KJENNER TIL SPILLET: Roy Hodgson, prater med Brede Hangeland i 2010. (AP Photo/Michael Sohn)
KJENNER TIL SPILLET: Roy Hodgson, prater med Brede Hangeland i 2010. (AP Photo/Michael Sohn) Foto: Michael Sohn

Brede Hangeland blogger: – Slik er Deadline Day fra innsiden

– Mange klubber og spillere opplever en desperat situasjon på Deadline Day.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Deadline Day på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo onsdag fra klokken 19.00.

Sommerens Deadline Day, onsdag 31. august, er dagen da fotballen i aller størst grad er et sirkus.

Sportsdirektører, styreformenn, medisinsk apparat og spillere er i høygir, og media og fotballfans følger dramatikken tett.

Det er nærmest umulig å formidle dette dramaet fra innsiden, men la meg prøve….

Se Premier Leaks!

Sett fra klubbens side, finnes det i hovedsak to ulike typer overganger i fotballen. Den første typen er den planlagte, strategiske overgangen. Her har manager og klubbledelse definert et behov for flere måneder siden. Ulike spillere er analysert opp mot hverandre, og man har kommet frem til en liste med en eller flere «targets».

Med utgangspunkt i denne listen er det gjort vurderinger om prisforventning hos selgende klubb og lønnsforventning hos spilleren(e). Denne typen overgang blir gjerne gjennomført tidlig i overgangsvinduet. Argumentene for å gjøre ting tidlig er gode. Ved å få spilleren inn så tidlig som mulig i overgangsvinduet, blir det mer tid for spiller og klubb til å bli kjent med hverandre, og sjansen for gode prestasjoner i sesongstarten øker. De fleste klubbene ønsker å gjøre sine overganger på denne måten, og dermed unngå dramaet på Deadline Day.

Derfor synger hele St. Etienne med Selnæs på «RBK-sangen»

Når Deadline Day allikevel blir et sirkus, år etter år, skyldes det to faktorer:

Mange ganger er overgangen planlagt som over og prosessen har gått lenge, men man blir ikke enige, enten med selgende klubb, med spilleren, eller med begge.

I tillegg - og her kommer det virkelige dramaet - mange klubber og spillere opplever en desperat situasjon når Deadline Day nærmer seg. Klubben har gjerne startet sesongen svakt, har mange skader, eller har dyre spillere som den vil kvitte seg med. En spiller kan være misfornøyd med lønn eller spilletid, og ønsker seg bort fra klubben han er i.

På toppen av det hele våkner agentene til liv når Deadline Day nærmer seg. Man skulle gjerne ønske seg at agentene utelukkende ivaretar spillerens interesser, men erfaringsmessig er det dessverre slik at agenter ofte bidrar til dramaet mer enn noen. Agenter opererer i det skjulte, og driver med alt fra ryktespredning til direkte løgn, enten det er til sportsdirektører, egne spillere, eller media. Alt dette bidrar til at spenningen bare øker og øker frem mot fristen, som i England er 23pm onsdag 31. august. Da stenger overgangsvinduet, og alle kontrakter må være signert innen dette klokkeslettet for å bli godkjent hos det nasjonale og/eller internasjonale fotballforbundet.

Dette fascinerende spillet, med så mange ulike aktører og interesser, bidrar til at Deadline Day er litt av en opplevelse sett fra innsiden av en Premier League-garderobe. Det bygger seg opp i dagene frem mot dagen. Spillerne har selvfølgelig lest avisene og vet hvem som linkes til hvilken klubb, og hvem som visstnok er på vei til egen klubb. Ryktene går, og alle disse mer eller mindre pålitelige kildene skal danne grunnlaget for hver spillers valg om å gjøre eller ikke gjøre noe. Agenten min forteller om en bedre klubb som vil kjøpe meg, men de betaler ikke mer enn X. Min egen klubb krever Y. Skal jeg gå opp til manageren og slå i bordet?

Jeg leser i avisen at klubben skal hente en god spiller i min posisjon, skal jeg be om å bli solgt nå?

Andre spillere tjener mye mer enn meg og det oppleves ikke rettferdig, skal jeg kreve ny kontrakt nå mens overgangsvinduet er åpent, og jeg har gode kort på hånden?

Deadline Day er i praksis også et skue med scener som man ellers ikke ser i en Premier League-klubb. Først og fremst er det dagen da mange spillere sjekker telefonen hvert minutt, fordi de venter på beskjed om det ene eller det andre. Jeg har sett en spiller teipe telefonen i strømpene under trening for å få tidligst mulig varsel og kunne løpe i dusjen! I tillegg er det nærmest skytteltrafikk inn og ut av managerens kontor. Agenter og spillere sitter i kø og venter på audiens for å fremlegge sin sak. Manageren må på sin side håndtere alle samtalene etter beste evne og samtidig holde tett dialog med sportsdirektør og styreformann. Kort sagt, alle spiller spillet etter beste evne og ivaretar egne interesser, Deadline Day er dagen da alle virkelig er seg selv nærmest.

Det er ikke uvanlig at spillere er rasende på Deadline Day fordi de har fått beskjed om at det ikke blir noe av overgangen de så sårt ønsker seg. Jeg har sett spillere komme ut på feltet denne dagen, for så å gå igang med å sparke ballen ut av treningsfeltet hver gang de får sjansen, takle lagkamerater i knehøyde og skjelle ut støtteapparatet. Alt er selvsagt et forsøk på å tvinge igjennom en overgang, brenne alle broer og komme seg videre. I disse tilfellene må en manager gjøre vanskelige vurderinger; skal han overse dette og håpe på at det går over, eller er det best å la spilleren få viljen sin?

Noen ganger lykkes det for spilleren, andre ganger nytter det ikke, og 1. september blir da en krevende øvelse for den aktuelle spilleren, som må tilbake på jobb i 6 nye måneder etter å ha laget kvalm dagene før.

Klubbene er også i høygir opp mot Deadline Day. Jeg har sett flere eksempler på at det medisinske apparatet plutselig ikke er fulltallig denne dagen. Fysioterapeuter og leger beordres hit eller dit (gjerne til fastlandet i Europa), for å være nær en potensiell ny spiller. Så sitter de på post på et sykehus i Amsterdam, Berlin eller Paris, og venter på en avgjørelse om de må gjennomføre en medisinsk test eller ikke.

På klubbkontoret er det også høy aktivitet. Kontrakter ligger klare, gjerne i ulike varianter fordi forhandlinger kan dra ut helt opp mot fristen. Hvis fax'en eller emailen sendes et minutt for sent er det ingen bønn. Klokken tikker og pulsen øker. For å komplisere det hele er det landslagskamper og deler av spillertroppen er spredt for alle vinder. Deadline Day er i sannhet et komplisert spill av den dramatiske sorten.

Torsdag morgen 1. september møter spillerne på trening som vanlig. Ofte mangler det noen, og noen nye er kommet til, og da skal fokuset rettes mot trening og nye kamper. Noen står igjen som vinnere, andre med svarteper. Brikkene har i det minste falt på plass, og Premier League ruller videre…