Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt i år har det blitt innrapportert 123 hoggormbitt til Giftinformasjonen. Tallet kommer til å bli langt høyere, ettersom det er høysesong for hoggorm og nordmenn flest beveger seg mye ute i naturen om høsten.

Redselen går begge veier

Hoggorm er den eneste giftige slangearten i Norge. Men ikke la deg skremmes fra å gå på tur av den grunn: Hoggormen er nemlig minst like redd for mennesker, ifølge taksidermist og hoggormspesialist Bjørn Winter (54):

– Den biter bare hvis den må forsvare seg, eller hvis den føler seg truet. Det gjør den hvis den blir overrasket eller blir tråkket på. Man bør med andre ord ikke komme for nær, sier Winter.

Han råder turgåere til å bruke støvler eller annet fottøy som går over ankelen.

Alvorlighetsgrad avhenger
Ifølge helsenorge.no er hoggormgiften en kompleks blanding av ulike stoffer som virker på kroppen på forskjellige måter. Et bitt kan føre til alt fra ingen reaksjon til alvorlig forgiftning.

Et hoggormbitt ser som oftest ut som to punktforede prikker med tre til ni millimeters avstand.

Hvor alvorlig forgiftning hoggormbittet gir, avhenger blant annet av alder, vekt, helsetilstand, hvor på kroppen ormen har bitt, og hvor mye gift som er sprøytet inn.

«Gunhild» fra Maridalen og hoggorm-spesialisten Bjørn (54) har blitt venner

I rundt 30 prosent av bittene sprøytes det ikke inn gift. Da har man fått et såkalt tørt bitt, og ingen reaksjon oppstår. Ved totalt fravær av symptomer to timer etter bittet, er det sannsynlig at du har fått et tørt bitt.

– Ta bitt seriøst
– Hvis man blir bitt, så må man virkelig ta det seriøst. Kontakt lege. Symptomene kommer raskt – ofte innen en til to timer, forklarer Winter.

De lette symptomene er smerte, lett hevelse og misfarging rundt selve bittstedet. Nedsatt allmenntilstand, svimmelhet, hjertebank og pusteproblemer er mer alvorlige symptomer.

– Hold deg mest mulig i ro og la bittstedet være i fred frem til du kommer deg til legen. Ikke klem, skjær eller sug i bittet i mellomtiden, råder Winter.

Sjelden dødelig
I Norge vil du kunne treffe på hoggorm i skog og mark, så langt nord som til Saltfjellet i Nordland.

– Hvis du ser en hoggorm, snu deg og gå en annen vei. La den være i fred. Å gå med tunge skritt og trampe i bakken kan skremme ormen fra å komme i veien for deg, sier hoggormspesialisten til TV 2.

GJENKJENNELIG: Hoggormen er ofte lett å kjenne igjen på grunn av mønsteret på ryggen. Men hvis du ser en, bør du ligge unna. FOTO: NTB scanpix
GJENKJENNELIG: Hoggormen er ofte lett å kjenne igjen på grunn av mønsteret på ryggen. Men hvis du ser en, bør du ligge unna. FOTO: NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Kan man dø av hoggormbitt?

– Dødsfall forekommer svært sjelden – rundt hvert tiende år. Det er særlig eldre mennesker, spedbarn og hyperallergikere som er mest utsatt.

– Men for å si det sånn: Det er større sjanse for å dø av vepsestikk enn av hoggormbitt, avslutter Winter.