LEDER GJENNOMGANGEN: Skipresident Erik Røste og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, har meldt om full gjennomgang av medisinbruken på skilandslaget / Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LEDER GJENNOMGANGEN: Skipresident Erik Røste og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, har meldt om full gjennomgang av medisinbruken på skilandslaget / Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Det blir full åpenhet for alle

Norges Skiforbund ber om ekstern bistand i gjennomgang av medisinbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Skiforbund melder fredag formiddag at de har bedt om ekstern hjelp i deres gjennomgang av langrennslandslagets medisinbruk.

De skriver i sin pressemelding at de har bedt Antidoping Norge om å bistå forbundet under denne gjennomgang, og åpner for annen ekstern bistand i forbindelsen med arbeidet.

– Det er naturligvis helt avgjørende for oss at denne gjennomgangen gjennomføres og ledes av personer som ikke på noen måte er tilknyttet Norges Skiforbund, sier leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, i pressemeldingen.

– Full åpenhet til Antidoping Norge og alle

Tidligere fredag meldte Skiforbundet at langrennskomiteen skulle stå for denne gjennomgangen slik at den enkelte utøvers personvern kan ivaretas.

Antidoping Norge har tidligere vært sterkt kritisk til nyheten om at friske utøvere har blitt gitt astmamedisin før renn. De har også tidligere meldt at de var «negativt overrasket» over opplysningene TV 2 da la frem.

Spesielt var de negative til sportsjef Vidar Løfshus uttalelser rundt at landslagets rutiner for behandling av luftveiene til utøverne ble godt mottatt av ADN. – Førstkommende mandag skal langrennskomiteen møtes for å slutte hvordan man skal gjennomføre dette på beste måte. Mandag og sammensetning må vi komme tilbake til, men jeg har i dag vært i dialog med Antidoping Norge og daglig leder Anders Solheim, som er positiv til å bidra, sier Skogstad i pressemeldingen.

– Blir det full åpenhet for Antidoping Norge? Får de tilgang til alt av informasjon?

– Ja, selvfølgelig. Det blir full åpenhet for alle og en åpen prosess, forklarer Skogstad til TV 2.

– Vil gjøre det med eksterne bidragsytere

Meldingen om bistanden fra Antidoping Norge kommer også etter at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) meldte på sin Twitter-konto at hun ønsket en granskning med full uavhengighet.

– Jeg har såvidt registrert kommentarene hennes. Langrennskommiteen har fått ansvaret for å sette sammen en uavhengig gruppe. Det vil vi gjøre sammen med eksterne bidragsytere. Jeg er enig med kulturministeren om at det må være en åpen og uavhengig prosess.

– Dere opplyste i den første pressemeldingen at langrennskomiteen skulle organisere dette. Er det da en uavhengig granskning når dere organiserer?

– Det betyr først og fremst at langrennskommiteen har ansvar for å organisere og oppnevne en gruppe som skal foreta gjennomgangen. Det blir selvfølgelig viktig at denne settes sammen og ledes av eksterne. Jeg har derfor snakket med Antidoping Norge og blitt enig om at de kan bidra i forhold til sammensetning og hvem som bør være med i en slik gruppe, forklarer Skogstad.

Det kan se ut til at hun får sitt ønske nå ved at Antidoping Norge kobles inn i saken rundt medisinering av friske utøvere.