– Vi må ha færre folk som sitter og sender e-poster hele dagen

Andreas Thorkildsen slakter Olympiatoppen etter OL-resultatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (TV 2): Få utøvere har levd tettere på Olympiatoppens innerste sirkel enn Andreas Thorkildsen de siste 12 årene. Hans dom over den norske OL-innsatsen i år er nådeløs, og han er ikke overrasket over at målsettingen om å «bli bedre enn i London» ikke ble innfridd.

– For det første kommer de med en «såkalt» målsetting 200 dager før OL. Det er jo fire år for seint. Og skal de først nå en målsetting må de sette den mye tidligere enn det, og bevilge penger til det. Det har de ikke gjort, og da er jeg ikke overrasket over at de ikke når målet sitt, sier Thorkildsen .

– Overadministrert
Thorkildsen er klokkeklar hva som er blitt problemet. Tallene viser at Olympiatoppen aldri har hatt større budsjett. Samtidig har resultatene aldri vært dårligere i moderne tid.

– Det er blitt en organisasjon som er overadministrert, der pengene går til administrasjonen, og ikke til idretten. Det er en tendens som har vokst frem de siste åtte årene.

– Har du merket det selv på kroppen?

– Jeg har ikke merket det så godt, men jeg har bare sett hvordan det har blitt en veldig oppblåst organisasjon.

Thorkildsen mener det finnes en enkel løsning.

– Man må strømlinjeforme organisasjonen mer og få flere ressurser. Det er veldig mange som er inne på administrering, og ikke der arbeidet blir gjort - nede på gulvet. Vi må få flere folk inn der, og færre folk som sitter og sender e-poster hele dagen.

– Fikk fnatt
Han har selv erfaring med tungrodd byråkrati.

– De involverer altfor mye folk i beslutninger som er lette. Hvis jeg som utøver hadde trengt en «ressurs» . I stedet for å prate direkte med den ressursen, så må du innom fire ledd for å få tak i den ressursen fordi det er «gangen i det». Det er så overadministrert at jeg fikk helt fnatt til tider, humrer Thorkildsen Han har likevel et klart råd til toppidrettssjefen, Tore Øvrebø.

– For det første må de sette en målsetting, og den bør settes om tre uker. Så bør de evaluere hva som har gått galt her, så må man sette en målsetting ut fra hva man har av talenter, og hva man faktisk har lyst til å skape av resultater. For nå der de på etterskudd. De ser hvilke talenter som utvikler seg av seg selv, og så går de inne med penger i etterkant. Det er ikke sånn det blir skapt. Da følger du bare etter, og det fungerer ikke dersom du skal ha en målsetting fire år fram i tid.

– Sats på talentene
Han ser to typer Olympiatoppen burde satse pengene på.

– En som Karsten Warholm, og en Henrik Christiansen, der burde Olympiatoppen sette seg ned og si «OK, disse satser vi på, og her er ti milioner, fem til hver. Tokyo om fire år. Dere presterer der!» . Jeg mener det eneste måten man kan gjøre det på hvis man er seriøs om at man har en målsetting. Målsettinger kan ikke settes fem minutter før man skal oppnå noe. Det er en statusoppdatering, og ikke en målsetting.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har varslet en pressekonferanse klokka 17.15 der han skal oppsummere OL for Norges del, og svare på hva han mener er årsaken til det svake norske mesterskapet i Rio.