VANT OL: Russiske Anna Sen og lagvenninne ble historiske lørdag kveld. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE
VANT OL: Russiske Anna Sen og lagvenninne ble historiske lørdag kveld. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Foto: Franck Fife

Norges overkvinner tok OL-gullet

Russerne slet lenge med å bryte ned den franske forsvarsmuren, men sikret til slutt sitt første OL-gull noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frankrike - Russland 19-22.

Norges gulldrøm ble som kjent brutalt knust i 37-38-tapet for Russland i den utrolige semifinalen natt til fredag.

I finalen mellom Russland og Frankrike var det altså Jevgenij Trefilov og hans jenter som viste seg å være det laget som tok over OL-tittelen til de norske jentene, og sikret lagets første internasjonale tittel siden VM-gullet i 2009.

– Jeg kan ikke tro det. Det er ufattelig! Jeg er så glad. Jeg har ikke ord, sier en mildt sagt euforisk Vladlena Bobrovnikova til TV 2 etter kampen.

Russland ledet fra start til slutt, og seieren var i realiteten aldri truet, selv om de franske jentene kjempet bra. TV 2s håndballekspert Randi Gustad hyller den karismatiske treneren Trefilov, som tok sitt femte gull med det russiske laget.

– Det er et genialt gjennomført OL. Det ser også ut til å være et bedre synlig samspill i laget. Vi har ofte bedømt ham på kroppspråk fordi vi ikke forstår hva han sier, men det er et mye tydeligere og tettere bånd mellom spillerne nå, sier Gustad.

Ingen målfest
Det var målvaktene som startet OL-finalen best, og etter fem minutter sto det bare 1-1.

Etter ti minutter sto det faktisk bare 3-2 til russerne, etter at både Amandine Leynaud og Tatiana Erokhina viste at de var klar for å ta OL-gullet hjem.

I finalen fikk russerne kampen tidlig inn i sitt spor, men slet med å overliste Leynaud i det franske buret. Dette gjorde at Frankrike hadde kontakt store deler av førsteomgangen.

De franske jentene lå kompakte i forsvar, og presset russerne til å gjøre, mens det franske angrepsspillet ikke var nevneverdig imponerende. Mot slutten av omgangen klarte derimot russerne, anført av en strålende Polina Kuznetsova å skaffe seg en tremålsledelse.

Til pause sto det smått oppsiktsvekkende 10-7 til Russland!

– Forsvarsoppvisning
Andreomgangen var heller ikke noen scoringsfest, og franskmennene begynte gradvis å spile opp russernes ledelse, samtidig som de storspilte bakover.

– Det er en oppvisning av Frankrike, i hvordan spille forsvar, sa TV 2 håndballekspert Bent Svele.

Midtveis i omgangen kom de franske jentene endelig à jour på 14-14, før det begynte å løsne for russerne igjen.

Med tre minutter igjen leder russerne med mål, og Frankrike klarte aldri å hente seg inn igjen, til tross for spennende sluttminutter.

– Russland jubler for historiens føste gullmedalje. De tidligere har blitt tatt av Sovjetunionen på 70- og 80-tallet. Dette er det første gullet i OL for de russiske jentene, sa TV 2s håndballkommentator Harald Bredeli etter fløyten gikk.

– Og når Frankrike får tenkt seg om er jeg sikker på at de er glade de også. De har tatt en historisk OL-medlaje. De har aldri vært på podiet før, og nå er de der bak Russland og foran Norge. Det er en fantastisk prestasjon.

PS! I desember skal Norge og Russland igjen møtes til dyst - i den siste gruppespillkampen i EM i Sverige.