IKKE I OL. 
Den norske fekteren Bartosz Piasecki overrasket de fleste da han vant OL-sølv i London-OL i 2012.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE I OL. Den norske fekteren Bartosz Piasecki overrasket de fleste da han vant OL-sølv i London-OL i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Jeg hadde hatt bedre forutsetninger for å lykkes med mer støtte

Bartosz Piasecki er enig med Andreas Thorkildsen i at medaljekandidater og talenter må få støtten de trenger for å satse. For fekteren kunne det betydd Rio-billett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med sølvmedalje tok Bartosz Piasescki en av Norges fire medaljer under OL i London i 2012, men han klarte ikke kvalifisere seg til å gjenskape medaljen i Rio. I årene mellom London og Rio fikk han først A-stipend fra Olympiatoppen som tilsvarer 120 000 i året og så et B-stipend som tilsvarer 70 000 i året.

– For mindre sommeridretter er ikke dette nok fordi forbundene har så lite midler. Sponsorinntektene i Norge er jo dessverre fordelt mellom stort sett to idretter, som er ski og fotball.

– Trente mer før OL i London
I perioden mellom London og Rio måtte Piasescki jobbe 50 prosent som lærer for å få hverdagen til å gå rundt.

– Mellom London og Rio tror jeg faktisk at jeg endte på færre treningstimer enn jeg hadde før London, nettopp fordi jeg hadde den 50-prosentstillingen. Årene før London var jeg student og hadde mye mer tid enn jeg hadde etter London, sier han til TV 2.

Han sier han er glad for stipendet han fikk, men at mer støtte kunne vært forskjellen på OL-deltakelse og ikke.

– Jeg hadde i hvert fall hatt bedre forutsetninger for å lykkes. En fektekonkurranse i OL er veldig åpen og det er bare 32 deltakere med. Jeg hadde hatt like stor mulighet som alle andre der på en medalje.

Enig med Thorkildsen
TV 2s friidrettsekspert Andreas Thorkildsen kom tidligere denne uken med en klar melding mot Olympiatoppen som han mener er overadministrert og at det sendes for mange e-poster. Han mener også at det må satses hardere på talenter og medaljekandidater.

– En som Karsten Warholm, og en Henrik Christiansen, der burde Olympiatoppen sette seg ned og si «OK, disse satser vi på, og her er ti milioner, fem til hver. Tokyo om fire år. Dere presterer der!» . Jeg mener det eneste måten man kan gjøre det på hvis man er seriøs om at man har en målsetting. Målsettinger kan ikke settes fem minutter før man skal oppnå noe. Det er en statusoppdatering, og ikke en målsetting, sa Thorkildsen.

Og akkurat det er sølvvinneren enig i.

– Når det gjelder e-poster og administrasjon så er det litt vanskelig for meg å si, men jeg har i alle fall fått svar på de e-postene jeg har sendt til Olympiatoppen. Men når det gjelder at vi må sponse i talentene er jeg helt enig i. Olympiatoppen burde gå rett til svømmeforbundet og høre hva Henrik Christiansen trenger for å lykkes i en finale i Tokyo. Han trenger den støtten for å lykkes, sier Bartosz Piasescki.

– Det kom en tåre da jeg så åpningsseremonien
Nå har han lagt fektingen på hylla enn så lenge og jobber fortsatt som realfagslærer på WANG Toppidrett. Skolen som har huset flere norske OL-utøvere i tillegg til han selv: Nora Mørk, Linn Kristin Riegelhuth Koren, Amanda Kurtovic, Stine Bredal Oftedal, Sanna Solberg, Ezinne Okparaebo og Isabell Pedersen.

– Kanskje får jeg se noen tidligere elever ta OL-medalje i fremtiden. Det ville vært stort.

For OL er en stor opplevelse som han innrømmer det var tøft å ikke være en del av i år.

– Det kom en liten tåre under åpningsseremonien, jeg skulle gjerne vært der, sier Piasescki.