Kristiansund får omkamp

Kristiansund - Sandnes Ulf skal spilles på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding fredag.

Kristiansund leverte inn protest etter at de fikk feil mann utvist i toppkampen mot Sandnes Ulf 15. august.

Les også: Sandnes Ulf anker.

Etter 71 minutter, på stillingen 2-1 til Kristiansund, gikk Kamer Qaka hardt i en takling mot Ulf-spiller Pontus Engblom.

Dommer Kim Rune Borgersen trakk frem det gule kortet og ga det til Tor Erik Torske - altså feil mann.

Dette ble da venstreback Torskes andre gule kort i kampen, som igjen førte til at spilleren ble utvist.

Kristiansund-spillerne prøvde uten hell å forklare dommeren hva som var feil, men nådde ikke gjennom til Borgersen. Etter hendelsen snudde rogalendingene kampen, og vant til slutt 3-2. Da varslet hjemmelaget at de ville levere protest, og denne har nå blitt tatt til følge av Doms- og sanksjonsutvalget i NFF.

Håper ikke det går inflasjon
Sportslig leder i Kristiansund, Kenneth André Leren, sier at utfallet er gledelig.

– Det er som vi hadde både håpet og forventet. NFF er enig i våre synspunkter om at utvisningen har påvirket utfallet av kampen, og vi ser frem til å spille på nytt, sier Leren til TV 2.

Han mener det en riktig avgjørelse, basert på tidligere praksis. Omkampen er ennå ikke berammet, da Sandnes Ulf fortsatt kan anke saken.

Det er ikke bare Kristiansund som har protestert i det siste, men også Odd leverte protest etter Molde-kampen. Leren håper nå det ikke blir for lett å klage på avgjørelser. Han presiserer dog at han ikke kommenterer Odd-protesten.

– Jeg synes personlig det blir synd om alt skal føre til protester. Det finnes forskjellige typer feil, og dette er noe vi mener gir grunnlag for omkamp. Men det er ikke alle situasjoner som er like åpenbare. Jeg håper ikke det går inflasjon i å levere protest, i tilfelle en mener en straffe er feildømt, eller det er en feil offsideavgjørelse.

Dersom de lyseblå fra Sandnes velger å anke, er Leren og Kristiansund klar på hva de vil. Sandnes Ulfs daglige leder, Tom Rune Espedal sier til TV 2 at de kommer til å anke.

– Da må vi inngi et anketilsvar, og levere vårt syn på en eventuell anke. Vårt standpunkt er det samme. Vi vil at kampen skal spilles på nytt.

– Innvirkning på resultatet
NFF skriver følgende i sin pressemelding om hendelsen.

– Det er av Kristiansund BK fremholdt at denne feilen innebærer ”grove feil ved dommerens forståelse av regelverket, men ikke feil i dommerens skjønnsutøvelse”, jf. reaksjonsreglementet, samt at det forelå ”andre vesentlige forhold som har ledet til at kampen ikke ble avviklet på sportslige vilkår”. Videre er det anført at det er overveiende sannsynlig at feilen har hatt innvirkning på resultatet, slik at kampen må spilles på nytt.

Dommeren innrømmet feil
Videre skriver de at utvalget oppfatter at dommeren, med assistentdommere og fjerdedommer, ikke kan ha tatt avgjørelsen basert på forsvarlig faktagrunnlag.

– Dersom de hadde oppfattet situasjonen, så hadde de ikke gitt gult kort med den følge at spilleren ble utvist.

Dommeren Borgersen innrømmer feilen, og skrev selv i sin redegjørelse at «feil spiller på Kristiansund blir tildelt det gule kortet og det gule kortet skulle blitt tildelt spiller nr. 92.»

– Etter en helhetsvurdering basert på det ovenstående, har utvalget kommet til at protesten blir å ta til følge, og kampen mellom Kristiansund BK og Sandnes Ulf skal spilles på nytt.