vi ser saken blir den verre og verre for hver dag som går, sa påtaleansvarlig Bjørn Egil Drangevåg ved Asker og Bærum politidistrikt tidligere i sommer.

Han sier politiet fortsatt prioriterer saken høyt.

Er helt uenige

Natasha og Erik er helt uenige med politiet og Fylkesnemnda, og mener det ikke finns grunn til bekymring. Men de tilbyr seg å inngå en avtale med norske myndigheter om de ønsker å sende en uavhengig psykolog eller andre fagpersoner for å vurdere barnas situasjon.

– Men da må det skrives under en ordentlig avtale hvor advokaten vår og familien trekkes inn, så det ikke blir noe tull, sier Natasha.

– Hvis det er noen helt uavhengige som kommer er det ikke noe problem, sier Erik.

Det var 29. juni Fylkesnemnda vedtok at barna skal tas fra Erik og Natasha. Begrunnelsen var at de ikke har god nok omsorgsevne, Vedtaket baserer seg på rapporter fra Barnevernet, nemndas sakkyndige psykolog og Gullhella Familiesenter. Men nå har foreldrene bodd i Polen sammen med barna i over to og en halv måned.

– Vi har rett og slett bevist at Barnevernet har tatt feil. At vi klarer det og har fått det til, sier Erik.

– De har jo virkelig blomstret mens vi har vært her, og det er en bekreftelse på at vi har klart dette helt utmerket, sier Natasha.

Foreldrene ble fratatt barna fire timer etter fødselen med hovedbegrunnelsen at Natasha var psykisk utviklingshemmet. Dette er senere dokumentert feil. Det endte med at de ble gjenforent med tvillingene på et familiesenter. Det var derfra de rømte.

De to er helt klare på at de ikke ønsker at Barnevernet i Stange skal ha noen rolle i forbindelse med en eventuell avtale.

Barnevernets advokat vil, i likhet med departementet, ikke kommentere forslaget til foreldrene.

– Hvorfor ikke det?

– Fordi Barneverntjenesten er underlagt en streng taushetsplikt. Og det innebærer at vi ikke kan gå inn i enkeltsaker. Og det har jeg heller ikke tenkt å gjøre, sier Gro Enochsen.

Natasha er ikke i tvil hva fagfolk vil få se om de kommer til leiligheten der de bor i Polen.

– Jeg tenker at de vil se det samme som mange andre har sett. At vi fungerer helt, helt fint med våre barn. Og de har det så bra som de kan ha det, sier hun til TV 2.