TRYKKAMMER: «Helsekontrollen»-programleder Marte Spurkland prøvde Vestkantbadet spas oksygenbehandling tidligere i sommer. Foto: TV 2
TRYKKAMMER: «Helsekontrollen»-programleder Marte Spurkland prøvde Vestkantbadet spas oksygenbehandling tidligere i sommer. Foto: TV 2

Spa: Lover mindre rynker
Overlege: Kan føre til mer rynker og er brannfarlig

Vestkantbadet spa tilbyr oksygenbehandling som alternativ til ansiktsoperasjon. Bortkastet og potensielt farlig, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Midt på Solli plass på Oslos vestkant, sentrum for landets rike og berømte, tilbyr Vestkantbadet spa en behandling som ifølge deres nettsider skal være den beste løsningen for deg som ikke ønsker kjemiske injeksjoner eller ansiktskirurgi.

– Det er en kjemisk reaksjon som skjer i kroppen, som starter den naturlige produksjonen av kollagen. Kollagen er et bindevev som finnes i huden, og på den måten kan du redusere aldringsprosessen og rynkene som utvikler seg vil bli mindre, sier eier av Vestkantbadet spa, Ole Magnus Arnessen Kikut, om deres oksygenbehandling.

SE MER PÅ PROGRAMMET HELSEKONTROLLEN ONSDAG 24. AUGUST KLOKKEN 20!

Ved å ligge i et trykkammer i 55 minutter får kunden tilført 50% oksygen, noe som er det dobbelte av hva vi puster inn til vanlig. Trykket tilsvarer et havdyp på 3,5 meter.

Effektene av oksygenbehandlingen skal ifølge Vestkantbadet spa være fantastiske.

– Det hjelper organene til å fungere bedre. Og når man fungerer bedre fra innsiden, så har man det lettere og da ser man selvfølgelig bedre ut også, sier Kikut til «Helsekontrollen».

Beckham og Rooney

Oksygenbehandling, og kalt mild HBOT, er utviklet i Japan og er en økende trend verden over. Ifølge markedsføringen skal stjerner som David Beckham og Wayne Rooney være blant dem som har lagt seg inn i slike trykkamre.

VENTER: Programleder Marte Spurkland prøver oksygenbehandling. Foto: TV 2
VENTER: Programleder Marte Spurkland prøver oksygenbehandling. Foto: TV 2

På Vestkantbadet Spa koster en behandling 1190 kroner, og for best effekt anbefales mellom fem og førti oksygenbehandlinger. Dette får den medisinske ekspertisen til å reagere.

– Tiden det tar, samt pengene man bruker, er dessverre bortkastet. 50% oksygen på 3,5 meters dyp har ingen kjent effekt på rynker og kollagenproduksjon. Det har forøvrig heller ingen effekt på noen andre tilstander hos friske personer, sier fagansvarlig overlege i hyperbarmedisin på Ullevål sykehus, Lene Mathisen.

Trykkammeret på Ullevål sykehus tilfører 100% oksygen, og har et trykk som kan tilsvare 50 meters havdyp. Det høyteknologiske kammeret brukes til å behandle medisinske tilstander som stråleskader og dykkersyke.

Overlege Mathisen behandler altså ikke anti-aldring, men fra et faglig ståsted mener flere eksperter «Helsekontrollen» har snakket med at ekstra tilførsel av oksygen derimot kan ha en motsatt effekt.

– Hvis kroppen får i seg store mengder oksygen over tid så tror man at man får dannet mye frie radikaler og oksydanter som kan raske på aldringsprosessen og så også øke antall rynker, sier Mathisen.

Bryr seg ikke om kritikken

Når «Helsekontrollen» konfronterer Vestkantbadet spa med den medisinske kritikken og ber om et nytt intervju, krever de at også en av deres fornøyde kunder skal intervjues – Madcon-manager og TV-personlighet Peter Peters.

– Jeg får mer energi, og det er lettere å yte mentalt og fysisk dagen etter at jeg har tatt en oksygenbehandling. Jeg har ikke hatt så mye rynker, så det har jeg ikke merket så stor forskjell på, sier Peters før Kikut vil svare.

At medisinsk ekspertise slakter effektene av Vestkantbadets oksygenbehandling, bryr eieren der seg lite om.

– Mest sannsynlig har de ikke vært her og testet behandlingen, så jeg vet ikke om de har opplevd det på kroppen selv eller om de har lest en rapport eller hvor de henter sin kunnskap fra. Det høres kjempebra ut, og de har studert temaet sitt, men jeg tror ikke de bruker så veldig mye tid på anti-age, sier Ole Magnus Arnessen Kikut.

Vestkantbadet velger derfor fortsatt å stå inne for en markedsføring av behandlingen som et effektivt middel mot aldring, og et alternativ til kirurgi.

– Jeg ønsker at vi skal bruke mest naturlige løsninger, og derfor tilbyr jeg en naturlig løsning som jeg og mange mennesker opplever at fungerer. Jeg vet at mange mennesker i Hollywood og California bruker denne behandlingen, sier Kikut.

– Ta med iPhone inn i kammeret

Det Vestkantbadet derimot ikke har fortsatt med er å utsette kundene sine for en betydelig brannfare.

TESTET: Her ligger «Helsekontrollen»-programleder Marte Spurkland i en trykktank. Foto: TV 2
TESTET: Her ligger «Helsekontrollen»-programleder Marte Spurkland i en trykktank. Foto: TV 2

Da «Helsekontrollen»-programleder Marte Spurkland prøvde Vestkantbadets oksygenbehandling tidligere i sommer, opplyste eieren at det ikke var noe problem å ta med seg elektronisk utstyr inn i trykkammeret.

– Du kan ha med deg iPhone eller iPad inn i kammeret. Det er ganske morsomt å se folk som tar selfies når de ligger der inne fordi du ser at blitzen går, sa Kikut den gang.

Overlege Mathisen ble informert om denne praksisen, og fant det svært urovekkende.

– Både iPhone og iPad har litium-batterier som er ekstremt brannfarlige, så det anser vi som ikke mulig å ta med inn på grunn av faren. Det er grunn til bekymring når Vestkantbadet spa opplyser at de ikke har noen restriksjoner på bruk av elektronisk apparatur i en atmosfære på 50 % oksygen under trykk. Brannfaren øker voldsomt allerede når kammeratmosfæren når 23 % oksygen. I trykkammeret på Ullevål stenges oksygentilførselen automatisk når nivået nærmer seg 23 %.

Sluttet

Mathisen valgte etter møtet med «Helsekontrollen» å sende en bekymringsmelding til Oslo brann- og redningsetat. De dro på befaring til spaet, og opplyste om farene. Eier Kikut vil ikke lenger sende elektronikk inn med kundene i kammeret.

– Etter å ha snakket med brannvesenet og fått høre deres standard, så vil jeg ikke gjøre det. Men i forhold til hva som gjøres internasjonalt så ville jeg sagt ja. Men for å følge norske regler, og jeg er veldig opptatt av sikkerhet, så vil jeg si nei.

– Hva tenker du om at du kan ha utsatt dine kunder for brannfare tidligere?

– Da tenker jeg at en milliard mennesker i Japan er det hver eneste dag, og kommer til å fortsette å være det, sier Kikut med tydelig henvisning til oksygenkamres suksess i Japan.