Dette skjedde i OL i natt

Gjenopplev nattens høydepunkter her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens du har ligget i dyp søvn med hodet godt plantet på puten har det vært mye aktiv idrett i OL også denne natten.

Se et sammendrag av alle gulløvelsene i videovinduet øverst!

SPOILER: Her er et tekstsammendrag av det som har skjedd:

Friidrett: Bolt-show igjen

Usain Bolt fullførte sin tredje gulltrippel i et OL da Jamaica vant herrestafetten på 4 x 100 meter foran Japan og Canada.

Bolt var majestetisk som aldri før da han vekslet omtrent likt med utfordrerne og bare freste ifra dem på oppløpssiden på olympiastadion i Rio de Janeiro.

I løpet av lekene i Brasil har Usain Bolt befestet sin posisjon som verdens raskeste mann. Det er tredje OL på rad at han tar gull på både 100 meter, 200 meter og 4 x 100 meter.

Etter løpet danset han sammen med stafettkameratene Asafa Powell, Yohan Blake og Nickel Ashmeade – alle med det jamaicanske flagget over skuldrene.

Jamaica vant på 37,27 etter Bolts fenomenale sisteetappe, mens Japan tok et overraskende sølv på 37,60. USA ble klokket inn på 37,62 og så ut til å ha tatt bronsen to hundredels sekund foran Canada.

Etter løpet ble imidlertid USA diskvalifisert for uregelmessigheter, og bronsemedaljene gikk til nabolandet i nord.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp inn til en solid 7.-plass på 5000 meter i Rio-OL. Finalen ble vunnet av kenyaneren Vivian Jepkemoi Cheruiyot.

Cheruiyot tok sølv på samme distanse i London-OL, men fredag klatret hun til topps og endte Etiopias seiersrekke (tre strake gull) på 5000-meteren. Vinnertiden 14.26,17 var olympisk rekord.

Sølvmedaljen gikk til en annen kenyaner, Hellen Onsando Obiri, mens Almaz Ayana sørget for at Etiopia fikk med seg en medalje også i 2016.

Det var lenge Ayana som ledet løpet etter at hun hadde stukket litt fra konkurrentene etter omtrent fire runder på olympiastadion, men hun ble løpt inn på slutten og endte 7,42 sekunder bak vinneren.

Karoline Bjerkeli Grøvdal gjorde et sterkt løp, satte personlig rekord med 14.57,53 og tok 7.-plassen i finalen. Hun hadde løpt på fjerde beste tid i kvalifiseringen, men da gikk det 20 sekunder saktere.

Prestasjonen var Grøvdals beste i OL. Hun ble slått ut i forsøket på 5000 meter i London for fire år siden.

Ekaterini Stefanidi sikret OL-gull i stav i en finale der den virusplagede titteforsvareren Jennifer Suhr ikke klarte å ta medalje.

Suhr er regjerende olympisk- og verdensmester, men amerikaneren klarte ikke å hevde seg helt i teten fredag. Med et bestehopp på 4,60 meter endte hun på 7.-plass.

Dermed åpnet gullkampen seg for andre stavhoppere, og det var Stefanidi som knep gullet i en tett duell med Sandi Morris fra USA. Begge gikk over 4,85 meter, men grekeren fikk gullet ettersom hun brukte færrest forsøk på høyden.

På samme måte snappet newzealandske Eliza McCartney bronsemedaljen foran australieren Alana Boyd. De hoppet begge 4,80 meter.

– Jeg har holdt på med dette siden jeg var ti år gammel. Jeg kan ikke tro det som har skjedd. Det er fantastisk. Publikum var fantastisk, familien min er her, og jeg er så glad for å gjøre nasjonen min stolt, sa vinneren.

34 år gamle Suhr var betydelig mer skuffet etter konkurransen. Hun har vært rammet av et mystisk virus hele uken og følte at OL-forberedelsene var til liten nytte.

Dilshod Nazarov kastet slegga 78,68 meter og skrev olympisk historie på olympiastadion i Rio de Janeiro. Gullet hans var Tadsjikistans første som selvstendig stat.

34-årige Nazarov – sølvmedaljør fra VM i fjor – imponerte med flere lange kast i løpet av finalen. I det femte forsøket landet slegga på 78,68, en lengde ingen var i nærheten av å matche.

Sølvet gikk til hviterusseren Ivan Tsikhan med 77,79, mens Wojciech Nowicki fra Polen kastet seks centimeter kortere og fikk bronsemedaljen.

Nazarovs medalje var ikke bare Tadsjikistans første OL-gull, men også landets første medalje i årets sommerleker.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan folk hjemme kommer til å reagere. Jeg har hundrevis, kanskje tusenvis av «likes» på Facebook-siden min, så jeg tror landet mitt sto bak meg i kveld, strålte vinneren.

Taekwondo: Sjokkgull i siste sekund!

Cheick Sallah Cisse tok Elfenbenskystens aller første OL-gull da han gikk til topps i mennenes 80-kilosklasse i taekwondo fredag kveld.

Den 22 år gamle ivorianeren overrasket både seg selv og publikum ved å slå den briten Lutalo Muhammad 8-6 i finalen. Muhammad hadde bronse fra London for fire år siden og var favoritt før kampen mot relativt umeritterte Cisse.

– Gullmedaljen er for meg en solid oppmuntring etter to års hardt arbeid. Jeg startet med taekwondo i 2013, og her står jeg. Jeg er veldig stolt av medaljen min, sa Cisse etter seieren.

– Jeg klarte å realisere denne drømmen gjennom mot og lidenskap. Jeg har ikke mange drømmer, men dette var én av dem, fortsatte han.

Mens Muhammad fikk ta ett steg opp på seierspallen fra London-OL, gikk bronsemedaljene i 80-kilosklassen til Milad Hartsjegani fra Aserbajdsjan og Oussama Oueslati fra Tunisia.

I kvinnenes 67-kilosklasse viste Oh Hye-ri at Sør-Korea fortsatt kan dominere i idretten som hadde sitt utspring i landet. I en spennende finale henviste hun franske Haby Niaré til sølvplass med 13-12-seier.

Håndball: Dansk drama

Danmarks håndballherrer har sikret seg sin første OL-medalje etter å ha beseiret Polen 29-28 etter ekstraomganger i semifinalen. I finalen venter tittelforsvarer Frankrike.

Den dramatiske semifinalen gikk til ekstraomganger etter at det sto 25-25 etter ordinær tid. I tilleggstiden skaffet Danmark seg raskt et forsprang som skulle vise seg å holde til seier og finaleplass.

Det skulle riktig nok bli noen svært nervepirrende sekunder etter Karol Bieleckis redusering til 28-29. Men Mikkel Hansen og de andre danske stjernene kunne puste lettet ut over å ha nådd sin første OL-finale.

Hansen ble toppscorer for det danske laget og var svært viktig med sine ti scoringer, særlig ettersom Polens førstekeeper Piotr Wyszomirski hadde en redningsprosent på sterke 48.

– Dette betyr veldig mye for oss, men hør nå her: Det er ikke ferdig ennå. Vi har en spennende kamp mot Frankrike på søndag, sa Hansen etter kampen.

– I morgen venter en ny dag med mye forberedelser og trening på taktiske grep mot franskmennene. Og så venter en kjempeopplevelse som vi alle gleder oss veldig mye til, fortsatte stjernespilleren.

Fotball: Svensk nedtur

De svenskene fotballkvinnene deppet en stund etter tapet i OL-finalen mot Tyskland, men erkjente at sølvet var en sterk prestasjon.

– Vi skal gratulere oss selv med en bra turnering. Vi har vunnet en sølvmedalje. Det er kjempeviktig at det budskapet kommer fram, sa landslagssjef Pia Sundhage til Viasat rett etter kampen.

De svenske jentene overrasket stort i OL-turneringen og slo blant andre ut USA og Brasil på veien mot finalen. Mot Tyskland skulle det derimot ikke gå, mye på grunn av uheldige Linda Sembrants selvmål.

Etter 1-2-tapet samlet svenskene seg i ring. De viste samhold, mens tyskerne slapp jubelen løs på Maracanã stadion.

– Det er lett å være skuffet når man er så nær, men det er viktig å ha respekt for idretten, for vinnerne og for vår egen innsats. Nå skal vi strekke på kroppen, sa Sundhage.

Tyskland vant sitt første OL-gull i fotball på kvinnesiden. USA har vunnet fire av titlene siden kvinnene fikk spille i OL i 1996, mens Norge har ett gull (2000). Derfor var det også en bemerkelsesverdig triumf for trener Silvia Neid, som gir seg etter OL.

Australsk seier i moderne femkamp

Chloe Esposito tok Australias første OL-medalje i moderne femkamp da hun gikk til topps i Rio de Janeiro.

Med 1372 poeng på de fem øvelsene skrev 24-åringen seg inn i historiebøkene. Etter at poengsystemet i moderne femkamp ble lagt om, blir hun nemlig stående med olympisk rekord i øvelsen.

– Jeg kan fortsatt ikke tro det. Den første personen noensinne fra Australia som vinner medalje i femkamp. Jeg klarer ikke beskrive det, strålte en svært rørt Esposito.

Hun lå på fjerdeplass før den avgjørende jaktstarten i løping og skyting, men der tok australieren seg forbi alle utfordrerne med en solid annenplass. Tittelforsvareren Laura Asadauskaite fra Litauen vant den siste øvelsen, men det ble ikke medalje på henne i Rio.

I stedet ble det sølv til franske Élodie Clouvel med 1356 poeng. Bronsemedaljen gikk til Oktawia Nowacka fra Polen, som ledet før siste øvelse.