TAR UT 50 MEDLEMMER: Minstelønn er et stridstema for partene som møtes i mekling fredag. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
TAR UT 50 MEDLEMMER: Minstelønn er et stridstema for partene som møtes i mekling fredag. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: Frank May

Fare for søppelstreik

Sarpsborg, Bergen og Stavanger er blant byene som vil merke det om meklingen ikke fører fram for renovasjonsarbeiderne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk Transportarbeiderforbund og Norsk Industri ble ikke enige i de ordinære forhandlingene og møtes til mekling fredag.

Transportarbeiderforbundet er innstilt på å finne en løsning, men vil streike om de ikke kan stå inne for resultatet. Det sier forhandlingsleder Ole Einar Adamsrød i en pressemelding. Økning av minstelønna er et sentralt punkt.

– Minstelønna er et viktig verktøy for å unngå sosial dumping i bransjen og for å styrke ansattes generelle lønnsnivå, sier Adamsrød.

Flere spørsmål

Kommunikasjonsdirektør Finn Langeland hos arbeidsgiveren Norsk Industri bekrefter at minstelønnen er et av temaene som er utfordrende for begge sider.

– Jeg vil også si at det er flere uavklarte spørsmål. Ingen ting er på plass før alt er på plass, sier Langeland til TV 2.

Om partene ikke blir enige, blir 50 medlemmer tatt ut i streik fra søndag. Det vil i praksis si mandag.

Det første streikeuttaket omfatter blant annet arbeidere i Bergen, Sarpsborg, Stavanger og Borgeskogen.

Private går klar

Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BIR Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap, presiserer overfor TV 2 at husholdningskunder i Bergen ikke vil bli rammet av en eventuell konflikt.

– Det er ingen fare for streik for våre husholdningskunder i Bergen. Ingen av våre renovatører er organisert i Transportarbeiderforbundet. Dette vil eventuelt ramme bedriftskunder, sier Mette Nygård Havre.