Finsk antidopingtopp ut mot Norges Skiforbund: – Det er doping

– Det er ikke meningen å bruke medisinen på denne måten. Det er doping, sier Timo Seppälä.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kunne TV 2 fortelle at to skiløpere, som ønsker å være anonyme, reagerte på at de som friske løpere ble tilbudt astmamedisin før de skulle gå løp for Norge sist vinter.

  • Se innslaget i videovinduet over!

I Finland skaper opplysningene sterke reaksjoner. Den finske antidoping-komiteens medisinske leder, Timo Seppälä, betrakter praksisen som doping.

– Når Sundby først ble tatt, og nå i tillegg dette, kan ikke alt være i orden. Dette er mot sportsetikken vår. Noen burde ha undersøkt dette. Noen burde ha undersøkt Norges Skiforbunds virksomhet, sier Seppälä til Ilta Sanomat, og fortsetter:

– Det er ikke meningen å bruke medisinen på denne måten. Det er doping.

Fnyser av Løfshus' forsvar

Det mener ikke sportssjefen i Norges Skiforbund, Vidar Løfshus, som forsvarer praksisen ved at det har forebyggende effekt.

– Dette er forebyggende helsearbeid. Lungesystemet er det viktigste redskapet til langrennsløpere og da må vi sørge for at luftveiene er i orden. Og da medisinerer vi på linje med bruk av for eksempel Paralgin og Ibux, sa Løfshus til TV 2 onsdag.

Det argumentet kjøper ikke Seppälä.

– At astmamedisin har forebyggende virkning på friske mennesker har man ikke kunnet bevise. Tvertimot kan det være slik at langvarig bruk av astmamedisin lettere kan gi infeksjon i bronkiene og astma. De åpner vanligvis de små lungeårene enda mer og da kommer det mye lettere støv og forurensning inn, sier finnen, og legger til:

– Man gir ikke friske mennesker epilepsimedisiner for å forhindre at de får epilepsi. Epilepsimedisiner skal gis til epileptikere slik at de ikke får anfall.

  • Også Antidoping Norge reagerer på opplysningene. Les mer her!

– En gedigen misforståelse

På en pressekonferanse torsdag var Løfshus klar på at han ikke har tilbudt astmamedisin til løpere som ikke trengte astmamedisin.

– Nei. Det er en gedigen misforståelse igjen. I den grad det er snakk om å gi astmamedisin til en astmatiker, så er det ikke snakk om å for å få noen sekunder ekstra. Det er snakk om at den personen skal prestere på et normalnivå, sa sportssjefen.

Til TV 2 kunne han også fortelle at Skiforbundet skal ha et seminar der de vil invitere leger fra andre langrennsnasjoner og åpent fortelle hvordan vi behandler luftveier.

– Jeg har ikke fått noen invitasjon. Jeg vil vurdere om jeg i det hele tatt skal delta, sier Seppälä.

– Norske prøver bør granskes på nytt

Den finske langrennsstjernen Sami Jauhojärvi har selv diagnosen anstrengelsesastma og bruker en bestemt medisin til behandlingen.

– Det er ikke forbudt. Alt som ikke er direkte forbudt, er lovlig, sier Jauhojärvi til Ilta Sanomat.

Men han vil gjerne komme til bunns i om Norges Skiforbund systematisk gir astmamedisin til sine utøvere - selv om de er friske.

– Personlig mener jeg at alle de norske prøvene fra årene 2013 til 2015 burde granskes på nytt. Da kan vi få forklaring på om dette har vært systematisk og styrt, eller om det bare er denne ene skiløperen og hans leges solospill, sier 35-åringen.

Jauhojärvi ble overrasket over TV 2s avsløringer om at norske skiløpere ble tilbudt astmamedisin før de skulle gå løp sist vinter. Til nettstedet sier han at han ikke har registrert tilsvarende i andre land.

– I Norge er maskineriet godt smurt. Uhellene minimeres på den måten, slik at man snakker om en forbrytelse, ikke en dopingforbrytelse, sier finnen, og stiller seg spørsmålet:

– Skulle man kanskje gå tilbake til det gamle regelverket at man kan bruke det etter å ha stilt diagnosen?

– I en gråsone

Det samme spørsmålet stiller også TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad. Da han var aktiv syklist var astmamedisinen Ventolin på dopinglisten, og man fikk kun bruke den dersom man var astmatiker. Slik er det ikke lenger.

– Det er en ukultur rundt bruk av astmamedisin i idretten generelt. Denne saken gjenspeiler det, sier Kaggestad.

– Man bør vurdere å sette Ventolin på dopinglisten igjen. Jeg frykter at det skal bli vanlig praksis å bruke det - også for barn og unge, legger han til.

Men den tidligere proffsyklisten er ikke enig i Seppäläs uttalelser om at praksisen er doping.

– Jeg har undersøkt astmamedisinene, men jeg klarer ikke å se at de har noen prestasjonsfremmende effekt. Og Norges Skiforbund bryter jo ingen regler, så det er nok ikke nødvendig med noen granskning, sier Kaggestad.

– Men de beveger seg i en gråsone. Hvis Norge skal gå foran med et godt eksempel, så bør de kanskje tenke seg grundig om. De bør i alle fall være helt åpne om hva de gjør, fortsetter han.