Ryan Lochte ba lørdag det brasilianske folk om unnskyldning.  
Ryan Lochte ba lørdag det brasilianske folk om unnskyldning.   Foto: Handout

– Jeg vet at det jeg gjorde var galt

Ryan Lochte tar på seg ansvaret for bensinstasjonskandalen som brakte skam over de amerikanske OL-svømmerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ryan Lochte (32) tar det fulle anvareret for å ha svertet ryktet til det amerikanske svømmelandslaget etter at han forrige uke sammen med lagkameratene Gunnar Bentz (20), Jack Conger (21) og James Feigen (26), løy om å ha blitt ranet på vei hjem fra en fuktig bytur i Rio de Janeiro.

Det hele viste seg å være en dekkhistorie for å skjule at de fire OL-svømmerne hadde drevet hærverk og havnet i klammeri med sikkerhetsvaktene på en bensinstasjon i beruset tilstand.

Lochte, som er seks ganger olympisk mester, var den som til slutt ble utpekt som hovedmann. 32-åringen har fått hard medfart i amerikanske medier, spesielt siden han var den som stod frem og fortalte at de hadde blitt ranet og truet med pistol. I tillegg var han allerede kommet seg trygt hjem til USA da sannheten kom for en dag.

– Jeg overdrev
Lørdag kveld ga han sin versjon av hendelsen til NBC. Der innrømmer han at han løy om at han fikk en pistol mot hodet.

– Det skjedde ikke. Jeg overdrev den delen, sier han i intervjuet.

Han forteller videre at han ikke vet hvorfor han fant på en så dramatisk detalj.

– Det var flere timer etter hendelsen. Og jeg var fortsatt beruset. Ikke det at det at jeg var beruset er en unnskyldning. Det er min feil og jeg skulle aldri ha sagt det, sier han.

På spørsmål om hvorfor han i ettertid fastholdt på forklaringen om at det var han og de tre andre svømmerne som var ofrene, svarer han:

– Det er alt etter hvordan du ser det. Om du kaller det et ran, utpressing, eller at vi bare betaler for skadene. Jeg vet ikke, Alt jeg vet er at det var en pistol rettet mot oss og at de forlangte at vi skulle betale for skadene.

Ifølge forklaringen Gunnar Bentz ga til de brasilianske myndighetene etter at de ble holdt igjen på flyplassen i Rio, fikk svømmerne hjelp av en mann som snakket engelsk til å forklare at de var nødt til å betale for skadene.

– Vi ville bare komme oss ut derfra. Vi var redde og ville komme oss vekk fortest mulig. Og denne fyren sa at eneste måten å komme seg vekk derfra på var å gi de penger. Så vi ga dem penger og gikk, forklarer han videre.

Ber Brasil om unnskyldning
– Det jeg hører nå, Ryan, er at den første versjonen du ga handlet om kriminelle Rio, mens den versjonen vi nå hører er at dere forhandlet dere frem til å betale for å dekke over den idiotiske oppførselen, sier NBCs Matt Lauer til svømmestjernen.

– Det er derfor jeg tar det fulle ansvaret for det. Jeg overdrev. Og hadde vi ikke gjort det, ville ikke noe av dette skjedd. Det var min umodenhet som gjorde det. Jeg er bare flau, sier svømmeren videre.

Lochte benyttet også anledningen til å be Rio og Brasil om unnskyldning. Deres oppførsel har i Brasil blitt sett på som en fornærmelse, spesielt ettersom det har vært skrevet mye om Rios kriminalitet før og under lekene.

– De har arrangert fantastiske leker. Folket i Rio, Brasil, myndighetene, alle har bidratt til at det har vært strålende. Og min barnslige oppførsel har vanæret det. Jeg ønsker ikke det. Jeg er virkelig lei meg og håper de kan akseptere min unnskyldning.

Den amerikanske olympiske komiteen holder fortsatt på å vurdere eventuelle konsekvenser for de fire svømmerne. For Lochte sin del, håper han at han kan fortsette sin olympiske karriere.

– Hvis de gir meg muligheten til å fortsette vet jeg at jeg kan snu dette og bli en rollemodell for barn. Jeg ønsker ikke at de skal dømme meg bare for den kvelden.

I tillegg til intervjuet med NBC, måtte svømmeren også unnskylde seg på brasiliansk TV. Unnskyldningen ble sendt på Globo TV rett etter at landet vant OL-finalen i fotball på straffekonkurranse.