Odd legger inn protest etter kampen mot Molde

Odd bekrefter at de har bedt om omkamp mot Molde

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 erfarte tidlig onsdag at Odd ville velge å legge ned protest etter søndagens kamp mot Molde.

Grunnlaget for protesten skal være situasjonen som oppstod like før slutt i oppgjøret mellom de to klubbene.

Det var under søndagens kamp at Odds Steffen Hagen og Moldes Björn Bergmann Sigurdarsson skallet hodene sine og ble liggende. Dommer Ken Henry Johnsen vinket spillet videre, og Moldes Tobias Svendsen satte inn 3-2.

Se situasjonen øverst i saken!

Klokken 12:30 onsdag bekrefter sportssjef i Odd, Einar Håndlykken, på en pressekonferanse at Odd har lagt ned en protest, og at de nå vil be om omkamp.

– Vi varslet en protest og da har du tre dager på til å sende den inn. Det har vi gjort nå, bekreftet Håndlykken på pressekonferansen.

Bakgrunnen for protesten har Håndlykken og Odd valgt å dele inn i to parter, som de føler gir dem en god sak i protesten som nå vil behandles av Norges Fotballforbund.

Entydig regelverk
– Vi begrunner dette med at Ken Henry Johnsen gjorde to grove feil. Punkt én er at han ikke blåste av når to spillere lå nede med hodeskade. Det er ikke åpning for å dømme etter skjønn ved hodeskade. Det skal blåses av. Punktum, fortalte Håndlykken som så beveget seg over på neste del av protesten.

– Punkt to er at Molde har sitt medisinske personell på banen ved målet. Hvis det laget som scorer mål har spillere eller ledere på banen som ikke skal være der når målet scores så skal det annulleres. Det ble det ikke gjort. Dette er punktene som er grunnlaget for vår protest, forklarte Håndlykken.

Han understreket også at grunnen til hvorfor det har tatt noen dager for Odd til å legge inn en formell protest er grunnet klubbens ønske om juridisk hjelp for å sette sammen om de hadde en sak.

Han forklarte også at han skjønte godt, og var enig i Molde-legens beslutning om å løpe på banen i det Sigurdarsson og Hagen blir liggende, men at spillet da skulle ha vært stoppet.

– Molde scorer 3-2 mens legen deres er på banen. Her er regelverket entydig. Når de scorer og legen er på banen, så skal det annulleres. Vi mener derfor at kampen skal spilles om igjen, fortalte Håndlykken.

– Beslutning tidlige i neste uke

Han ville også understreke at han ikke trodde Odd ville bli oppfattet som sutrete for at de nå ber om omkamp, men at de heller føler de må si i fra i denne saken.

– Alle som så kampen skjønner at dette var veldig alvorlig. Det var blod, og da må det markeres. Slik kan vi ikke ha det. Jeg er overhode ikke redd for å oppfattet som sutrete. Tvert i mot føler vi et ansvar for å ta tak i denne saken, konkluderte Håndlykken.

Klubbene og dommer har frist til klokken 15.00 førstkommende fredag for å uttale seg.

– Odd har levert sin protest. Nå vil dommer og motstanderlag bli bedt om å levere inn sine redegjørelser innen fredag. Saken vil deretter bli sendt over til doms- og sanksjonsutvalget for behandling. Utvalget er uavhengig og styrer sakene sine selv, men normalt blir protestsaker raskt behandlet og en beslutning tidlig i neste uke vil være sannsynlig, opplyser kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund, Yngve Haavik, til TV 2

Haavik peker på at det er blitt lagt inn protest på bakgrunn av dommeravgjørelser tidligere, men ønsker ikke å forskuttere hva avgjørelsen i denne saken blir. Det skal doms- og sanksjonsutvalget behandle og komme frem til.

– Det er flere som har endt med omkamp, senest i juli. Kampen mellom FK Tønsberg og Fram IF. Dommeren ga feil spiller gult kort. Det skulle bli gitt til en spiller som hadde gult fra før. Da kom utvalget til at det måtte bli omkamp, men ingen saker er like, så nå må utvalget få gjøre sine konkrete vurderinger i denne saken, forklarer Haavik.

Legen kom på banen

Bildene etter smellen viste i etterkant at Moldes legeapparat var ute på banen i det scoringen kommer. Dermed er det grunnlag for at dommer Johnsen skulle ha blåst av spillet, og Molde ikke skulle fått godkjent scoringen.

Det kan bety at det blir omkamp all den stund Moldes lege befant seg inne på spillebanen da 3-2-målet ble scoret. Det skulle derfor vært annullert. På dette punktet er regelinstruksen krystallklar. Fjerdedommer må ha registrert at legen løp inn på banen.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen var klinkende klare på at dommeren burde stoppet spillet før Molde scoret, og hadde liten tro på omkamp. Etter å ha studert regelboka tror Mathisen nå at det finnes grunnlag for omkamp mellom de to lagene.

– Det blir ikke omkamp på bakgrunn av smellen, det går på ren skjønn. Dommeren skulle uansett ha stoppet spillet. Jeg måtte uansett ta et forbehold angående legen, men etter å ha studert regelboken så står det at om legen er ute på banen, og dommeren ser det, så skal spillet stoppes, sier Mathisen etter å ha studert situasjonen på nytt her.

Dermed mener Mathisen nå at det fort kan hende at lagene må spille kampen på nytt. Han har også lagt ut et bilde av FIFAs håndbok på sosiale medier der han uthever hvor det er blitt gjort en feil.

– En i dommerteamet må ha registret at legen var ute banen. Da kan det oppfattes som en formell feil, og da er det grunnlag for en eventuell omkamp, forteller Mathisen.

Hauge: – Kampen skulle vært stoppet

Odds ønske om omkamp virker klar, men det gjenstår fortsatt å se om de får medhold i sin protest.

Dommersjef i Norges Fotballforbund Terje Hauge innrømmet mandag at dommeren gjorde en feil da han ikke blåse av.

– Ifølge Spilleregel 5 er det slik at dommeren skal stanse kampen dersom en spiller blir alvorlig skadet. Dommeren må bruke skjønn og vurdere alvorsgraden av skaden. Beklageligvis så oppfattet ikke dommeren denne situasjonen så alvorlig, sa Hauge, og la til:

Hauge referer til Spilleregel 5 fra 2015 som omhandler behandling av hodeskader ute på banen i kamper i toppdivisjonen.

«Ved hodeskade skal dommer stoppe spillet umiddelbart. Ved kollisjon og skade på 2 spillere fra samme lag (i samme situasjon), skal dommer avvente med å gjenoppta spillet», heter det i regelboka.

– Når man i etterkant ser bilder av den aktuelle situasjonen, skulle kampen vært stoppet.