FrPs idrettspolitiske talsmann: – Man behøver ikke være svensk for se at norsk idrett har et omdømmeproblem

Setter spørsmålstegn ved praksisen hos de som styrer i Idretts-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten rundt Skiforbundets håndtering av medisineringen av friske utøvere fortsetter videre.

I dag kom det frem at forbundet har bedt om ekstern bistand fra Antidoping Norge i det som skal være en «full gjennomgang» av det norske skilandslagets medisinering.

Det at Skiforbundet har bestemt seg for å hente inn ekstern hjelp blir helt kritisk for gjennomgangen mener idrettsminister Linda Hofstad Helleland (H).

– Jeg mener det er helt avgjørende at granskningen er uavhengig. Ingen er tjent med at det settes spørsmålstegn ved hvilke konklusjoner man kommer frem til i en såpass alvorlig sak, fortalte Hofstad Helleland til TV 2.

Hun tok til sosiale medier for å åpne opp om at hun ønsker en uavhengig granskning av den mye omtalte saken. Nå etterlyser hun mer dialog i idretten.

- Hvis jeg skal stille spørsmålstegn til norsk idrett og vår praksis så er ikke dette bra. Ikke minst internasjonalt, og jeg tror at vi kunne hatt godt av en debatt rundt verdiene som man skal stå for i idretten, og om dette praktiseres utover i idrettsbevegelsen hver eneste dag, fortalte Hofstad Helleland videre.

En annen som har vært kritisk til håndteringen av denne saken er FrPs idrettspolitiske talsmann, Ib Thomsen. Han mener nå at dette fort kan være skadene for idretten.

– Jeg er glad for at de vil ha en uavhengig granskning. Man behøver ikke være svensk for å se at norsk idrett nå har omdømmeutfordringer. Dette må man ta på alvor, fortalte Thomsen til TV 2.

Han etterlyser i stor grad en større åpenhetskultur innad norsk idrett, og fordømmer måten flere norske utøvere har blitt behandlet rundt den pågående diskusjonen rundt toppene av norsk idrett.

– Nå må man gjennomgå saken og gjeninnført åpenhetskulturen som man ønsker. Man burde også sørge for at man tar ansvar hvis det skulle skje noe galt. Det virker det ikke som ledelsen i norsk idrett gjør, mener Thomsen.

– De skyver problemene nedover til utøverne. For meg virker det som Martin Johnsrud Sundby er et offer, og Eirik Verås Larsen fikk munnkurv under OL. I tillegg ble Andreas Thorkildsen kalt en løgner når han tok opp problemer med ledelsen, så det er disse tingene man må begynne med.

Thomsen, slik som Helleland, er meget fornøyd med at Skiforbundet nå har valgt å hente inn ekstern hjelp for å gjennomføre en full granskning. Likevel etterlyser han en endring i praksisen hos de som bestemmer i i idretts-Norge.

Mye tyder på at det kan starte med den pågående granskningen innad medisinbruken av friske utøvere på skilandslaget.