Fransk politi håndhever den nye loven som sier at det ikke er lov med heldekkende bekledning på stranden. Foto: Stella
Fransk politi håndhever den nye loven som sier at det ikke er lov med heldekkende bekledning på stranden. Foto: Stella

Bevæpnet politi tvang kvinnen til å kle av seg på stranden

Kvinnen i sin heldekkende bekledning lå og slappet av i solen på stranden i Nice. Da kom fire bevæpnede politimenn for å be kvinnen kle av seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbudet mot den heldekkende badedrakten burkini har skapt stor debatt i Frankrike i sommer. Til sammen 26 kommuner i landet har innført forbud mot bruk av plagg som dekker hode og kropp på stranden.

Loven skal fungere som et tiltak for å hindre uro i etterkant av terrorangrepene i landet.

– Burkinien er som en uniform, et symbol på islamsk ekstremisme, forklarte borgermester i Cannes, David Lisnard, etter at loven trådte i kraft.

Ba kvinnen kle av seg

Tirsdag håndhevet politiet i Nice sommerens nye lov. Da en kvinne lå på stranden og slappet av med hijab og en tunika kom fire bevæpnede politimenn bort til henne.

Kvinnen lå og slappet av blant andre bikini- og badedraktkledde gjester på stranden i Nice da politiet kom bort til henne. Foto: Stella
Kvinnen lå og slappet av blant andre bikini- og badedraktkledde gjester på stranden i Nice da politiet kom bort til henne. Foto: Stella

Bildene viser at kvinnen ble tvunget til å ta av tunikaen foran de andre gjestene på stranden. Ifølge det franske nyhetsbyrået AFP ble det også observert at kvinnen fikk en lapp hvor det sto skrevet at hun ikke var riktig kledd i forhold til gjeldende regler.

Det er uklart om kvinnen bevisst brøt forbudet, og om hun ble bøtelagt for bekledningen på stranden.

Politiet kan skrive ut bøter på rundt 300 kroner for dem som bryter forbudet. Til nå er det bare skrevet ut bøter i fem av kommunene som har innført forbudet.

Det er uklart om kvinnen ikke visste om forbudet, eller om hun trosset det. Foto: Stella
Det er uklart om kvinnen ikke visste om forbudet, eller om hun trosset det. Foto: Stella

Klappet for politiet

Bildene av kvinnen i Nice kommer bare dagen etter at en 34 år gammel kvinne ble bøtelagt for sin bekledning på en strand i nabobyen Cannes. Hun hadde på tights, tunika og sjal på hodet.

– Jeg var på stranden med familien. Jeg hadde på et vanlig hodeskjerf, og hadde ingen planer om å bade, forteller kvinnen til AFP.

På boten hun fikk står det at hun ikke var kledd på en måte som «respekterer god moral og sekularisme.»

Begrepet sekularisme viser ifølge Store norske leksikon til en ideologi som vektlegger et skille mellom stat og religion. Dette innebærer at statsborgernes religiøse eller livssynsmessige overbevisninger er en privatsak.

Vitner på stranden forteller at andre gjester ropte «dra hjem» til den bøtelagte kvinnen og de applauderte politiets innsats.

– Aller snakker om det

Forbudet mot bruk av heldekkende plagg på stranden tas i mot med blandende følelser.

26 kommuner har til nå innført forbud mot burkini, en heldekkende badedrakt. Foto: Afp
26 kommuner har til nå innført forbud mot burkini, en heldekkende badedrakt. Foto: Afp Foto: Fethi Belaid

Frankrikes statsminister Manuel Valls støtter de lokale forbudene og sier de heldekkende badedraktene strider mot franske verdier og basert på «slaveri av kvinner».

To menneskerettighetsgrupper klaget på forbudet til Conseil d'Etat, Frankrikes høyeste administrative domstol. Denne uken ble det klart at domstolen avviste klagen.

Domstolen mener forbudet er et bra tiltak for å hindre uro i kjølvannet av terrorangrepene Frankrike har opplevd den siste tiden.

– Man kan knapt sette seg på en kafé eller delta på en middag før debatten er i gang. Burkini er den store snakkisen denne sommeren, sier TV 2s reporter i Frankrike, Elin Sørsdahl.