Toppidrettssjefen: – Andreas Thorkildsen lyver

Måtte svare på hvorfor Norge ikke maktet å oppnå målsettingen i Rio-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø møtte søndag pressen i Rio på mesterskapets siste dag. Der måtte han svare på hvorfor Norge ikke maktet å oppnå målsettingen de satte seg 200 dager før OL i Rio.

Målet var å gjøre det bedre enn OL i London. Der endte Norge med to gull, én sølv og én bronse.

I Rio er det blitt med fire bronse.

Øvrebø ble konfrontert med kritikken fra OL-mester i spyd, Andreas Thorkildsen, som mener Olympiatoppen har for stor administrasjon og må bli mer strømlinjeformet.

– En av måtene de (Olympiatoppen) skal gjøre ting på er at de involverer altfor mye folk i beslutninger som er for lette. Hvis jeg som utøver skulle trengt en ressurs, i stedet for å prate med den ressursen så må du gjennom fire ledd før du får tak i den ressursen. Det er fordi det er gangen i det. Det er så «overadministrerende» at jeg fikk helt fnatt til tider, sa Andreas Thorkildsen, TV 2s friidrettsekspert.

Toppidrettsjefen kaller Thorkildsen en løgner.

– De fire leddene han referer til, er løgn. Det er veldig lett å komme i kontakt med riktig ressurs, sier Øvrebø, og mener at Thorkildsen er «en av de som har nytt godt av det administrative i Olympiatoppen».

– Ser du ikke at han har et poeng?

– Vi skal passe oss for ikke å bli overadministrative, men vi opplever ikke at vi er det, sier Øvrebø.

Toppidrettsjefen fikk også spørsmål om han ville vurdere sin egen stilling etter mesterskapet i Brasil.

– Det ligger ikke hos meg. Det ligger oss mine overordnede i organisasjonen, sa han til TV 2s reporter.

– Hva tenker du selv? Er du fornøyd med den jobben du har gjort?

– Det går ikke an i si at jeg er fornøyd med resultatene, men vi jobber etter samme modell på sommer og vinter, og på vinteren gjør vi det veldig bra. Da tenker jeg at det ikke kan være direkte knyttet til min person at det går dårligere her i Rio, sier Øvrebø.

Kaggestad krever selvgransking

Johan Kaggestad, TV 2s kommentator, sier det i høyeste grad har vært et dårlig OL for Norge.

– Vi fikk fire medaljer, som forsåvidt er akseptabelt med tanke på London-OL, men de er alle bronse. Vi er bak nummer 70 på medaljerankingen. Det kan ikke være bra. Før London tok vi ti medaljer i Sydney, så seks der fem var gull, så åtte i Beijing. De fire vi tok i London var man enige om var elendig og at det skulle bli bedre nå, sier Kaggestad.

Han påpeker at det i 2003 ble vedtatt at Olympiatoppen har ansvaret for resultatene, samt at et naturlig mål var åtte-ti medaljer.

Kaggestad mener hver stein nå må snus i evalueringsarbeidet etter lekene. Han peker også på ansvaret til Inge Andersen, generalsekretær i Norges idrettsforbund.

– Det er han som ansetter toppidrettssjefene. Det er under hans ledelse Norge leverer dårlige olympiske resultater.