Det siste innen bilvask er å bruke en clayklut. Dette gjør at du får fjernet trafikkfilm, asfaltrester og partikler på en langt mer effektiv måte enn tidligere.
Det siste innen bilvask er å bruke en clayklut. Dette gjør at du får fjernet trafikkfilm, asfaltrester og partikler på en langt mer effektiv måte enn tidligere.

– Dette er en revolusjon for bilvasken

Gjør jobben mye lettere – og mye bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er både lurt og viktig å vaske bilen med jevne mellomrom. Men noen ganger kan det være utfordrende å få den skikkelig ren. Særlig når det er trafikkfilm, asfaltrester og svevepartikler som fester seg til lakken.

Disse "brenner" seg fast, og blir gjerne ikke borte selv med svamp og avfetting.

Mange benyttet seg da av en såkalte claybar, som kom på markedet på 90-tallet. Disse minner om leire, og er effektive for å fjerne de vanskeligste og nesten usynlige partiklene på lakken.

Men nå har det kommet et nytt produkt på markedet, som gjør jobben mer effektivt. Nemlig Clayklut.

Bilvask: Den ene av disse kan ødelegge lakken på bilen din

Lett å bruke

I utgangspunktet er dette ganske likt en helt vanlige mikrofiberklut – men den har et gummilag på den ene siden.

– Fordelen med claykluten er at den er veldig lett å bruke, og dessuten svært effektiv, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

Han forklarer:

– Du bretter bare kluten fire ganger, dypper den i en bøtte med vann og bilshampoo, og så vasker du bilen med kluten. Det viktige her er at du skyller kluten ofte, og bruker en så ren flate som mulig når du vasker.

Én av ti innrømmer at de aldri vasker bilen

Skånsom

Claykluten tar med seg de selv de inngrodde partiklene og trafikkfilmen i en og samme operasjon.

Og mens en claybar er ødelagt om den skulle falle i bakken, kan claykluten bare plukkes opp igjen og vaskes. Så er den god som ny.

– Kluten er også mer skånsom mot lakken enn claybarene, slik at det er mindre sjanse for at du gjør skade, sier Broom-Benny.

Detailing: Bilvasking til det ekstreme

Men husk ...

Det er imidlertid to ting som er viktig for å få et godt resultat ved bruk av clayklut:

Claykluten er i utgangspunktet
Claykluten er i utgangspunktet "bare" en mikrofiber-klut med et gummibelegg på den ene siden.

– For det første må du vaske bilen på vanlig måte først. Altså, avfetting og bilshampoo. Og når du er ferdig med claykluten, bør bilen poleres og vokses. Behandlingen med clayklut er nemlig ganske hard for lakken, og etterlatter den sårbar for elemtene om du ikke sørger for å etterbehandle.

Slik gjør du bilen vinterklar

Høsten kommer

Mange bilentusiaster har slett ikke noe imot å stå ute i gårdsplassen og vaske bilen en fin sommerdag. Litt verre er det på vinteren, med kulde, slaps og snø.

Derfor er det lurt å gi bilen en skikkelig rensk før vinteren, slik at du i stor grad kan nøye deg med å spyle eller ta en kjapp vask når det er kaldt og rått ute.

– Tidspunktet for en litt grundig høstrengjøring, med polering og voksing, begynner faktisk å nærme seg. Men jeg ville ventet litt til, slik at effekten av behandlingen holder seg lengst mulig utover vinteren, sier Benny.

De er nesten usynlige – men nå må de bort