Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2014 døde en 61 år gammel mann fra Manchester i England, etter at lungene hans, sakte men sikkert, kollapset.

Fra å være en sprek mann som kunne løpe flere kilometer, slet mannen med å gå et par meter da han noen måneder før sin død oppsøkte spesialister i England.

Men legene kunne ikke gjøre noe for den dødssyke mannen, som til tross for medisinering døde i april samme år.

Leger ved University Hospital of South Manchester har de siste to årene jobbet med en case-studie av mannens sykdomsforløp og død. Nylig ble resultatet publisert i det medisinske tidsskriftet Thorax.

Uforklarlig diagnose

Noen år før sin død ble mannen diagnostisert med allergisk alveolitt, en sjelden gruppe betennelsessykdommer som rammer lungevevet.

Sykdommen rammer oftest folk som har blitt utsatt for støv gjennom arbeid, som for eksempel bønder, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Men 61-åringen jobbet ikke som bonde. Han kunne heller ikke bli plassert i noen av de andre risikogruppene for denne sjeldne sykdommen. For legene sto det dermed som uforklarlig hvordan mannen kunne ha pådratt seg en slik betennelsestilstand.

Spilte sekkepipe

INNI SEKKEN: Da legene tok en titt i sekkepipen, fant de en rekke typer sopp og gjær. FOTO: UHSM
INNI SEKKEN: Da legene tok en titt i sekkepipen, fant de en rekke typer sopp og gjær. FOTO: UHSM

Men det var én ting legene overså. I studien forklares hvordan 61-åringens hobby med å spille sekkepipe daglig, trolig ble en dødsfelle.

Hver gang mannen pustet inn luften fra sekken i instrumentet, dro han nemlig med seg bakterier fra den fuktige sekken ned i lungene.

Da legene dyrket prøver fra instrumentet, identifiserte de flere varianter av sopp og gjær. Disse skapte trolig betennelsen i mannens lunger.

Advarer mot blåseinstrumenter

Legene skriver at de kom inn på sporet av sekkepipen da de innså at 61-åringen var i betydelig bedre form da han forlot hjemlandet noen måneder for en ferie i Australia. Sekkepipen lå igjen hjemme under oppholdet.

– Hvis det hadde blitt identifisert tidligere, og han hadde stoppet å spille sekkepipa eller rengjort den jevnlig, kunne han trolig ha blitt bedre, sier Jenny King, en av legene bak studien, til USA Today.

King mener folk som spiller instrumenter må være påpasselige med å rense disse, slik at bakterier ikke får vokse frem.

– Musikere må bli klar over at det er risiko for at instrumenter kan få mugg og sopp, og at dette kan relateres til alvorlig og potensielt dødelig lungesykdom, sier hun.