KAN JUBLE: Alexander Kristoff får med seg åtte hjelperyttere til VM i Qatar. FOTO: AFP PHOTO
KAN JUBLE: Alexander Kristoff får med seg åtte hjelperyttere til VM i Qatar. FOTO: AFP PHOTO Foto: Jonathan Nackstrand

Kristoff får med seg åtte hjelperyttere til VM i Qatar

Norge får stille med fullt lag i sykkel-VM. – En kompliment til norsk sykkelsport, mener landslagssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff får med seg hele åtte hjelperyttere til sykkel-VM i Qatar i oktober. Norge blir dermed ett av få lag som får stille fulltallig under mesterskapet.

Det fikk Norges Cykleforbund (NCF) bekreftet av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) torsdag formiddag.

Det var VG som først omtalte saken.

– Det er utrolig gledelig og en skikkelig kompliment til norsk sykkelsport, sier landslagssjef Stig Kristiansen til TV 2.

Etter sommerens Tour de France hadde ikke Kristoff selv trodd han skulle få med seg så mange hjelperyttere.

– Det kom litt overraskende på meg. Jeg har hørt at vi lå an til ni, men jeg trodde at vi ikke gjorde det etter Tour de France. Så jeg er litt overrasket over det, sier Kristoff.

Frykter vinden

Kristoff, som har vunnet seks etapper i Tour of Qatar tidligere, er blant favorittene til å hente hjem VM-gullet i Midtøsten.

Løypen er flat og skal i utgangspunktet passe gode spurtere som hånd i hanske, men den tidvis kraftige vinden i området kan by på utfordringer.

Da vil åtte hjelperyttere være til god hjelp.

– Det er viktig i mange sammenhenger, åpenbart, men det vil være viktig å ha lagkamerater som kan sitte foran i feltet og kjøre hardt. Med en tropp på ni mann vil det dermed være mulig å ta med ryttere som er spesialister på nettopp dette, ikke bare ryttere som kan hjelpe til i en spurt, sier Stein Ørn, Kristoffs trener og stefar.

Den analysen følger landslagssjefen.

– Med en tropp på ni mann vil vi kunne ha med ryttere som konsekvent vil passe på kapteinen. Da stiller vi også på lik linje med de store nasjonene, selv om de selvfølgelig har en helt annen dybde i troppen, sier Kristiansen.

UCI offentliggjorde nylig at fellesstartløypen var tegnet om. Det vil bli færre runder i Doha og mer tid i ørkenen. Det vil gjøre løypen tøffere og enda med utsatt for vind enn normalt.

– Det er bedre med ni ryttere enn seks. Da får vi et sterkere lag og er bedre rustet til å sitte i første gruppe hvis det skulle bli vind. Jo flere man er i første gruppe, jo lettere er det. Så hvis det blir et hardt løp så er det en fordel, sier Kristoff.

– Hva gjør det for dine vinnermuligheter?

– Det er i hvert fall ikke negativt å ha flere hjelperyttere. Da kan vi ha en taktikk og et opplegg mot slutten. Vi har nok ryttere til at vi kan spare ryttere til avslutningen, så sånn sett hjelper det til alle deler av løpet, sier Kristoff.

Landslagssjef Kristiansen tror også Kristoff vil dra fordel av et hardt løp.

– Det er en fordel for oss. Kristoff har vist i klassikerne at han er best etter lange, harde sykkelritt, sier Kristiansen.

– Vanskelig uttak

Det er nærliggende å tro at Edvald Boasson Hagen, Sondre Holst Enger, Vegard Breen, Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm vil utgjøre fem av de åtte plassene.

Andre proffer, som Lars Petter Nordhaug og Kristoffer Skjerping, vil også være hete kandidater.

– Hvert uttak er vanskelig, for det handler om å finne de riktige typene til rittet. Det kan godt være at vi også finner plass til noen kontinentalryttere, sier landslagssjefen.

Flere av dem har nylig imponert i det prestisjetunge U23-rittet Tour de l'Avenir, som omtales som ungdommens Tour de France.