51 drepte i selvmordsangrep i tyrkia:

– Selvmordsbomberen var mellom 12 og 14 år

En selvmordsbomber som skal ha vært mellom 12 og 14 år gammel utløste en bombe ved et bryllupsfølge i byen Gaziantep, sør i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En selvmordsbomber sprengte seg seg ved en bryllupssal i sentrum av byen Gaziantep i det sørøstlige Tyrkia lørdag kveld, sier guvernøren i byen.

Tyrkias president hevder at selvmordsbomberen var mellom 12 og 14 år skriver nyhetsbyrået AP.

Det rapporteres at bomben gikk av midt i bryllupsfølget. Videoer fra stedet viser kaotiske tilstander med sårede som ligger på gater og fortau.

– Det er et terrorangrep på torget ved bryllupssalen og mange er rapportert skadet, sier guvernør Ali Yerlikaya.

51 mennesker døde i eksplosjonen, skriver nyhetsbyrået Reuters. Ifølge tyrkiske aviser er 29 av disse barn.

Dødstallene kan stige ytterligere.

En barnesko ligger igjen etter angrepet mot bryllupsfølge i Gaziantep i Tyrkia. Minst 22 mennesker er drept, ifølge guvernøren i regionen. FOTO: AHMED DEEB/AFP PHOTO
En barnesko ligger igjen etter angrepet mot bryllupsfølge i Gaziantep i Tyrkia. Minst 22 mennesker er drept, ifølge guvernøren i regionen. FOTO: AHMED DEEB/AFP PHOTO Foto: Ahmed Deeb

Det prokurdiske partiet HDP skriver på sine Facebook-sider at angrepet var rettet mot medlemmer av deres parti, og at de fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Døde oppå meg

En mann ved navnet Gusler Ates ble skadd i angrepet. Han forteller at eksplosjonen skjedde idet bryllupsfesten var iferd med å avslutte.

– Jeg satt med en stol og snakket med en av naboene, og da det smalt døde den ene naboen min oppå meg. Jeg husker at jeg lå under han, forteller Ates ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Hvis naboen min ikke hadde falt oppå meg, ville jeg ha dødd, sier han.

Ifølge AFP er både bruden og brudegommen innlagt på sykehus, men de skal være utenfor livsfare.

Det pro-kurdiske partiet HDP står sterkt i området hvor angrepet skjedde, hvor det bor mange kurdere.

Noen av medlemmene av HDP var involvert i bryllupsfesten. Seremonien fant sted i sentrum av byen da angrepet slo inn klokken 22.30, ifølge avisen Karar.

Tyrkisk Røde Kors ber folk om å gi blod til sykehusene i byen.

En mann og en kvinne sørger ved den døde kroppen til et av offrene i selvmordangrepet sør i Tyrkia søndag. Foto: AP / NTB Scanpix
En mann og en kvinne sørger ved den døde kroppen til et av offrene i selvmordangrepet sør i Tyrkia søndag. Foto: AP / NTB Scanpix Foto: Stringer/turkey

Spekulerer i om IS står bak

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa på en pressekonferanse søndag at det var et barn på mellom 12 og 14 år som sprengte seg selv i luften i midten av bryllupsfølget.

Ifølge den kurdiske journalisten Mutlu Civiroglu spekulerer parlamentsmedlem Togru Larya (HDP) i om angrepet er relatert til kurdernes seier over IS i byen Manbij i det nordlige Syria, ikke langt fra grensen til Tyrkia.

Også et parlamentsmedlem fra regjeringspartiet AKP, Samil Tayyar, sier at terrorgruppen IS står bak angrepet.

IS har tidligere angrepet kurdiske mål i Tyrkia, deriblant mot en leir for politiske ungdommer i Suruc og en HDP-demonstrasjon i Ankara.

Området er preget av uro, hvor den væpnede gruppen PKK og tyrkiske spesialstyrker er i gjentatte sammenstøt. PKK har tidligere stått bak en rekke terrorangrep i området, men som oftest mot militære mål eller politimål.

LES OGSÅ: Dette stod igjen etter IS ble drevet ut av den syriske byen

Tyrkias kringkastingsråd har forbudt medier å rapportere om angrepet, skriver nettavisen t24.com.tr.

Gaziantep har nær halvannen million innbyggere og ligger like ved grensen til Syria, kun 127 kilometer fra Aleppo.

Angrep rammet bryllup også torsdag

Angrepet lørdag kommer to dager etter tre eksplosjoner gikk av i tre forskjellige byer i det sørøstlige Tyrkia. Torsdag ble også en bryllupsfest rammet av en bombe i byen Van da politistasjonen i byen ble utsatt for et bombeangrep.

12 mennesker omkom og 300 ble skadd i de tre bombeangrepene mot politistasjonene i byene Elazig og Van, samt et militærkjøretøy i Bitlis-provinsen.

Tyrkiske myndigheter mener at PKK står bak angrepene torsdag, ifølge BBC.