Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ettersommeren har vært våt i Bergen, søkkvåt.

I august har bergenserne bare opplevd fire dager helt uten nedbør, mot 13 dager i Oslo.

Når det har regnet har det gjort det skikkelig, i fem av månedens 31 dager har det kommet over 20 millimeter, som er vått selv i regnbyen Bergen.

Oslo har bare hatt en virkelig søkkvåt dag.

To nye nedbørrekorder

Mellom den 8. og 9. august falt det 76,2 millimeter nedbør i Bergen.

Det er mye, og var mer enn nok til å slå den gamle døgnrekorden for august på 71,8 millimeter, satt i 1989.

DIREKTE: Værkamera i Bergen

Allerede i dag, 30. august, røk også månedsrekorden.

– Klokken ni var det totalt kommet 353 millimeter nedbør i måleren som står på Florida, og vi passerte den gamle rekorden på 352 millimeter fra 1989, forteller Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

SISTE: Klokken 14 er vi oppe i 364 millimeter.

Lavtrykkene har skylden

Årsaken til alt regnet i august er at det strømmet på med lavtrykk inn mot Vestlandet.

– Et høytrykk ga en liten pause mellom den 14. og 19. august, før lavtrykkene og regnet var tilbake, sier Hansen.

Hansen tror nok en rekord kan stå for fall i år.

Den våteste sommeren

Frem til tirsdag klokken ni har det kommet akkurat 700 millimeter nedbør på målestasjonen på Florida, dersom vi summerer juni, juli og august.

– Rekorden for hele sommeren er på 704 millimeter, også den fra 1989. Det regner fortsatt og vi har et døgn igjen av august, så vi ligger an til at årets sommer ender opp som den våteste vi har opplevd, forteller Hansen.

SISTE: Klokken 11 var det kommet 5 millimeter til i målebegeret på Florida, og bergenserne har altså slått sommerrekorden.

2015 var også et vått år for bergenserne. Byen satte ny årsrekord for nedbør målt i millimeter, og rekord i antall dager med nedbør.

Ble flyttet

Fjellene rundt Bergen gjør at nedbørmengden varierer veldig. Det er tørrest i vest, og våtest oppe på Gullfjellet i øst. Også inne i byen varierer nedbøren en god del.

Rekordene som er slått nå, er rekordene for den offisielle målestasjonen på Florida. Frem til 1983 lå målestasjonen på Fredriksberg på Nordnes, og her er det målt enda større nedbørmengder enn de vi har fått nå i august.

– I 1929 ble det målt totalt 415 millimeter nedbør i august der, og i 1964 810 millimeter summert for juni, juli og august, forteller Hansen.