Torbjørn Skogstad, leder i Langrennskomiteen, har nå klart mandatet til gruppen som skal granske medisineringen av norske langrennsløpere. Foto: Torstein Wold
Torbjørn Skogstad, leder i Langrennskomiteen, har nå klart mandatet til gruppen som skal granske medisineringen av norske langrennsløpere. Foto: Torstein Wold

Hadde allerede planlagt å granske medisineringen av langrennsløperne

Langrennskomiteen legger opp til en uavhengig gruppe med både norsk og utenlandske eksperter, som skal granske medisinbruken hos Skiforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langrennskomiteen i Norges Skiforbund hadde mandag sitt første møte etter TV 2s avsløringer om at friske langrennsløpere ble tilbudt astmamedisin før et løp.

I tillegg har det i lengre tid vært flere som har hevdet at det er utstrakt bruk av astmamedisin i norsk langrenn, spesielt etter dopingdommen mot Martin Johnsrud Sundby i sommer.

Med dette som bakgrunn hadde allerede Langrennskomiteen planer om å se nærmere på medisineringen av langrennsløpere.

– Vi har kommet frem til et forslag til mandat med fire punkter. Det er ingen begrensning på innhold eller metoder. Vi har diskutert aktuelle kandidater til gruppen. Det er personer som har ekspertise og kompetanse på lungemedisin, jus og etikk, sier leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad til TV 2.

– Det er ikke klokt at vi inngår i en slik kommisjon, som må oppfattes som uavhengig. Vi vil likevel sikre at det er med langrennsfaglig kompetanse.

Skogstad sier gruppen vil telle fra fire til seks personer. Han bekrefter også at de har utenlandske navn på blokken, men vil ikke kommentere nærmere hvilke navn det er snakk om. TV 2 vet at det er snakk om svensker og kanskje også finner.

Slik er de fire punktene Langrennskomiteen har kommet frem til i sitt mandatforslag:

  • Kartlegge våre rutiner vedrørende oppfølging og medisinering av utøvere .
  • Undersøke om det foreligger brudd på etiske retningslinjer for helsepersonell .
  • Vurdere om våre rutiner ligger innenfor idrettsmedisinsk praksis .
  • Vurdere om våre rutiner har vært fulgt i praksis.

– Hva synes Langrennskomiteen om arbeidet som nå skal gjøres?

– Det er jo en vanskelig situasjon med påstandene om medisinbruk som er kommet. Vi ser frem til å få gjennomført arbeidet, få kortene på bordet og slippe spekulasjoner, sier Skogstad.