Danmarks håndballherrer tok sitt første OL-gull

Frankrike var store favoritter i finalen mot Danmark, men Mikkel Hansen og danskene tok et historisk OL-gull!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark - Frankrike 28-26

Frankrike jaktet sitt tredje strake OL-gull i herrenes håndballfinale, mens Danmark hadde aldri tatt OL-medalje i håndball for herrer tidligere. Franskmennene hadde et stort favorittstempel før kampen, men etter at Mikkel Hansen banket inn mål etter mål i første omgang, så danskene seg aldri tilbake.

– Jeg er helt tom for ord. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er fantastisk, sier Hansen til DR etter seieren.

– Vi fikk en god start på kampen. De andre gangene vi har møtt de har vi fått en vaklende start og blitt litt smånervøse. Det skjedde ikke i dag, og jeg syns vi var best. Det virket som at vi hadde mest krefter da det gjaldt, sier den danske stjernen.

Se de elleville jubelscenene i videovinduet øverst i saken!

Etter et lite Frankrike-overtak i starten, kom danskene tilbake og ledet 9-7 midtveis i første omgang, anført av en god Mikkel Hansen.

Men franskmennene og Nikola Karabatic hadde mer på lager. I en lang periode lyktes danskene med sitt syv mot seks spill, men Frankrike kom tilbake og satte to scoringer i det åpne målet, etter svakt offensivt dansk spill.

– Han er helt ellevill!

På tampen av omgangen var Hansen igjen i fyr og flamme, og scoret tre kjappe mål.

– Han er helt ellevill! Nå er han den verdenseneren han skal være, sa TV 2-kommentator Harald Bredeli om dansken.

Dermed kunne Danmark gå til pause med en imponerende 16-14-ledelse.

– En fabelaktig avslutning på omgangen av Danmark. De har franskmennene i kne, sa Bredeli.

Og danskene holdt på ledelsen langt i ut i den andre omgangen. Da det gjenstod 15 minutter hadde Danmark en ledelse på 23-20. Og tre minutter senere var danskene oppe i en femmålsledelse!

Men Frankrike scoret tre mål på rad, og dermed tok Danmark timeout med en 26-24-ledelse med litt over fem minutter igjen av finalen. Og Nikola Karabatic skapte mer spenning da han reduserte til 25-26 tre minutter før slutt.

– Karabatic er Frankrikes Mikkel Hansen! De er enere i sitt fag, kommenterte Bredeli.

Men like etter scoret også Lasse Svan for danskene. Dermed sto det 27-25 i det kampen gikk inn i sitt siste minutt. Og da Mads Mensah Larsen scoret 28-25 var det hele avgjort!

– For en kamp de gjennomfører! De er taktisk smarte, og Frankrike må jage. Mikkel Hansen var formidabel i første omgangen, sier TV 2-ekspert Bent Svele.

Hansen var ikke like suveren i den andre omgangen, men han endte likevel på totalt åtte scoringer i finalen. Michaël Guigou ble Frankrikes toppscorer med seks mål.

– Frankrike slo danskene med b-laget sitt i gruppespillet, men vi visste at de kunne klare det på en god dag, sier Bredeli.