Slik var første skoledag for Erna Solberg og Jonas Gahr Støre

Erna Solberg sutret seg til å begynne på skolen ett år for tidlig, mens Jonas Gahr Støre møtte læreren med et rimelig dypt bukk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager begynner over 60.000 barn på skolen.

Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre husker begge godt sin første skoledag.

Støre var nesten sju år da han inntok skolebenken for første gang.

– Jeg kjenner den følelsen første skoledag var av forventning og utrolig spenning, sier han til TV 2.

Ap-lederen husker at han bukket dypt og ærbødig for overlæreren:

– Jeg tror jeg hadde fått beskjed av moren min at jeg skulle bukke, og jeg bukker jo rimelig dypt på det bildet, smiler han.

Erna Solberg var seks år gammel da hun begynte på skolen.

– Jeg husker best spenningen med å komme på skolen og møte lærerne, møte de andre klassekameratene. Jeg hadde sutret meg til å få begynne et år for tidlig på skolen, forteller hun til TV 2.

Må hindre frafall

Støre forstår godt at også foreldrene er spente når barna skal igang med skole. Han trekker fram to spørsmål foreldre ofte har i hodet gjennom hele barnas skolegang.

– Trives du på skolen? Har du lært noe? Det er de to tingene, og begge deler er viktig. Jeg håper at foreldre som sender barna sine, er trygge på at de blir tatt godt imot og at de kommer i gang med den pedagogiske veien, og den sosiale veien, som skolen er.

BUKKET DYPT: Jonas Gahr Støre fikk streng beskjed av sin mor om å bukke for læreren. Foto: Privat
BUKKET DYPT: Jonas Gahr Støre fikk streng beskjed av sin mor om å bukke for læreren. Foto: Privat

Både Ap-lederen og statsministeren understreker hvor viktig det er at barna lykkes, og at frafallet stanses. Skole blir en av de viktigste sakene for både Høyre og Arbeiderpartiet denne høsten.

Høyere krav

Barna som nå begynner på skolen, kommer til å møte et mer teknologisk samfunn når de en dag går ut i arbeidslivet, mener Solberg.

– De kommer til å møte et samfunn hvor kanskje kravene til kompetanse blir enda høyere enn det det er i dag. Derfor er det så viktig at de har gode basiskunnskaper. Det blir færre ufaglærte jobber, flere hvor du har spesialkompetanse som basis, sier statsministeren.

Kunnskap er viktigere enn noen gang, understreker Støre.

– Du vet oljen og gassen som vi har levd av, utgjør langt under ti prosent av nasjonalformuen. Og resten er oppi hodene våre. Kunnskapen vår, erfaringen vår. Så hvis det er ett sted vi skal investere, bli gode og videre utvikle oss, så er det kunnskapen, sier Støre.

– Hver barn har bare en barndom

Av de 60.000 førsteklassingene som begynner på skolen i disse dager, kommer kanskje 15.000 til å falle fra, fortsetter Ap-lederen.

– Det betyr at vi er nødt til å jobbe veldig målbevisst tidlig, allerede fra 1. og 2. klasse. Hvis det svikter på grunnleggende ferdigheter, så må vi ta tak i det.

Statsministeren er enig.

– Det er ikke godt nok hvis 80 prosent gjør det bra, vi må faktisk sørge for at hvert enkelt barn i Norge møter en skole som gir de utfordringer. Hvert barn har bare en barndom, sier Solberg.