HAR SLITT: I september måtte Fabian Stang gi fra seg nøklene til ordførerkontoret da Høyre tapte valget mot Marianne Borgen og venstresiden. Siden har den populære politikeren slitt psykisk. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix)
HAR SLITT: I september måtte Fabian Stang gi fra seg nøklene til ordførerkontoret da Høyre tapte valget mot Marianne Borgen og venstresiden. Siden har den populære politikeren slitt psykisk. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix) Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Fabian Stang: – Jeg gikk på en tung psykisk smell

Fabian Stang møtte veggen da Høyre tapte valget og han mistet jobben som ordfører for ett år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fabian Stang er Norges suverent mest populære lokalpolitiker. Under kommunevalget i Oslo i september i fjor, fikk han utrolige 43.929 personstemmer.

Men Stangs popularitet kunne ikke redde Høyre. Arbeiderpartiet, SV og De Grønne vant hovedstaden etter 19 år med borgerlig flertall og Marianne Borgen ble ordfører.

Fra den ene dagen til den andre gikk Fabian Stang fra å være Norges mest eksponerte lokalpolitiker til å leve i en relativt anonym tilværelse.

Gikk på en smell

Nå forteller 61-åringen at den siste tiden som ordfører var tøff. Stang takket ja til «alt» han ble invitert til å delta på som ordfører. Til slutt gikk han på en smell.

– Da det roet seg, innså jeg at jeg hadde jobbet veldig mye. Når jeg var ferdig med ordførerjobben og hadde tid til meg selv igjen, gikk jeg på en ordentlig tung, psykisk smell med hard depresjon og angst, sa Stang da han var gjest i NRKs «Sommeråpent» lørdag kveld.

Han står frem med sin historie fordi han tror at mange som sliter psykisk ikke blir forstått.

– Å snakke om dette, gjør at flere ikke føler seg så ensom med sykdommen sin. Forhåpentligvis kan dette være til nytte for andre.

En ubeskrivelig smerte

Stang forteller at han har vært svært langt nede.

– Ingen som ikke har slitt psykisk kan forstå dette, men smerten er helt ubeskrivelig. Å brekke beinet så beinsplintene står ut, er en moderat smerte i forhold til hvordan det oppleves å ha det veldig vanskelig.

Også i 2010 slet Stang med angst og depresjon. Her kan du lese intervjuet han ga til TV 2 den gangen.

Heldigvis er 61-åringen på bedringens vei. Han er snart tilbake i politikken og om kort tid kan få han en sentral rolle når Erna Solberg og Høyre skal inn i en tøff valgkamp for å sikre regjeringsmakt også etter 2017.

Nylig ble Stang og kona Catharina Munthe også fosterforeldre.