TAPT FOR NORGE: Valon Berisha. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TAPT FOR NORGE: Valon Berisha. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Valon Berisha velger Kosovo

Mens lillebror Veton Berisha har bestemt seg for å spille for Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding.

Begge var tatt ut i landslagstroppen som møter Hviterussland og Tyskland, men kun Veton Berisha møter opp.

Storebror Valon har nemlig bestemt seg for å spille for foreldrenes fødeland.

– Jeg og familien har sterke følelser for både Norge og Kosovo, men jeg føler en ekstra tilknytning til Kosovo etter at det ble en selvstendig nasjon og jeg har en stor familie der. Samtidig har det betydd mye for meg og Veton å spille for Norge hvor vi er født og oppvokst. Derfor har vi valgt å representere hvert vårt land, sier Valon Berisha i pressemeldingen.

Han har spilt 20 landskamper for Norge.

– Et vanskelig valg

– Det er sterke følelser og et veldig vanskelig valg å ta. Derfor ombestemte jeg meg etter et familieråd, som jeg håper alle respekterer, legger Valon Berisha til.

Kosovo ble anerkjent som selvstendig stat i 2010, og fotballforbundet ble medlem av UEFA og FIFA i mai i år. Både Valon og Veton har dermed hatt mulighet til å spille landslagsfotball for Kosovo, ettersom de nylig er innlemmet i FIFA.

Kosovo skal delta i høstens VM-kvalifisering.

– Jeg har hele tiden vært klar over at dette har vært en veldig vanskelig beslutning for Valon, Veton og resten av familien, og har stor respekt for valget. Vi ønsker å takke Valon for innsatsen, og ønsker han lykke til med landslagsspill for Kosovo. Samtidig gleder vi oss over at Veton spiller for Norge, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Det er foreløpig ikke hentet inn noen erstatter for Valon Berisha i landslagstroppen.

– Overraskende

– Det er overraskende at de ikke velger det samme. Fra utsiden har det sett ut til at de har stortrivdes sammen og på samme lag, og at de har betydd mye for hverandre både på et personlig plan og for sine respektive karrierer, sier TV 2 s fotballekspert, Jesper Mathisen, og legger til:

– Når det er sagt, så står det all mulig respekt av dette, og det viser at de har tenkt nøye gjennom det. Det viser at det ikke er et valg som er tatt over natten.

Mathisen mener Norge mister en god spiller i Berisha.

– Det er synd for Norge. Han har mange gode år foran seg, og i Norge trenger vi alle de gode spillerne vi kan få, sier den tidligere Start-stopperen.

– Nå gleder jeg meg bare til Kosovo til Norge om noen år, fortsetter han.

Kosovos landslag har fra før flere norske innslag. Bersant Celina, Avni Pepa, Flamur Kastrati og Elba Rashani var alle med i troppen som møtte Færøyene i privatkamp i juni.