OLYMPISK MESTER: Harald Grønningen jubler over seieren på 15 kilometer langrenn sammen med Finlands Eero Mäntyranta (th) som tok sølv og Sveriges Gunnar Larsson som tok bronse under OL i Grenoble.
Foto: NTB / Scanpix
OLYMPISK MESTER: Harald Grønningen jubler over seieren på 15 kilometer langrenn sammen med Finlands Eero Mäntyranta (th) som tok sølv og Sveriges Gunnar Larsson som tok bronse under OL i Grenoble. Foto: NTB / Scanpix Foto: Scanpix

Harald Grønningen er død

Den norske langrennslegenden ble 81 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske langrennslegenden Harald Grønningen døde på Lensvik Sykehjem fredag 26. august etter lengre tids sykeleie. Han ble 81 år gammel.

Det bekrefter familien i en pressemelding. Grønningen var født 9. oktober 1934, og ble dermed nesten 82 år gammel.

Grønningen vant medaljer i samtlige mesterskap i 1960-årene: OL i 1960, -64 og -68, og VM i 1962 og -66.

– Harald Grønningen var kjent som stilløperen, grunnet sin imponerende teknikk i diagonalgang. Med ham er en av de store personlighetene i norsk langrenn gått bort, sier skipresident Erik Røste.

Lenge ble han sett på som den evige toer, men til slutt fikk han sin første gullmedalje i stafett i VM på hjemmebane i 1966 og sin første individuelle gullmedalje på 15-kilometeren i OL i Grenoble i 1968.

Han ble norgesmester ni ganger og han er tildelt Holmenkollmedaljen, Olavstatuetten og Sportsjournalistenes statuett.

– Han var framtredende da Norge ble beste vintersportsnasjon i OL i franske Grenoble i 1968, med gull på 15 km og gull i stafetten. På 60-tallet tok han ytterligere fem mesterskapsmedaljer. Framfor alt vil Harald Grønningen bli husket som en flott idrettsperson og et stort forbilde for en hel generasjon norske ungdommer på ski. Våre tanker går først og fremst til Ragnhild og den nærmeste familie, sier Røste.

Tidligere sportssjef for langrenn i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, hyller den avdøde langrennslegenden.

– Med ni NM gull og tre internasjonale gullmedaljer og totalt sju medaljer i internasjonale mesterskap var Harald en bauta i norsk langrenn. Som en av de fire stafett-vinnerne fra VM i Oslo i 1966 ble han en av Norges første ski- og idrettskjendiser. Hele Ski-Norge og det meste av Idretts-Norge har alltid hatt et godt forhold til den svært omgjengelige, men litt beskjedne Harald. Han er fortsatt et forbilde for mange, sier Skinstad.

(©NTB)