«Brannleken» som kan redde liv

– Det viktigste er å komme seg ut fortest mulig, sier sju år gamle Silas.

«En brann er ikke tull – du må ringe én – én - null.»

Celine Aagaard har brannøvelse med sønnen Silas (7) hjemme på Tåsen i Oslo.

– Hvis man har vært gjennom en slik øvelse tidligere, får man kanskje ikke panikk. Da er man mer løsningsorientert i en faresituasjon, sier Aagaard.

Både på arbeidsplasser og skole er det obligatorisk med brannøvelse. Nå skal nettsiden «Brannleken» få deg til å øve også hjemme med barna.

– Vi sier som pedagogene. Hvis man leker så husker man mer. Det er rett og slett et digitalt verktøy, en brannøvelse for hele familien, sier Jon Berge, Informasjonsdirektør If, som har utviklet nettsiden til TV 2 Nyhetskanalen.

Se reportasjen i vinduet øverst!

Vet ikke hva man skal gjøre

En ny undersøkelse utført av TNS Gallup for forsikringsselskapet If viser at hele 7 av 10 norske barnefamilier aldri har utført brannøvelse hjemme. Og mindre enn hver fjerde nordmann (24 prosent) har utført deler av en brannøvelse.

– Nesten ingen småbarnsfamilier øver på brann. Da tenker jeg både på det å evakuere, avtale møteplass, og vite hvor du har brannslukningsapparatet, forteller Berge.

– Vi har prøvd gjennom mange år å få folk til å øve hjemme, men folk vil ikke være med på det. Så nå tenker vi at kanskje en lek kan være med å bøte på det – at det blir gøy da.

Lag kjøreregler hjemme

Branninspektøren i Oslo brann- og redningsetat er positiv til konseptet med brannlek-tjenesten.

– Man snakker om et alvorlig tema, det er ikke noe positiv ladet ord, hverken brann eller ulykke. Det at du får inn leken i det – særlig i barnefamilier det tror jeg er veldig lurt nettopp også for å ufarliggjøre det hele, men samtidig ruste seg og få gode rutiner, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen.

Han oppfordrer alle småbarnsfamilier til å lage en kjøreplan hjemme.

– Det er litt opp til hvordan man bor, men jeg vil anbefale at folk setter seg ned og lager kjøreregler til sitt hjem – det vinner man mye på.

Det viktigste er å komme seg ut fortest mulig

– Mamma, du må ringe 110!

Silas er klar på hva mamma må gjøre hvis det begynne å brenne hjemme.

– Jeg synes dette var ganske gøy.

– Tror du at du kan mer om hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne nå?

– Ja.

– Hva er det viktigste?

– Det er viktigst å prøve å komme seg ut fort – og få med alle, sier Silas.