Så mye tjener utøverne på å vinne OL-gull

Noen mottar enorme summer på å ta medalje, mens andre bare kjemper for heder og ære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Enkelte utøvere kan nok klare seg godt resten av livet dersom de oppnår et OL-gull i løpet av karrieren. For noen nasjoner premierer utøverne sine med svimlende bonuser for å ta medalje i De olympiske leker.

På en annen side er det utøvere som ofrer blod, svette og tårer – gjennom like mange år med dedikert trening – vel vitende om at et OL-gull ikke nødvendigvis gir noen direkte økonomisk kompensasjon.

Storbritannia, for eksempel, betaler ikke ut et eneste pund til sine utøvere som havner på seierspallen.

Heller en symbolsk verdi
Det betyr at en mann som Andy Murray, som tok sitt andre strake OL-gull i Rio de Janeiro, ikke får betalt for gullmedaljen han tok på svært imponerende vis i seieren over Juan Martín del Potro.

En statistikk den engelske avisen The Independent har publisert, viser at nasjoner som Singapore og Indonesia betaler ut mest, med henholdsvis 753.000 og 383.000 amerikanske dollar for gullmedaljer. 753.000 dollar tilsvarer nesten 6,5 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Statistikken, som er utarbeidet av Statista, viser estimerte bonuser – uten sponsoravtaler – som nasjonene betaler ut for suksess i Rio-OL.

Kazakhstans Daniyar Yeleussinov har tatt et av landets tre gull i Rio, noe som trolig betaler seg godt. Foto: AFP PHOTO / Yuri CORTEZ.
Kazakhstans Daniyar Yeleussinov har tatt et av landets tre gull i Rio, noe som trolig betaler seg godt. Foto: AFP PHOTO / Yuri CORTEZ. Foto: Yuri Cortez

På plassene etter følger Azerbajdsjan (255.000) og Kazakhstan (230.000), og videre ned på listen følger Italia (185.000) og Frankrike (66.000). Italia har tatt helle åtte gull i Rio. Det betyr at deres OL-komité må punge ut 1.480.000 dollar til sine gullmedaljevinnere, eller over 12.000.000 millioner norske kroner.

Storbritannia er de enste som står oppført med null i utbetalinger til medaljevinnerne sine.

Andy Murray reiste til OL for å kjempe om heder og ære – ikke penger. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci.
Andy Murray reiste til OL for å kjempe om heder og ære – ikke penger. Foto: REUTERS/Marcos Brindicci. Foto: Marcos Brindicci

Da TV 2 intervjuet tennisstjernen tidligere i mesterskapet, sa Murray seg enig i at et OL-gull henger høyere enn alle Wimbledon-triumfene.

– De er forskjellige. Innen tennis er Wimbledon sett på som det største, men i alle sporter og i hele verden vet alle hva en olympisk gullmedalje er. Det betyr så mye å vinne for landet ditt, og jeg var så heldig at jeg fikk gjøre det på hjemmebane i London. Det var utrolig spesielt, og det var min første store tittel, sa Murray til TV 2.

Skotten er nok en holden mann etter alle sine triumfer, men for utøvere fra land som Indonesia og Azerbajdsjan, må det å triumfere i et OL gi et godt grunnlag for videre satsing og for framtiden.

Singapores første gull betalte seg
Joseph Schooling ble den første utøveren i Singapores historie til å vinne OL-gull da han var raskest på 100 meter butterfly. Schooling skal ha mottatt 580.000 dollar for seieren i Rio, en sum som tilsvarer nesten fem millioner norske kroner.

Tidligere OL-vinner Geoff Huegill har imidlertid ikke tro på at pengeinsentiver er det som driver utøverne.

– En pengebonus for å ta medalje kommer alltid vel med, men er ikke en utøvers hovedfokus. Det er i stedet en fin måte å anerkjenne innsatsen man legger i øvelsen, sier Huegill ifølge Independent.

Insentiver trenger ikke bare å være pene pengebonuser. Sørkoreanere får fritak fra militærtjeneste som bonus, mens tyskere får fri tilgang på øl resten av livet hvis de presterer i et mesterskap.

Selv om man kan få pene utbetalinger ved å klatre til topps i et OL, er det ikke sikkert at en får glede av hele potten.

Ifølge det amerikanske finansmagasinet Money må OL-kongen Michael Phelps betale opp mot 55.000 dollar i skatt for sine fem gull og sin sølvmedalje i Rio.

Den amerikanske OL-komiteen betaler ut 25.000 dollar per gull. Pengepremier for OL-medaljer er skattbar inntekt i USA. For en som har høy inntekt og derav trekkes etter høyeste sats (39,6 prosent), utgjør skatteregningen for én gullmedalje 9900 dollar. Dermed må Phelps ut med en god slant i skattepenger til staten for sine svømmetak i Rio denne sommeren.