Bjerkeli Grøvdal imponerte igjen med ny personlig rekord: – Jeg blir rørt

Karoline Bjerkeli Grøvdal med sterk 7. plass på 5000 meteren i Rio.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte en strålende 5000 meter og endte på en sterk 7. plass i finalen natt til lørdag.

26-åringen klokket inn på 14.57,53, som er ny personlig rekord.

– Det var fantastisk. Og det ble pers i tillegg. Jeg er veldig fornøyd, sier Bjerkeli Grøvdal med en bredt smil til TV 2.

– Jeg har vært i veldig god form i hele år. At jeg kunne ta det lille hakket ekstra nå under OL var planen hele tiden. Det er veldig godt å lykkes med den planen jeg hadde satt meg. Jeg kjenner jeg blir litt rørt nå, sier hun mens øynene blir litt blanke i Rio-varmen.

Bjerkeli Grøvdal hadde faktisk ferten av en 6. plass på oppløpet, og var helt oppe i ryggen på kenyansk-tyrkiske Yasemin Can rett før målstreken.

19 år gamle Can – som ble tyrkisk statsborger tidligere i år – holdt seg imidlertid såvidt foran, og ble dermed beste europeer i finalen.

Det er uansett en sterk prestasjon av Bjerkeli Grøvdal, ettersom Can vant EM-gull både på 5000 og 10 000 meter i Amsterdam tidligere i sommer.

– Det var nesten, for jeg så hun tyrkeren foran meg. Det var motiverende, men jeg er fornøyd. Målet mitt var å være beste ikke-afrikaner. Det var veldig gøy, sier Bjerkeli Grøvdal.

Og legger til:

– Jeg så en mulighet på slutten der, men oppløpet går fort og jeg er kjempefornøyd med en 7. plass her. Og jeg sprang under 15 (minutter) for andre gang i mitt liv.

– Jeg har kost meg

Bjerkeli Grøvdal imponerte også tidligere i OL med en sterk 9. plass og ny personlig rekord på 10 000 meter.

– Det har vært fantastisk dette mesterskapet her. Jeg har vært så trygg på meg selv, og har kost meg helt siden jeg kom hit. Jeg har hatt en veldig fin ro i meg. Da er det bare gøy å gå ut der og springe alt en kan, forteller Bjerkeli Grøvdal.

– Det var deilig å kjenne at jeg kunne dra fra på den siste runden. Det var fantastisk. Nå har jeg løpt 50 runder på denne banen her. Det er en veldig god følelse, forteller hun med et smil.

Bjerkeli Grøvdal er også fornøyd med måten hun har håndtert presset og støyen på i og rundt lekene i Rio.

– Jeg er kjempestolt av meg selv. Det har vært litt vanskelig å holde seg fokusert de siste dagene, for folk har begynt å dra hjem og jeg har hatt igjen et viktig løp. Jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg har taklet det, sier hun.

Har lært av motgangen

Løperen fra Isfjorden har generelt lagt bak seg en råsterk sesong, med bronsemedaljen på nettopp 10 000 meter under EM i Amsterdam som høydepunktet før OL.

Like rosenrødt var likevel ikke forrige sesong, der Bjerkeli Grøvdal mislyktes totalt på 5000 meteren i VM i Beijing. Varmen tok knekken på henne og hun måtte slippe feltet tidlig.

Nå har hun imidlertid lært av motgangen.

– Jeg lærte en del når det gjelder forberedelser, som akklimatisering og tidsforskjell. Man må ta det ganske seriøst, for det har stor innvirkning, sier Bjerkeli Grøvdal.

Kenyansk seier

Det var ventet at storfavoritt Almaz Ayana fra Etiopia skulle cruise inn til OL-gullet på distansen. Og 10 000 meter-vinneren satte også opp turboen underveis.

Men på den siste runden ble hun forbiløpt av den kenyanske duoen Vivian Cheruiyot og Hellen Obiri.

Cheruiyot tok til slutt gullet med tiden 14.26,17, noe som er ny olympisk rekord. Hun tok også sølv på 10 000 meteren.

Obiri tok sølvet, mens Ayana måtte nøye seg med bronsen.

PS! Lørdagens prestasjon var Grøvdals beste i OL-sammenheng. Hun ble slått ut i forsøket på 5000 meter i London for fire år siden.