VRAKET. Ryan Lochte er fortsatt i hardt vær etter å ha løyet til brasiliansk politi. Nå vrakes han av sponsoren Speedo USA. Foto: AP Photo/Martin Meissner.
VRAKET. Ryan Lochte er fortsatt i hardt vær etter å ha løyet til brasiliansk politi. Nå vrakes han av sponsoren Speedo USA. Foto: AP Photo/Martin Meissner. Foto: Martin Meissner

Svømmestjerne tatt med buksene nede - mister speedoen

Ryan Lochte må på jakt etter ny svømmebukse og badehette etter å ha diktet opp ranshistorien i Rio. Hovedsponsoren trekker seg nå fra samarbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske selskapet Speedo USA, som produserer svømmeutstyr, annonserte mandag at de trekker seg fra samarbeidet med svømmeren Ryan Lochte.

Dette skjer etter at amerikaneren løy om å ha blitt ranet med pistol i Rio. Nå går deler av pengene Lochte ville mottatt til veldedighet i stedet.

– Speedo USA har i dag valgt å avslutte samarbeidet med Ryan Lochte. Som følge av dette, vil vi donere 50.000 dollar fra Lochtes bidrag, til Redd Barna, som jobber for barn i Brasil, en global veldedighetspartner hos vårt foreldreselska, skriver de i en pressemelding.

De fordømmer det han har gjort.

– Selv om vi har hatt et godt forhold med Ryan i over ti år og har ansett ham som et viktig medlem av Speedo-teamet, kan vi ikke godta atferd som er i strid med de verdiene denne merkevaren lenge har stått for. Vi setter pris på alt han har oppnådd, og håper han fortsetter videre og lærer av erfaringen.

Gjennom avtaler med Nissan, Gatorade og AT&T skal Lochte ha tjent rundt 2 millioner dollar i bonuser etter OL i London i 2012. De fleste av disse valgte ikke å forlenge med svømmeren, men før Rio hadde han fortsatt avtaler med Ralph Lauren, Speedo og Airweave.

– Interessant å se om andre trekker seg
TV 2s svømmeekspert under OL, Sander Smørdal, sier at avgjørelsen sender tydelige signaler.

– Ryan Lochte er en av svømmingens mest profilerte utøvere. Det forteller ganske mye om hvor alvorlig denne situasjonen oppfattes i USA, der Lochte er blitt symbolet på brautende og hensynsløse amerikanere på tur, at Speedo som sportens mest kjente merkevare avslutter samarbeidet., sier Smørdal.

Nå spekuleres det også i og med flere sponsorer vil trekke seg fra samarbeidet med den kontroversielle svømmeren.

– Lochte har sagt at han vil satse mot Tokyo. Det skal bli interessant å se hvordan dette, og eventuelle om andre sponsorer som trekker seg, slår ut for ham. Det vil nok ramme ham økonomisk, men Lochte bør likevel ha til salt i grøten.

Speedo valgte for øvrig å stå ved Michael Phelps etter fyllekjøringen i 2004, og da han ble avbildet med en hasjpipe i 2008. De droppet heller ikke samarbeidet med Sun Yang etter kineseren testet positivt for doping. De resignerte også Yuliya Efimova etter hun hadde sonet en dopingdom.

– Var beruset
Lørdag kveld fortalte Lochte sin versjon av hendelsen til NBC. Der innrømmet han at han løy om at han fikk en pistol mot hodet.

– Det skjedde ikke. Jeg overdrev den delen, sa han i intervjuet.

Han sa også at han ikke visste hvorfor han fant på en så dramatisk detalj.

– Det var flere timer etter hendelsen. Og jeg var fortsatt beruset. Ikke det at det at jeg var beruset er en unnskyldning. Det er min feil og jeg skulle aldri ha sagt det.