Det var dagen før Breonna (11) skulle begynne på skolen igjen etter sommerferien at moren bestemte seg for å gi datteren noen visdomsord.

Amy Beth Gardner (31) fra Cleveland i delstaten Tennessee i USA ga datteren en tannkremtube og ba henne klemme alt ut på en tallerken.

Deretter ba hun Breonna få tannkremen inn i tuben igjen.

– Men det klarer jeg ikke! Og det kommer ikke til å bli som før! protesterte 11-åringen.

Moren kom da med dette rådet til sin datter:

– Akkurat som tannkrem, med en gang ordene forlater munnen din, kan du ikke ta dem tilbake, sa hun.

Gardner fortalte historien på sin Facebook-side 15. august. Siden da er innlegget delt over 700.000 ganger.

Et ansvar

«Rett før hun skulle legge seg, fortalte jeg henne at jeg ville snakke med henne om ord og hvordan hun blir mer og mer ansvarlig for ordene sine», skriver hun i innlegget.

«Du kommer til å ha muligheten til å bruke ordene dine til å skade, nedverdige, baksnakke og såre andre. Du kommer også til å ha muligheten til å bruke ordene dine til å hjelpe, oppmuntre, inspirere og elske andre.»

Breonna Gardner (11) fikk et viktig råd fra sin mor før skolestart. Foto: Amy Beth Gardner / Privat
Breonna Gardner (11) fikk et viktig råd fra sin mor før skolestart. Foto: Amy Beth Gardner / Privat

– Da jeg tok tannkrem-eksperimentet med datteren min, var poenget å vise at ordene hennes betyr noe, sier Gardner til TV 2.

Målet er også å vise at alle barn har et ansvar, fortsetter hun.

– Ethvert barn har betydning, og ethvert barn har et ansvar for at skolen er et sted hvor ord blir brukt på en god måte og ikke på en dårlig en. Vi kan bruke ordene våre til å hjelpe eller såre andre, fortsetter hun.

Adopterte søstre

Selv om tannkrem-metaforen ikke er original, forteller Gardner at det var spesielt viktig for henne å kunne gi datteren dette rådet før skolestart.

Amy Beth Gardner har adoptert Breonna (11) og hennes søster Bridgett (7). Foto: Arlyne Vanhook Photography
Amy Beth Gardner har adoptert Breonna (11) og hennes søster Bridgett (7). Foto: Arlyne Vanhook Photography

Gardner og ektemannen har adoptert Breonna og lillesøsteren hennes Bridgett (7) etter at de ble jentenes fosterfamilie i 2014.

På grunn av døtrenes tøffe start på barndommen før de kom til sin nye familie, forteller Gardner at hun bruker mye tid på deres følelsesmessige utvikling.

– Hver morgen når jeg vekker Breonna, tar jeg et par minutter før vi blir opptatt med frokost og haster ut av døren og forteller henne hvor mye jeg tror på henne, hvor viktig hun er for, hvor verdifullt livet hennes er, sier hun til Today.