TV 2 møtte Natasha og Erik SOM HAR SØKT FLYKTNINGSTATUS i Polen:

– Kan ikke la barnevernet ta tvillingene våre igjen

Men politiet mener paret har bortført tvillingjentene, og oppforder dem til å melde seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

POLEN (TV 2): I to og en halv måned har Erik og Natasha Olsen Myra og tvillingjentene deres vært etterlyst via Interpol etter at de rømte fra barnevernet og flyttet til Polen.

Hedmark-paret Erik (21) og Natasha (24) sier til TV 2 at de rømte fra Gullhella Familiesenter i Asker fordi barnevernet varslet at de ville ta fra dem barna for annen gang.

De sier de gjorde det for å beskytte barna sine.

Barnevernet ønsker ikke å kommentere dette. Mens Fylkesnemnda mener flukten kan utsette barna for stressreaksjoner.

TV 2 har tidligere fortalt at Barnevernet tok babyene deres på sykehuset, fire timer etter fødselen. Hovedbegrunnelsen var at Natasha var psykisk utviklingshemmet. Det er senere dokumentert at dette er feil. Men foreldrene har ikke fått noen beklagelse fra Stange kommune.

Det er også på det rene at barnevernet under et møte kalte foreldrene til Erik enkle mennesker. Dette har imidlertid kommunen beklaget. Men saksbehandleren, som kom med uttalelsen, fikk likevel fortsette å styre saken.

I vår ble foreldrene gjenforent med tvillingene på et familiesenter for få opplæring og evaluering. Det var herfra de rømte.

TV 2 møter dem på et hemmelig sted i Polen. I en park kommer de smilende og trillende mot oss, med tvillingjentene i vogna. De er nå 11 måneder gamle.

– Hvordan går det med barna?

Erik og Natasha trives godt i Polen, og kommer ikke til å melde seg.
Erik og Natasha trives godt i Polen, og kommer ikke til å melde seg.

– Det går veldig bra. Det er latter og smil og full aktivitet fra dag til kveld. De har fått tenner, de snakker og er blitt veldig trygge barn, sier Natasha, som sier hun er en stolt mor.

Foreldrene forteller at de, under oppholdet på familiesenteret i Asker, fikk beskjed fra barnevernet om at de skulle skilles fra barna sine for annen gang. Tvillingene skulle tilbake til beredskapsmor, før den endelige behandlingen i Fylkesnemnda.

– Da skjønte vi at jentene ville bli utsatt for enda et brudd. Og de ville bli utsatt for mye mer enn det som var nødvendig. Jentene har gjennomgått nok. Så vi gjorde det som er best for barna. Vi måtte beskytte dem og gi dem kjæligheten og tryggheten barn skal ha. Vi måtte bare stoppe dette, sier Natasha.

Erik sier at det var veldig tøft.

– Men det var ikke noe annet valg om vi skulle få fortsette å være en familie. Det var ikke aktuelt å miste dem igjen.

Søker om flyktningstatus

Etter at de kom til Polen ga Fylkesnemnda barnevernet fullt medhold i at tvillingene skal plasseres i fosterhjem. Begrunnelsen er at foreldrene ikke har god nok omsorgsevne, verken sammen eller hver for seg. Det ble vedtatt at tvillingene skal plasseres i fosterhjem. Nemnda baserte seg på flere kritiske rapporter.

– Nemnda finner at det vil være alvorlige mangler ved den daglige omsorgen barna vil få hos foreldrene, både i forhold til den praktiske og emosjonelle omsorgen. Det er særlig i forhold til foreldrenes manglende evne til å se barnas behov og å kunne gi utviklingsstøttende omsorg, som av nemnda oppfattes som det mest alvorlige, heter det i vedtaket.

– Både Barnevernet, nemndas sakkyndige psykolog og Gullhella Familiesenter mener dere har for dårlig omsorgsevne. Har de ikke et poeng?

– Nei. De tar feil. Flertallet har hatt hodet mer ned i papiret enn de har sett oss, mener Natasha.

Hun sier at de får mene hva de vil, men at hun og mannen har tatt en beslutning.

– Vi ser på jentene at de ikke har lidd. Vi har gode rutiner for mat, stell og søvn. Barna sover stort sett hele natta og er veldig opptatt av å holde rundt oss å være nær mamma og pappa. Hver dag har vi egne kosestunder, forteller Natasha.

Foreldrene mener det har gått prestisje i saken etter at det ble dokumentert at Natasha ikke er psykisk utviklingshemmet, noe også Fylkesnemnda tidligere har lagt til grunn. Og de hevder dette er årsaken til at vitnemål fra to psykologer som har vurdert dem, og hatt positive konklusjoner om omsorgsevne, ikke er vektlagt i vedtaket

Familien bor helt åpenlyst i en liten leilighet og har søkt om å få flyktningstatus i Polen. De får hjelp fra nettverket sitt hjemme, og polakker som har bodd i Norge. Stua har de innredet til et stort barnerom, hvor de leker og passer på tvillingene.

– Svært bekymringsfullt

Barnevernets advokat, Gro Enochsen, vil ikke kommentere denne saken spesielt, men sier det på generelt grunnlag er grunn til bekymring når foreldre rømmer fra Norge, Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2.  
Barnevernets advokat, Gro Enochsen, vil ikke kommentere denne saken spesielt, men sier det på generelt grunnlag er grunn til bekymring når foreldre rømmer fra Norge, Foto: Olav T. Hustad Wold/TV 2.  

Barnevernet vil ikke kommentere hvorfor de ville sende barna tilbake til beredskapsmor før saken skulle endelig avgjøres av Fylkesnemnda.

– Jeg kommenterer ikke enkeltsaken du nå tar opp, men på generelt grunnlag er det veldig bekymringsfullt når foreldre velger å rømme fra norsk barnevern, sier Gro Enochsen til TV 2. Hun er advokat for barnevernet i Stanges i Hedmark, hvor saken behandles.

At foreldrene rømte med barna blir også kritisert i vedtaket fra Fylkenemnda.

– Dette viser med all tydelighet foreldrenes manglende evne til å se barnas behov, og at de ikke har forståelse for hva de utsetter barna for av stressreaksjoner, som kan påføre dem traumer, skriver nemnda.

Advokaten til Natasha og Erik, Ole Andreas Thrana, er helt uenig. Han mener foreldrene har god grunn til ikke å ha tillit til barnevernet, etter at de brukte en feil diagnose for å frata dem barna første gang.

Han sier at etter det han har fått opplyst, så har barna det godt. Det blir godt ivaretatt i Polen og har mange hjelpere rundt seg, sier han og mener det ikke er grunn til bekymring.

Mener politiet tar feil

– Barna blomstrer og vi får stadig mer selvtillit som foreldre, sier Natasha og Erik. 
– Barna blomstrer og vi får stadig mer selvtillit som foreldre, sier Natasha og Erik. 

Politiet sier de prioriterer saken høyt og samarbeider med polsk politi. De er klare på at det handler om barnebortføring og foreldrene er siktet for omsorgsunndragelse.

– Politiet tar totalt feil. Vi har omsorgen for jentene. For barnevernet trakk akuttvedtaket før oppholdet på Gullhella Familesenter. Derfor er det vi som har hatt omsorgen for jentene hele tiden, sier Natasha.

– Men hvorfor hører dere ikke på politiet og melder dere av hensyn til barna?

– Vi har ingen grunn til å melde oss. Vi har omsorgen for jentene og de har det trygt her. Det er ikke noe omsorgssvikt. De skulle sett det selv, sier hun og fortsetter:

– Barna bekrefter hver dag hvordan de har det ved å vise smil og latter. De har jo virkelig blomstret, og det er en bekreftelse på at vi har klart dette helt utmerket.

Det er Erik enig i.

– De månedene vi har vært i Polen beviser at vi klarer dette helt fint. Jentene stortrives, og vi får mer og mer selvtillit som foreldre, sier han.