HODEBRY: Ulrik Wilbek har ønsket å kvitte deg med landslagssjef Gudmundur Gudmundsson, men velger i stedet å si opp selv.   AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER / DENMARK OUT
HODEBRY: Ulrik Wilbek har ønsket å kvitte deg med landslagssjef Gudmundur Gudmundsson, men velger i stedet å si opp selv. AFP PHOTO / SCANPIX DENMARK / CLAUS FISKER / DENMARK OUT Foto: Claus Fisker

Håndballegende ferdig som sportssjef for Danmark

Ulrik Wilbek trekker seg etter OL-bråket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i uken etter at Danmark hadde tatt OL-gull i håndball det ble kjent at sportssjef i det danske håndballforbundet, Ulrik Wilbek, ønsket å kvitte seg med landslagssjef Gudmundur Gudmundsson i forkant av lekene i Rio de Janeiro.

Den danske håndballegenden holdt møter med utvalgte spillere hvor han luftet tanken på å sparke islendingen.

Fikk ikke støtte blant spillerne
Men spillerne stilte seg bak landslagssjefen, til tross for at det i lang tid har vært uro i troppen.

Og selv om danskene sto øverst på seierspallen i OL, så skal det igjen ha vært tema å sparke Gudmundsson etter turneringen. Også denne gangen mente spillerne at det var for drastisk å gå så langt.

Nå melder dansk TV 2 at Wilbek mandag sendte en epost til utvalgte ansatte i Dansk Håndbold Forbund der han meddelte at han trekker seg fra sin stilling som sportssjef.

– Kan ikke fortsette
– Etter en OL-turnering der min opplevelse var at trenere, spillere og støtteapparat sammen kom frem til et konstruktivt samarbeid, har uroen i pressen de siste dagene gjort det umulig for meg å se meg selv fortsette i stillingen, sier Wilbek i en pressemelding.

– Det viktigste for meg har alltid vært og er fortsatt dansk håndball. I lyset av uroen som har vært etter hjemkomsten fra OL i Rio kan jeg ikke seg meg selv fortsette som sportssjef. Jeg ønsker ikke å ta fokus bort fra landslagsjobbingen. I stedet ønsker jeg å gi Gudmundur Gudmundsson så gode arbeidsbetingelser som mulig fremover, sier han.

Wilbek vil nå gå tilbake til sin tilværelse som lokalpolitiker i Viborg.

Stillingen som sportssjef ble i sin tid skreddersydd for Wilbek. Suksesstreneren skulle stake ut kursen for de danske landslagene da han valgte å trekke seg tilbake fra jobben som landslagssjef for de danske håndballherrene.

Bygget opp dansk landslagshåndball
Wilbek er selve symbolet på det danske håndballeventyret de siste 25 årene.

I 1991 overtok han som landslagssjef for kvinnelandslaget. Under hans ledelse vant Danmark OL-gull, VM-gull og to EM-gull, før han ga seg i 1997.

Etter noen suksessrike år som trener for Viborgs håndballkvinner og som politiker, så tok han i 2005 over herrelandslaget.

Allerede året etter ledet han dem til en overraskende EM-bronse, før det ble EM-gull to år senere. Det ble nytt EM-gull i 2012 og totalt ble det sju mesterskapsmedaljer før han ga seg i 2014.

I 2012 opprettet DHF sportssjefstillingen, som Wilbek fungerte i ved siden av landslagstrenerjobben frem til han ga seg. Etter det har han fungert 100 prosent som øverste sjef for dansk landslagshåndball.