Skiforbundet ønsker full gjennomgang av medisinbruk

Skipresidenten og langrennskomiteens leder skal organisere gjennomgangen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken oppdateres

Skiforbundet opplyser fredag morgen at de nå ønsker en full gjennomgang av det norske skilandslagets medisinbruk.

Dette kommer etter TV 2 kunne avsløre at flere friske skiløpere har fått tilbud om astmamedisin før internasjonale løp.

– Jeg legger til grunn at ingen friske utøvere får medisiner, og har ingen grunn til å tro at det er slik. Men når det er fremsatt påstander om dette, er det behov for at spørsmålet avklares åpent og tydelig, sier skipresident Erik Røste i pressemeldingen til Skiforbundet.

Avsløringene har skapt sterke reaksjoner og spesielt Antidoping Norge har ytret sin misnøye med avsløringene som har kommet frem.

Professor i lungemedisin ved Lunds Universitet, Leif Bjermer, mener at ingen bør være så dum å putte astmamedisin i friske utøvere. Se debatten øverst i saken!

Forebyggende helsearbeid
De reagerer blant annet på sportssjef Vidar Løshus' fremstilling av behandling av luftveier, hvilket skal være grunnlaget for astmamedisinbruken, og rutinene rundt dette.

I et intervju med TV 2 fortalte Vidar Løfshus at grunnlaget for bruk av astmamedisin er «forebyggende helsearbeid», og brukes for å sørge for at luftveiene er i orden før renn.

Dermed heter det i pressemeldingen at Røste sammen med langrennkomiteens leder, Torbjørn Skogstad, har blitt enige om at det nå blir viktig med en grundig gjennomgang.

– Som øverste tillitsvalgt er det mitt ansvar å bringe klarhet i situasjoner der omdømmet til forbundet utfordres. Det registrerer jeg er tilfellet i denne saken, forteller Røste videre.

I skiforbundets pressemelding understreker Røste at han ikke sitter på opplysninger eller grunnlag for å tro at friske skiløpere har fått medisin, men at det er behov for å bringe klarhet i saken.

En annen som nå krever full åpenhet er kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som skriver på sin Twitter-konto at dette er en sak som krever «krever granskning med full uavhengighet».

– En jobb å gjøre
Professor i lungemedisin ved Lunds Universitet, Leif Bjermer, mener det er meningsløst å gi astmamedisin til friske utøvere.

– Det jeg stiller spørsmål til er at friske utøvere blir tilbudt astmamedisin. Det tror jeg ikke noen er så dum å gjøre. Det har ingen hensikt. Astmamedisin, og vi prater om luftveiene til friske utøvere, det som kan skje når man overdoserer er at det minsker prestasjonene. Ikke øker den, sier Bjermer til TV 2.

– Hva tenker du da om at Norges landslagssjef Løfshus sier at de bruker astmamedisin i et forebyggende helsearbeid?

– Det skjønner jeg ikke. Jeg må nesten tippe på at det er et feilsitat. Det finnes vel ingen i ledelsen som tror at man kan forhindre astma eller bruke forebyggende medisinering til de som ikke har astma, forklarer Bjermer.

– Man kan forebygge en forverring for de som har astma. Det er okei, men å gi det til friske utøvere. Det tror jeg ikke på, fortsetter professoren.

En annen som stiller spørsmål rundt praksisen ved å gi friske utøvere er TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad. Han mener at mangelen på åpenhet har vist seg å være et stort problem.

– Skilandslaget har kommet veldig dårlig ut av dette. Det er selvfølgelig viktig at de tar en gjennomgang av rutinene. Jeg mener at hvis man skal bruke deres praksis, med å medisinere friske utøvere og argumentere for at det er forbygging, så burde det i det minste være full åpenhet rundt det fra første stund, og at de dokumenterer for hvorfor de gjør det, forteller Kaggestad.

Han mener at det også er verdt å se på den etiske biten rundt dette med å medisinere friske skiløpere.

– Jeg syns dette er verdt å stille spørsmål ved på den etiske siden. Når Antidoping Norge reagerer såpass sterkt som de gjør så må man ta det på alvor. Dette er et kraftig signal til Skiforbundet om at de har en jobb å gjøre for å forhindre at dette skjer igjen. Gjort er gjort, men de kan ikke fortsette med dette uten full åpenhet, mener Kaggestad.

Selv om det ikke nødvendigvis er blitt gjort noe ulovlig presiserer Kaggestad at det er systematiseringen av medisinering som kan virke problematisk for Skiforbundet.

Det er nok mange som vil følge Skiforbundets granskning vel tett i den neste tiden.