Tuberkulose i Telemark og Trøndelag

14 personer er smittet av tuberkulose i Skien i Telemark. Seks andre tilfeller ble oppdaget i sommer. En helsearbeider i Namdal er også innlagt med sykdommen

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommuneoverlegen i Midtre Namdal opplyser i en pressemelding at en helsearbeider fra Namdalen er innlagt ved Sykehuset Levanger med tuberkulose.

Personen er isolert og mottar behandling for aktiv tuberkulose.

Personen er ifølge sykehuset på bedringens vei, opplyser kommunelegen overfor Namdalsavisa.

Det er satt i gang kartlegging av den smittede personens bevegelser.

Også i Skien i Telemark er de påvist tuberkulosesmitte.

– Vi har funnet fram til en stamme av tuberkulose i Skien – med andre ord at sykdommen har samme opphav. Og den skal vi nå ta knekken på, slik at sykdommen ikke sprer seg. Likevel må vi regne med noen ytterligere tilfeller, sier overlege Frode Tinderholt ved smittevernavdelingen ved Sykehuset Telemark til NRK.

Etter at seks tilfeller ble avdekket i sommer satte Helseetaten i Skien i gang et kartleggingsarbeid. 50 personer som hadde vært i kontakt med de syke, ble innkalt til undersøkelser. Dette førte videre til at de nye tilfellene ble oppdaget.

De 14 personene som er smittet, har ikke utviklet sykdom, og de kan heller ikke smitte andre, men for å hindre videre utvikling vil de få behandling.

Ifølge Folkehelseinstituttet er utbruddet i Skien større enn det som er normalt i Norge.

Alle de smittede i Skien kommer fra innvandrermiljøer.

Tuberkulose er en bakteriesykdom som langt på vei er utryddet i Norge, men det dukker opp noen tilfeller hvert år.

Dette skriver Store norske leksikon om sykdommen:

Andelen utenlandskfødte tuberkulosepasienter har økt de siste årene, og flertallet (rundt tre firedeler) av dem som får tuberkulosediagnosen i Norge, er født i andre land. Tilsiget av tuberkulosepasienter som er født og oftest smittet i utlandet, er trolig hovedårsaken til at antall tuberkulosetilfeller ikke har falt de siste 20 år.

Personer av norsk herkomst som får tuberkulose, er som regel eldre mennesker som ble smittet mange år tilbake, og som utvikler aktiv sykdom når alderen gjør at immuniteten svekkes. Sykdommen spres ved luftbåren smitte. Symptomer kan være hoste, slapphet, avmagring, feber og nattesvette.(TV 2/NTB)