ANKER DOPINGDOMMEN: Martin Johnsrud Sundby. FOTO: NTB scanpix
ANKER DOPINGDOMMEN: Martin Johnsrud Sundby. FOTO: NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Johnsrud Sundby anker dopingdommen

Den norske skistjernen har sikret seg en toppadvokat i Sveits.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby nekter å godta dommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) og anker saken inn for den sveitsiske forbundsdomstolen. Dette har TV 2 fått vite fra sentrale kilder i Norges Skiforbund.

Johnsrud Sundby har allerede sikret seg en toppadvokat i Sveits som skal føre saken der.

– Hvis det finnes en bitteliten mulighet for at jeg kan få en juridisk oppreisning, så er jeg villig til å ta den, sier Johnsrud Sundby til TV 2.

Det norske skiesset ble dømt for brudd på dopingreglene og fratatt to verdenscupseire i sesongen 2014/2015, og mistet med det sammenlagtseieren i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. I tillegg ble han utestengt i to måneder.

Den straffen er snart sonet ferdig og Johnsrud Sundby er tilbake i trening med landslaget om cirka en uke. Landslaget er da på høydesamling.

Føler seg urettferdig behandlet

Johnsrud Sundby føler seg urettferdig behandlet av både CAS og Verdens antidopingbyrå (WADA).

– Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å dømme en utøver så hardt. CAS mener det er en mild dom. Jeg mener det er en forferdelig streng dom. De har ikke dømt meg for hva jeg som utøver har fått i meg, noe som burde være grunnleggende i all idrett. Vi snakker om en medisin som er lovlig, ikke prestasjonsfremmende og helt nødvendig for meg. Spørsmålet er om jeg har fått i meg for mye, og det spørsmålet er ikke blitt vurdert. Jeg er dømt for det som står på innpakningen, sier Johnsrud Sundby, og legger til:

– Det eneste jeg har gjort er å følge råd fra mine egne leger.

Han mener saken mot ham utviklet seg til å bli et prestisjeprosjekt fra WADAs side.

– Jeg opplever at dommen er urettferdig. Dette ble et prestisjeprosjekt for WADA fordi de hadde skrevet et reglement som var utydelig, men ikke ønsket å vedgå det selv, sier langrennsløperen.

Ønsker seierne tilbake

Norges skiforbund har påtatt seg ansvaret for saken og kompensert Johnsrud Sundby økonomisk.

– Vil Skiforbundet også ta det økonomiske ansvaret når saken nå tas videre?

– Det er på ingen måte tatt stilling til. Det vi vil få muligheten til om vi når gjennom med en anke er å få kansellert dommen, og da vil jeg kanskje få tilbake mine seirer. Det gjør dette til en privatsak og da er det jeg som skal ta denne saken videre i høyesterett, sier bronsevinneren fra OL i Sotsji.

– Den er du villig til å ta, uansett hva det vil koste?

– Jeg føler at jeg ikke har noe valg .

– Trangt nåløye

Juss-eksperter tror det vil bli vanskelig for Johnsrud Sundby å få dommen overprøvd.

– Nå kjenner jeg ikke detaljene i den sveitsiske retten, men jeg vet at nåløyet for å nå gjennom er veldig trangt. Det er vanskelig å få overprøvd voldgiftsretten der, sier advokat Gunnar Martin Kjenner til TV 2.

Det synspunktet støttes av jussprofessor Jens Evald, som underviser i idrettsrett ved Universitetet i Aarhus.

– Jeg kjenner ikke godt nok til alle detaljene i saken, men min umiddelbare bedømmelse er at det kommer til å bli vanskelig å få medhør, sier Evald.

Han peker på at det i Swiss Private International Law Act (PILA) finnes fem grunner til at en dom i voldgiftsretten kan bli overprøvd. Fire av dem er formelle overtredelser, mens den siste vedrører overtredelser av den sveitsiske rettsorden.

– Det betyr at Johnsrud Sundby har to muligheter. Den ene er hvis CAS har gjort formelle feil. Den andre er hvis dommen strider mot den sveitsiske rettsorden. Jeg har vanskelig for å se at det er tilfellet her, sier dansken, som er snar med å legge til:

– Men jeg kjenner ikke til Johnsrud Sundbys begrunnelse. Man er jo som regel overbevist om at man har en god sak når man anker en dom.

Skiforbundet tok på seg skylden

Prøvene, som førte til utestengelsen, ble tatt i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015. Dommen falt i CAS den 11. juli .

– Idrettens voldgiftsrett CAS har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline, skrev Skiforbundet i en pressemelding.

Bakgrunnen for saken er at Johnsrud Sundby fikk råd fra Skiforbundet i desember 2014 etter at astma-plagene hans forverret seg. Det er behandlingen av disse plagene som gjorde at han nå ble utestengt for brudd på dopingreglene.

Skipresident Erik Røste påpekte at det er Skiforbundet som har gjort feilen, ikke Johnsrud Sundby.

– Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken, fordi forbundet mente det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken, opplyste Norges Skiforbund.