Norges tap betyr utvikling

Måten Norge og «nye» Russland spiller speed-håndball på krever utvikling av helt andre forsvarsferdigheter enn de som tradisjonelt har vært gode i 6-0, skriver Randi Gustad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg må berømme Thorir Hergeirsson og Mia Høgdahl på benken i går mot Russland. De brukte alle alternativer tilgjengelig og gamblet med 7 mot 6-spill på perfekt tidspunkt.

Forsvarsspillet har vært Norges akilleshæl dette mesterskapet. Vi slet også mot Sverige, men ble reddet av Grimsbø som hadde en utenomjordisk kvartfinale i buret. Alle de norske tårene både fra OL-debutanter og rutinerte medaljegrossister viser hvor mye lidenskap det bor i dette laget og hvor mye de har lagt ned av både trening og mental kapasitet for å klare målet sitt om et OL-gull.

I går tapte de for er bedre lag. Et lag med mye større bredde i troppen. Gledestårene og hikstingen til de russiske jentene viser også hva dette betydde for dem.

Jeg opplevde en av de beste og mest temporike håndballkampene jeg noensinne har sett.

Å se disse fabelaktige idrettsutøverne på nært hold kjempe til siste slutt, var utmattende og intenst. Fra min posisjon nede ved banen kunne jeg nesten telle antall svettedråper på jentenes panner. Så mange kraftfulle bevegelser. Så mye angrepskrutt, så ville retningsforandringer, så knallharde skudd, så smarte innspill og så intense gjennombrudd. Norge gjorde seks tekniske feil på 70 minutter. Russland hadde åtte.

Norge revolusjonerte intensjonal kvinnehåndball med sitt eksplosive angrepsspill i EM i 2014. Russland har fulgt etter. Det må forsvarsspillet også.

Tusen takk til håndballjentene for en stor opplevelse. De fleste bronsemedaljer fra EM og VM betyr lite, men en OL-medalje er et minne for livet. Jeg er sikker på at jentene vil bli å finne på pallen i morgen.

Idrett er følelser. Det er brutalt når det mislykkes, men i det store bildet et tap som kan endre mye. Nye forsvarstyper må utvikles. Og utvikling er bra. For som alltid vinnes titler i forsvar. Akkurat nå ligger angrepskvalitetene et hestehode foran.