FARVEL: Jelena Isinbajeva er ferdig med aktiv idrett. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON.
FARVEL: Jelena Isinbajeva er ferdig med aktiv idrett. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON. Foto: Christophe Simon

Isinbajeva tordnet mot IOC og McLaren - så offentliggjorde hun at hun legger opp

– Jeg er ikke Gud, så jeg tilgir IOC. Så får Gud dømme dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

RIO DE JANEIRO (TV 2 Sporten): Jelena Isinbajeva, kanskje historiens fremste i stavsprang og nyvalgt medlem av IOCs utøverkommisjon, har landet i Rio og kalte inn til en pressekonferanse fredag formiddag.

Der kom hun først med flere oppsiktsvekkende dopingkommentarer, før hun så offentliggjorde at hun legger opp med umiddelbar virkning.

Tordentalen

Den doble olympiske mesteren fikk ikke delta i Rio-lekene etter den langdryge og omdiskuterte prosessen som førte til at så godt som alle russiske friidrettsutøvere ble nektet å stille.

Smerten over ikke å få delta kommer neppe til å avta med det første, skal vi tro kommentarene hennes.

– Jeg er lei meg for at jeg ikke kan være ute på banen og gjøre dere lykkelige. Men det er ikke på grunn av doping - alle mine triumfer har vært rene. Jeg har bevist det gang på gang, sa en ivrig Isinbajeva på pressekonferansen hvor TV 2 var tilstede.

– Rett etter at beslutningen om at jeg ikke fikk delta kom, sa jeg at jeg aldri skulle tilgi IOC. Men jeg er ikke Gud. Men om presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) tror han gjorde det riktige og behandlet alle rettferdig, så vil det veie på samvittigheten hans. Jeg vil si én ting: Vi lever alle i en og samme verden. Reglene burde være de samme for alle utøvere - uavhengig av nasjonalitet, hudfarge, religion. De kom med krav som var umulige å etterleve. Å flytte fra Russland og trene i et annet land var umulig. Om de sa det for to år siden, så kunne det kanskje gått, men da visste vi ikke at det kom til å være et krav.

– Og det neste kriteriet var at vi måtte la oss teste av utenlandske kontrollører. Jeg ble testet fem ganger - tre ganger med urin, to med blod. Men det var ikke nok. Så lekene i dag er ikke rettferdige. Jeg har lyst til å se sannheten triumfere. Men jeg tilgir IOC, og så skal jeg la Gud dømme dem.

– Ingenting positivt å si om McLaren-rapporten

Som ventet, kom det også en rekke spørsmål fra media angående den såkalte «McLaren-rapporten».

Svarene hennes fikk flere i salen til å riste på hodet.

– Alle beskyldningene i rapporten er bygget på antakelser. Det er ikke noe fakta der, ikke noen bevis. Men hans antakelser var nok til å utestenge oss alle. Jeg vil se mer fakta, mer bevis, og ingen utestengelse av en hel nasjon, sa hun, og la til:

– Jeg har egentlig ikke noe positivt å si om den rapporten.

Isinbajeva svarte ikke på om hun hadde lest hele rapporten, men svarte politiske korrekt på om hun var for eller imot livstidsutenstengelse for dopingtatte.

– Jeg er for livstidsutestengelse. Det tror jeg vil være et effektivt virkemiddel for å hindre doping.

Ville ikke svare på dopingspørsmål fordi hun var «aktiv». Så la hun opp

På spørsmål om hva hun synes om doping i toppidretten, mente hun at det ikke var et spørsmål som burde rettes til henne da hun var en aktiv utøver.

Det svaret ble fort en smule rart da hun bare minutter senere offentliggjorde at karrieren er over.

– Det viktigste i dag: i Rio 19 august 2016 legger Isinbajeva opp som aktiv utøver, sa hun.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha vunnet alt jeg kan vinne, i tillegg til å ha vunnet tilliten til alle fans og publikum.

Tiden fremover vil hun bruke på sitt nye verv i IOCs utøverkommisjon.