Ingebrigt steen jensen om oppveksten med en alkoholisert far:

– Det var et mareritt

Forteller åpent om en far som var voldelig mot ham, og som sviktet moren gang på gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reklamekjendisen og Stabæk-guruen Ingebrigt Steen Jensen (61) er i disse dager aktuell med boka «Steen i glasshus».

Der skriver han blant annet om om en farfar i konsentrasjonsleir, en alkoholisert far – og en mamma som har vært hans bauta i livet.

Kjent NRK-profil

Steen Jensen var mandag gjest i «God morgen Norge» der han fortalte om sin egen far; den avdøde NRK-profilen og forlagsmannen Brikt Jensen. Der ga Steen Jensen et helt annet bilde av sin far enn det nordmenn flest kjenner han som.

– De fleste husker han som en jovial, hyggelig, humoristisk lærd bokelsker. Og det var han. Men så hadde han en mørkere side, sier Steen Jensen til TV 2.

KJENT PERSONLIGHET: Brikt Jensen (1928-2011) var en kjent NRK-profil og tidligere direktør for Gyldendal forlag. FOTO: NTB scanpix
KJENT PERSONLIGHET: Brikt Jensen (1928-2011) var en kjent NRK-profil og tidligere direktør for Gyldendal forlag. FOTO: NTB scanpix Foto: Sigurdsn, Bjrn

– Han slo deg?

– Ja, han slo meg noen ganger – hardt, men med flat hånd. Det var ikke veldig uvanlig på 60-tallet i Norge. Jeg var ikke den eneste som ble slått. Akkurat den voldeligheten har jeg ikke blitt traumatisert av, forteller 61-åringen.

Blir urolig når andre drikker

Men farens alkoholmisbruk var traumatiserende å leve med, forteller Steen Jensen.

– Det var et mareritt. Det kjenner jeg på kroppen fremdeles. Jeg blir alltid urolig når folk drikker for mye. Jeg hater det. Jeg kan ta meg at glass rødvin selv, men jeg drikker meg aldri full, sier Steen Jensen.

Traumatisert etter fars forsvinning

Steen Jensens farfar, Ingebrigt August, satt i konsentrasjonsleir i Tyskland under krigen, og døde av tyfus like etter frigjøringsdagen i 1945. Brikt Jensen var 17 år da faren døde. Han ble aldri ble kvitt de dype sporene etter farens forsvinning og død – tema som aldri ble pratet om hjemme.

– Fars enorme sorg, savn og mareritt ble aldri bearbeidet. Derfor ble han også traumatisert, forklarer 61-åringen.

Nært forhold til mor

Moren Ingebjørg Steen (88) lever i beste velgående, og sønnen har alltid hatt et nært forhold til henne. Mora ble forlatt av Brikt da hun var 49 år. Han giftet seg på nytt, og Brikt og Ingebjørg så ikke hverandre på 30 år – til tross for at de hadde tre barn, og etter hvert barnebarn, sammen.

BAUTA: Ingebrigt Steen Jensen forteller at moren Ingebjørg Steen (88) har vært en bauta i livet hans. Selv om hun ble sviktet av mannen, stilte hun likevel opp for ham da han ble syk. FOTO: Privat
BAUTA: Ingebrigt Steen Jensen forteller at moren Ingebjørg Steen (88) har vært en bauta i livet hans. Selv om hun ble sviktet av mannen, stilte hun likevel opp for ham da han ble syk. FOTO: Privat

Til og med når Brikt var på skjermen som programleder i «Bokstavelig talt» på NRK, snudde Steen ansiktet en annen vei.

– Han flyttet på dagen. Det var en brutal måte å forlate et menneske på. Men mammas kjærlighet til far forsvant aldri, selv om han var slem med henne, forteller Steen Jensen om bruddet.

Sviktet aldri

Da Brikts andre kone døde, og Ingebjørg Steen ble kjent med at Brikt var alene og at det stod dårlig til med ham, grep hun inn. Hun dro hjem til ham og støvsugde, lagde middag, og vasket klærne hans. Hun vasket til og med ham.

– Hun ble sviktet på det groveste, men vasket likevel underbuksene hans?

– Ja, hun gjorde det. Det er en sannhet i at kjærlighet overvinner alt, avslutter 61-åringen.