Omdiskuterte straffespark da Pep vant i bortedebuten: – En ny standard fra dommerne

Manchester Citys stjernespisser sørget for seier igjen, men dommerens avgjørelser havnet i sentrum i Stoke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunkter fra kampen i videovinduet øverst!

Stoke-Man City 1-4

Slik skaffer du deg Premier League-tilgang!

Spill Fantasy Premier League!

Holding i feltet på hjørnespark er etter hvert blitt en gjenganger i fotballen, men kanskje kan tendensen være i ferd med å snu etter lørdagens tidligkamp i Premier League.

Dommer Mike Dean slo nemlig knallhardt ned både mot Stokes Ryan Shawcross og Manchester Citys Raheem Sterling, som begge fikk straffespark mot seg for situasjoner som tidligere er blitt forbigått uten innvending fra dommere.

– Det er en ny standard fra dommerstanden, representert ved Mike Dean. Det kommer til å bli mange straffespark framover hvis det er listen som legges. Det er straffespark etter regelboken, så det blir spennende å se om dette følges opp i kampene og ukene som kommer. Da må mange forsvarsspillere revurdere taktikken sin inne i feltet, sa TV 2s ferske Premier League-ekspert Brede Hangeland i studio om den første av de to situasjonene etter kampslutt.

– Hvis det skal dømmes på dette her, så forandrer det fotball. Da kommer de til å få gå fritt inne i feltet. Det er deilig å se, men veldig, veldig rart når det skjer, sa Stamsø Møller om den andre av de to straffene.

Agüero scorer fra straffemerket

Deans linje lyktes dog, for i kampens siste halvdel var holding så å si ikke-eksisterende på hjørnesparkene på Bet365 Stadium.

– Det var akkurat som om spillerne tilpasset seg en ny linje her. Holdingen forsvant i feltet etter disse situasjonene, sa Hangeland.

De to straffesparkene ble for øvrig satt i nettet av Sergio Agüero og Bojan i oppgjøret som City vant 3-1. Agüero scoret også Citys andre mål, og fulgte dermed opp sin sterke åpningsuke av sesongen der han nå står med seks mål på tre kamper, mens innbytter Nolito avgjorde oppgjøret da han satte inn 3-1 fem minutter før slutt og 4-1 fem minutter på overtid.

Agüero stanger inn 2-0

Pep seirende ut av tøff bortedebut
«Can he do it on a windy day in Stoke»? er en klassiker i Premier League-sammenheng når man skal uttale seg om utenlandske importers muligheter for å lykkes i engelsk fotball.

Lørdag var det altså Pep Guardiolas tur til å oppleve ilddåpen på vindfulle Bet365 Stadium, da Manchester City-manageren ledet sitt lag på bortebane for første gang i Premier League.

Heldigvis for Guardiola har han en av Europas hotteste spisser for øyeblikket i sine rekker i Sergio Agüero, og argentineren skuffet heller ikke ved denne anledningen.

Bojan reduserer fra straffemerket

Først satte han 1-0 i nettet fra straffemerket og deretter stanget han på nydelig vis inn 2-0. Dermed scoret han altså sitt femte og sjette mål på en uke, og har kommet meget godt i gang med sin nye sesong.

– Hva skal man si? Han fortsetter å levere, og han leverer fra øverste hylle, sa TV 2s kommentator Endre Olav Osnes.

Les også: Agüero bommet på to straffer, men gjorde opp for seg da Manchester City vant

De to Agüero-scoringene ble dog overskygget av de nevnte straffesparkene som ble dømt i kampen, som begge kom som følge av holding i feltet på cornersituasjoner. Først holdt Ryan Shawcross Nicolas Otamendi i 1. omgang, før Raheem Sterling gjorde det samme overfor Shawcross etter hvilen.

Nolito setter spikeren i kista

– Isolert sett er det bra dømt, men disse situasjonene kommer det ikke til å bli blåst på utover i sesongen, sa ekspert Simen Stamsø Møller i TV 2s studio allerede i pausen - altså før Sterling-situasjonen.

Manøveren til dommer Dean var dog vellykket, da de resterende cornerne i oppgjøret foregikk uten nevneverdig holding fra noen av lagene.

Tøffe forhold - dødball ble forløsende
Uavhengig av straffene kom Guardiola resultatmessig sterkt fra sin tøffe Premier League-bortedebut, står med seks poeng etter to kamper og snek seg også foran byrival Manchester United og José Mourinho på tabelltoppen takket være Nolitos overtidsscoring.

Nolito sender City foran United på tabellen

For selv om Mark Hughes har en noe annerledes tilnærming til spillet med sitt Stoke-lag enn hva faktum har vært tidligere, var det fremdeles ufyselige forhold lørdag. Vinden var ekstremt sterk, og City-stjernene måtte jobbe tungt for poengene. Etter en varierende start på 1. omgang tok de dog etter hvert initiativet.

– City er gode og maler Stoke i stykker, konkluderte TV 2s ekspert Brede Hangeland i pausen.

Ironisk nok kom ledermålet allikevel altså på dødball, da et hjørnespark førte til straffespark for Guardiolas stjernemannskap. Ryan Shawcross tok tak i armen til Nicolas Otamendi og dommer Mike Dean dømte straffe.

– Isolert sett er det bra dømt, men disse situasjonene kommer det ikke til å bli blåst på utover i sesongen, sa ekspert Simen Stamsø Møller i TV 2s studio.

Stokes offisielle Twitter-konto hev seg på samme logikk og twitret umiddelbart «Det vil bli interessant å se om Mike Dean er rettferdig i sine avgjørelser dersom det samme skulle skje i motsatt boks. Det så billig ut», skrev de.

Hangeland: – Etter regelboken er det straffespark
Stamsø Møller fikk støtte av sin nye kollega Hangeland, som selv er vant til å gå i de samme duellene med Shawcross inne i boksen.

– Shawcross gjør dette konsekvent, og er ikke vant til at det blir dømt straffespark. Men etter regelboken er det straffespark, sa den tidligere Fulham- og Crystal Palace-giganten.

Til tross for to bom fra staffemerket i Mesterligaen i midtuken, fikk Agüero tillit igjen. Argentineren takket for det og satte lekkert 1-0 i nettet.

– Det er omtrent utagbart. Det er et veldig, veldig bra straffespark, sa Stamsø Møller.

Vakker heading sørget for 2-0
Rundt ti minutter før pause var det en ny dødballscoring som gjorde Agüero til tomålsscorer. De centimeterne argentineren er underlegen Stoke-forsvaret på målestokken tok han igjen på smidighet og spenst, og styrte elegant 2-0 inn bak tidligere City-keeper Shay Given etter et nydelig frispark fra Kevin de Bruyne.

I motsatt ende var Joe Allen først nære på tidlig i omgangen da han og Bojan kombinerte, før en omdiskutert situasjonen som det ikke ble dømt straffe kom på 0-2 rundt fem minutter før pause.

Stoke snytt for straffe
Waliseren fikk foten på ballen først etter en retur fra Willy Caballero, og ble deretter sparket over ende av Aleksandar Kolarov. Dommer Dean valgte dog å vifte bort alt av Stoke-forespørsler om straffespark ved den anledningen.

– Det der er straffe. Han er på først på ballen og han blir tatt, sa TV 2s kommentator.

I TV 2-studio i pausen tok de også for seg situasjonen, og mente at det var nedfallsfrukten etter taklingsforsøket som ble avgjørende for dommer Deans avgjørelse. Ballen handlet nemlig hos Stoke-back Phil Bardsley.

– Straffesparket er helt åpenbart. Jeg tror Mike Dean ikke blåser fordi Bardsley er i nærheten av situasjonen og sånn sett har en fordel, sa Brede Hangeland.

– Det blir på en måte fordel av ballen selv om det ikke er det. Hvis Bardsley ikke hadde vært der, tror jeg Dean hadde dømt straffespark, sa Stamsø Møller.

Bojan reduserte fra straffemerket etter ny holding
I 2. omgang kom dog straffesparket, da Ryan Shawcross fikk dommerens fløyte i sin favør i en holde-situasjon inne i feltet. Raheem Sterling brukte armene mot den store Stoke-stopperen, og Dean blåste straffespark for andre gang i kampen.

– Hvis det er der Mike Dean har tenkt å legge lista denne sesongen, kommer det til å bli mange straffer, konkluderte TV 2-kommentator Osnes.

– Det Sterling gjør gærent er ikke å se på ballen. Men Shawcross blir omtrent ikke hindret her, sa også Stamsø Møller.

Fra elleve meter var det uansett nok en liten tekniker sin tur til å være iskald. Bojan, som følte seg urettferdig behandlet av Pep Guardiola i sin tid i Barcelona satte inn 1-2 på sikkert vis.

– Han har sagt at han ikke ønsker å spise middag med Pep Guardiola, etter at han ble dårlig behandlet, sa TV 2s kommentator om «fiendskapet» mellom de to allerede tidligere i oppgjøret.

Les også: Bojan i 2012: – Zlatan fortjente ikke Peps behandling
Les også: Supertalentet som falmet etter angstanfall

Innbyttere kombinerte da City avgjorde
Fem minutter før slutt falt dog avgjørelsen, fra en annen spiller som er var del av det samme Barcelona-akademiet som Bojan. Nolito kom nemlig fra innbytterbenken og avgjorde da en annen innbytter - Kelechi Iheanacho - foret ham for blank kasse.

Spanjolens 3-1-mål betød at poengene var sikret for Pep Guardiola og hans lag, og Nolito doblet også sin egen målprotokoll på overtid da han satte 4-1 i tomt mål etter å ha blitt foret av Raheem Sterling fem minutter på overtid.